Nem volt összhangban Orbán és Matolcsy

Nem volt összhangban Orbán és Matolcsy

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter - Orbán Viktor nyugdíjakról szóló kijelentéseivel szinte egy időben - olyan törvényjavaslatot nyújtott be a parlament elé, amely kiterjesztette volna a magánnyugdíj-pénztárba kötelezően belépők körét - írja az Index.

A hírportál által idézett javaslat, amely az október 16-án benyújtott adócsomagban található, a pályakezdő egyéni vállalkozókat, őstermelőket és egyszerűsített foglalkoztatás szabályai szerint alkalmazott munkavállalókat is kötelezné a magánnyugdíjpénztári belépésre. A pályakezdőknek korábban is kötelező volt a belépés, egyes foglalkoztatási formáknál azonban hiányoztak a határidők, a részletszabályok.

A paragrafus nem kerülhetett volna bele az adócsomagba, ha a nemzetgazdasági tárca a kidolgozásakor ismerte volna azt a hétfőn elfogadott új jogszabály-tervezetet, amely lehetővé teszi a visszalépést a magánnnyugdíjpénztár-tagoknak az állami rendszerbe és felszámolja a pályakezdők kötelező magánpénztári tagságát.

Matolcsy bakiját valószínűleg a Jobbik hozza majd helyre, ugyanis az adótörvényekhez szerdán benyújtott módosító javaslatuk hatályon kívül helyezné az ottfelejtett passzust. További részleteket az Indexen olvashat.