Felfüggesztett börtönt kapott a lányát begyógyszerező nő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az asszony tavaly februárban 26 éves, magatehetetlen lányát és magát is begyógyszerezte. Ő túlélte, a lánya viszont belehalt a szövődményekbe. A Győri Járásbíróság jogerősen két év, öt év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte kedden az anyát.

A vádirat szerint az ápoló végzettségű nő a születése óta gondozta magatehetetlen lányát, aki csecsemőkori agysorvadása miatt beszélni nem tudott, járni pedig csak segítséggel.

Anyja 2013-ban mentális betegsége miatt, szakorvosi rendelvényre nyugtatót kezdett szedni. A gyógyszert csak egy hónapig szedte, de a tablettákat továbbra is kiváltotta, és felhalmozta.

Tavaly februárban elhatározta, hogy öngyilkos lesz, de beteg lányát nem hagyja magára.

Kétszázhatvan tablettát kevert a lánya joghurtjába, és megetette vele, ő pedig ezután háromszázat vett be sok folyadékkal. Családtagjaik találták meg őket és mentőt hívtak. A lány március 2-án a kórházban tüdőgyulladásban meghalt, halála a bíróság szerint csak közvetett összefüggésben állt anyja cselekedetével.

Perbeszédében az ügyész és a védő is felfüggesztett büntetést kért a vádlottra, enyhítő körülményként értékelve mentális és érzelmi állapotát, nehéz élethelyzetét, büntetlen előéletét és azt, hogy megbánta tettét.

A nő az utolsó szó jogán, könnyeivel küszködve azt mondta, hogy sajnálja, amit tett.

A bíró az ítélet indoklásakor elmondta, hogy kétszeres enyhítést alkalmazott, mert a vádlott az igazságügyi orvosszakértő megállapítása szerint közepes-súlyos fokban korlátozott volt a cselekmény következményeinek megítélésében. Enyhítő körülményként értékelte, hogy több mint huszonöt éven át odaadóan gondozta egyedül gyermekét.

A bíró hangsúlyozta: az eset és az ítélet társadalmi üzenete az, hogy a kilátástalanságban élők számára az ilyen cselekmények nem jelentenek megoldást.