szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az asszony tavaly februárban 26 éves, magatehetetlen lányát és magát is begyógyszerezte. Ő túlélte, a lánya viszont belehalt a szövődményekbe. A Győri Járásbíróság jogerősen két év, öt év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte kedden az anyát.

A vádirat szerint az ápoló végzettségű nő a születése óta gondozta magatehetetlen lányát, aki csecsemőkori agysorvadása miatt beszélni nem tudott, járni pedig csak segítséggel.

Anyja 2013-ban mentális betegsége miatt, szakorvosi rendelvényre nyugtatót kezdett szedni. A gyógyszert csak egy hónapig szedte, de a tablettákat továbbra is kiváltotta, és felhalmozta.

Tavaly februárban elhatározta, hogy öngyilkos lesz, de beteg lányát nem hagyja magára.

Kétszázhatvan tablettát kevert a lánya joghurtjába, és megetette vele, ő pedig ezután háromszázat vett be sok folyadékkal. Családtagjaik találták meg őket és mentőt hívtak. A lány március 2-án a kórházban tüdőgyulladásban meghalt, halála a bíróság szerint csak közvetett összefüggésben állt anyja cselekedetével.

Perbeszédében az ügyész és a védő is felfüggesztett büntetést kért a vádlottra, enyhítő körülményként értékelve mentális és érzelmi állapotát, nehéz élethelyzetét, büntetlen előéletét és azt, hogy megbánta tettét.

A nő az utolsó szó jogán, könnyeivel küszködve azt mondta, hogy sajnálja, amit tett.

A bíró az ítélet indoklásakor elmondta, hogy kétszeres enyhítést alkalmazott, mert a vádlott az igazságügyi orvosszakértő megállapítása szerint közepes-súlyos fokban korlátozott volt a cselekmény következményeinek megítélésében. Enyhítő körülményként értékelte, hogy több mint huszonöt éven át odaadóan gondozta egyedül gyermekét.

A bíró hangsúlyozta: az eset és az ítélet társadalmi üzenete az, hogy a kilátástalanságban élők számára az ilyen cselekmények nem jelentenek megoldást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!