Sör vagy bor? Melyik egészséges? Melyiktől rosszabb a másnap? Íme a válaszok

Sör vagy bor? Melyik egészséges? Melyiktől rosszabb a másnap? Íme a válaszok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

Bármilyen kérdést is teszünk fel a sörről és a borról, a tudomány választ ad rá. Ebből az összeállításból például kiderül, hogy melyik hat gyorsabban, melyik egészséges, és melyiktől leszünk inkább másnaposak.

A BBC több szempontból hasonlította össze a sör és a bor hatását, de egy közös mindegyikben: tudományos alapokon nyugszik. A két italról ugyanis rengeteg kutatás létezik, és néhány eredménye igazán érdekes.

Örök kérdés például: melyiktől leszünk hamarabb részegek? Nos, a bortól, de ezt nehéz észrevenni. Az összeállításban egy texasi kutatásra hivatkoznak, amely többféle italból adott annyit a résztvevőknek, hogy ugyanannyi legyen mindegyikben az alkohol. A szeszes italok hatottak leggyorsabban, ugyanis 20 perc alatt ért az alkohol a véráramba, a bornak ehhez 54 perc kellett, a sörnek pedig 62.

Kicsit furcsa kérdés a második: melyik hizlal jobban? A sör, és ebben az összevetésben nem is kicsi a különbség: egy korsó sör több mint 50 százalékkal több kalóriát tartalmaz, mint egy üveg bor. Az viszont érdekes, hogy egy kutatás szerint csak hosszú távon, rendszeres fogyasztás mellett hízlal jobban a sör, egy-egy alkalom esetén nincs ilyen különbség a két ital között.

Melyiktől lesz rosszabb a másnaposság? Alapvetően a bortól, méghozzá egy olyan vegyület miatt, amely minden sötétebb színű alkohol italban megjelenik. Ez nem más, mint az érleléskor keletkező kongener, amely erősíti a másnaposság tüneteit, főként a fejfájást. Egyértelmű "győztest" viszont nem lehet hirdetni ebben a versengésben, hiszen egyes sörfajták sokkal ártalmasabbak, és vannak olyan borok is, amelyek fogyasztását kevésbé bánjuk másnap, mint néhány sörkülönlegességét.

Valamelyik egészséges legalább? A borra lehet ezt mondani, nem véletlenül mondják, hogy egy pohár bor naponta jót tesz. Tényleg így van, hiszen a benne található rezveratrol egy rakás jótékony hatással bír, például csökkenti a vérnyomást, valamint a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Arról nem is beszélve, hogy a rezveratrol miatt 1 pohár vörösbor elfogyasztása 1 óra edzéssel ér fel.