szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A több ezer négyzetméteres zöld területet értékesíteni tervezték, a polgármester azonban most úgy döntött, elengedi az eredeti elképzeléseket.

Nem adja el a XI. kerületi önkormányzat az Ulászló utcai volt védőnői központ területét – jelentette be hétfőn a városrész polgármestere. László Imre, a Demokratikus Koalíció politikusa ezt videóüzenetben közölte, amelyben elmondta: meghallgatta és elfogadta a civilek és az ellenzéki együttműködés képviselőinek javaslatát, és úgy döntött, hogy a telekre vonatkozó elképzeléseiket, pályázatukat eredménytelennek nyilvánítja.

A polgármester arról is beszélt, hogy az Ulászló, a Vincellér, a Kökörcsin és a Zsombolyai utca által határolt terület – amelynek megóvásáért a környéken élők petíciót is indítottak – tervezési és beépítési dokumentumait nem ők dolgozták ki, azt a kerület előző, fideszes vezetése hagyta rájuk örökül. Az értékesítéséről is ők döntöttek, aminek előkészítésére csaknem 100 millió forintot fordítottak.

László Imre azt is hozzátette, hogy az előző vezetés az újbudaiakat az előkészítés egyetlen fázisába sem vonták be.

A 24.hu emlékeztetett: a kerület korábbi irányítói egy 42 lakásos, hatszintes, két összekapcsolt tömbből álló társasházat terveztettek a telekre, a projekt azonban csupán eddig jutott. Amikor 2019-ben az ellenzéki összefogás átvette a városrész vezetését, leporolta az elképzeléseket, és több önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan eladásáról döntöttek. A saroktelek is ezek között volt, a környékbeli civilek azonban szót emeltek az elképzelés ellen. A területen közel egy évszázaddal ezelőtt tüdőgondozó épült, amely később orvosi rendelőként, majd védőnői intézményként működött 2013-ig. Az épület mostanra lepusztult, a kert pedig elvadult.

A lap szerint a kerület vezetésének visszakozása várható volt, miután a képviselő-testület egyre nagyobb része foglalt állást az ősfás terület beépítése ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!