Magyar gyomorba magyar halat javasolnak a tudósok
Emlékülés és szakmai konferencia keretében tárgyalja a Magyar Elhízástudományi Társaság az elhízással kapcsolatos legújabb eredményeket pénteken és szombaton Budapesten. A konferencia fő témája a hazai halfogyasztás népegészségügyi jelentősége. A szakemberek a tengeri halakkal szemben a magyarországi halak fogyasztását tanácsolják.
Halmy László halálának első évfordulóján Budapesten tartja XXII. éves kongresszusát a Magyar Elhízástudományi Társaság Legyen újra halevő nap a péntek címmel.
A szimpózium elsődleges célja az elhízás jelenlegi terápiás lehetőségeinek áttekintése és összehasonlítása. Emellett az előadók kitekintést adnak a jövőbeli terápiás lehetőségekre, a nemzetközi klinikai és gyógyszerfejlesztési trendek áttekintésével és értékelésével - olvasható a társaság közleményében.
A dokumentum felidézi Halmy László tudományos programját, amelyben a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a Földön kétmilliárd elhízott és túlsúlyos ember él. Magyarországon a felnőtt korú lakosság 20 százalékát érinti az elhízás, további 47 százalék pedig túlsúlyos. Ez a szám ha nem is nagy mértékben, de folyamatosan növekszik.
A szakember megfogalmazta, hogy az emberi szervezet igyekszik a megszerzett testsúlyt megtartani, még átmeneti testsúlycsökkentés esetén is 8-10 év múlva az esetek legalább 75 százaléka visszanyeri eredeti testsúlyát. A gyógyítás eredményeinek elismerése mellett ezért alapvető a megelőzés, amelyben a fő szerepet a kiegyensúlyozott táplálkozás biztosíthatja.
Újabban a megelőzésben és a kezelésben a szakemberek a fehérjedús étkezés jelentőségét hangsúlyozzák, ebben a tüszőhormonnal és kémiai anyagokkal szennyezett tengeri halakkal szemben a magyarországi halak fogyasztásának nagyobb beviteli arányát tartják szükségesnek.
A kongresszuson szó lesz a többszörösen telítetlen zsírsavak közül az omega zsírsavak szerepéről az egészség megőrzésében. Az omega-3 zsírsavak fogyasztása a táplálkozási palettán jelenleg rosszul reprezentált: a magyar lakosság évi 1-3 kilogrammnyi halat fogyaszt, és ez nem jelent megfelelő forrást az omega-3 zsírsavak szempontjából. Ehhez társul még a hiányos növényi eredetű tápanyagfelvétel is.
A kongresszus további témái között a kísérletes és klinikai kutatások, a megelőzés és a kezelési lehetőségek egyaránt szerepelnek. Az elhízás és társbetegségeinek kialakulását, kezelését és megelőzésének lehetőségeit táplálkozástudományi, mozgásterápiai, pszichológiai és pszichiátriai megközelítésen át a speciális mozgásformák és technikák alkalmazásán keresztül a műtéti megoldásokig tárgyalják.
A Magyar Elhízástudományi Társaság megalakulását követően a kilencvenes évek elejétől kezdődően rendezi magyarországi kongresszusait.