szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Budapesti Nyomozó Ügyészség tavaly szeptemberben rendelt el nyomozást háborús bűntett elkövetésének gyanúja miatt Csatáry László ügyében Efraim Zuroffnak, a Simon Wiesenthal Központ vezetőjének feljelentése alapján - közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-vel.

Mint Skoda Gabriella szóvivő közleményében írta: a nyomozás során a feljelentésben foglaltakkal kapcsolatos adatgyűjtésnél tartanak. Az ügyészség eddig nem hallgatott ki senkit gyanúsítottként az ügyben - tette hozzá. Az ügyészség törvényből fakadó kötelezettsége, hogy a hozzá beérkező feljelentéseket érdemben elbírálja, és ha azok tartalma alapján valamely bűncselekmény gyanúja megállapítható, döntsön a nyomozás elrendeléséről - írta Skoda Gabriella.

A Simon Wiesenthal Központ izraeli lapok által csütörtökön ismertetett éves jelentéséből kiderült: újabb három személyt vett föl a legkeresettebb tíz náci háborús bűnös listájára, köztük egy magyart is, a 95 éves Csatáry Lászlót. Efraim Zuroff, a központ jeruzsálemi igazgatója Csatáryt a körözöttek listájának élére helyezi. Tudomása szerint az idén Magyarországon bukkant fel, és Budapesten él. Reményét fejezte ki, hogy a magyar hatóságok haladéktalanul bíróság elé állítják. Közölte: nemrég arról kapott levelet a magyar ügyészségtől, hogy megnyitották az ügyben a vizsgálatot.

A The Jerusalem Post és a Háárec című izraeli lapok azt írták, hogy a három ember közül kettő Kanadában, Csatáry László pedig Magyarországon él. Ő is Kanadába emigrált a háború után, de 1995-ben fény derült háborús szerepére, és megfosztották kanadai állampolgárságától. Ezután elhagyta az országot. 

Csatáry a központ szerint 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15.700 zsidó ember Auschwitzba deportálásában. Vladimir Katriuk egy ukrán katonai alakulat élén állt, amely tömeggyilkosságokat követett el Fehéroroszországban a második világháború alatt. Az ukrajnai születésű, német nemzetiségű Helmut Oberlander egy mozgó megsemmisítő csoport (Einsatzgruppe) tagjaként Dél-Ukrajnában gyilkolt meg nagy számban zsidó embereket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!