szerző:
MTI

Beigazolódott, hogy műszaki hiba okozta május közepén az orosz Proton hordozórakéta megsemmisülését, közben viszont füst keletkezett a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz részlegében. A hatfős legénység nincs veszélyben.

Beigazolódott, hogy műszaki hiba okozta május közepén az orosz Proton hordozórakéta megsemmisülését - állapította meg szerdán az orosz űrkutatási hivatal, amely befejezte a balesettel kapcsolatos vizsgálatot. Oleg Osztapenko, a Roszkoszmosz vezetője sajtótájékoztatóján közölte, hogy beigazolódott az előzetes feltételezés, miszerint szétesett a harmadik fokozat kormányának motorjában a turbószivattyú csapágyának rögzítője. 

Az orosz űrkutatási hivatal vezetője nem tudta megnevezni a következő hordozórakéta fellövésének dátumát. Azt mondta, hogy amint az ellenőrzés során felmerült valamennyi kérdést tisztázzák, döntést hoznak a fellövésről is.

A Roszkoszmosz a Protonnal az utóbbi közel egy év alatt másodszor is kudarcot vallott. A legutóbbi baleset május 16-án történt. Az orosz hordozórakétának egy nagy teljesítményű távközlési műholdat kellett volna Föld körüli pályára állítania, de a repülés 545. másodpercében meghibásodott, és a Csendes-óceán felett megsemmisült.

Tavaly július 2-án a felbocsátás után egy perccel zuhant le az előző Proton hordozórakéta három orosz navigációs műholddal együtt Bajkonur területén, 2,5 kilométerre a kilövőállástól.

Időközben a Roszkoszmosz sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy jelentéktelen füst keletkezett kedden közép-európai idő szerint 20 óra 37 perckor a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz részlegében. A füst a Zvezda modul vízregeneráló rendszerének melegítő blokkjából származott. A készüléket a legénység lekapcsolta,  le fogják bontani, majd kicserélik a fedélzeten lévő tartalék berendezéssel. 

Az orosz űrkutatási hivatal közlése szerint a légnyomás normális, a Nemzetközi Űrállomáson a hatfős legénység nincs veszélyben. Az ISS-en jelenleg Steve Swanson és Reid Wiseman amerikai, Alekszandr Szkvorcov, Oleg Artyemjev, Makszim Szurajev orosz, és Alexander Gerst német űrhajós dolgozik.

A Nemzetközi Űrállomáson keletkezett füstről először a NASA adott hír; az űrhajósok jelezték, hogy füst áramlott ki a Zvezda modul levegő keringető rendszeréből. Az amerikai parancsnok, Steve Swanson közölte, hogy a füst gyorsan eloszlott. 

A Roszkoszmosz arról is tájékoztatott, hogy Sarah Brightman brit énekesnő várhatóan az ősszel a Moszkva környéki Csillagvárosba érkezik, hogy felkészüljön a jövőre tervezett űrrepülésre. A hírt megerősítette Jurij Loncsakov, a Gagarinról elnevezett űrhajós kiképző központ parancsnoka.