A koalíciós pártok között további egyeztetések tárgyát képezi majd a számításba jöhető, később létrejövő uniós posztok felosztása - derült ki az MSZP és az SZDSZ között tartott koalíciós egyeztetést követően. A tárgyalás témája az új, európai uniós kérdésekben koordináló tárca nélküli miniszteri poszt feladatkörének meghatározása volt; kormányátalakításról nem esett szó, mivel arra május előtt nem kerül sor.

A tárca nélküli miniszteri poszt feladatkörének meghatározásához megváltoztatták a koalíciós megállapodás mellékletét, amely a miniszteri posztokat és azok elosztását tartalmazza, mivel ebben eddig ilyen tisztség nem szerepelt - közölte Medgyessy Péter miniszterelnök, jelezve, hogy az SZDSZ támogatja a poszt létrehozását, és egyetértenek Juhász Endre személyével is. Külön, formális egyeztető fórumot nem szükséges létrehozni, mert "ahhoz a koalíció túl jól működik" - szögezte le medgyessy. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint az EU-koordinációs miniszteri poszt létrehozása már korábban szóba került a frakción és a koalíción belül is. "A döntést előrehozta az a kényszerű személycsere, amely a kancellária élén történt, és ennek volt a következménye a poszt létrehozásának bejelentése" - mondta.
A sajtóban megjelent esetleges kormányzati személyi változásokról nem tárgyaltak, mert az "most nincs napirenden" - közölte a találkozó után Medgyessy, aki egyéves működés alapján - azaz májusban - fogja értékelni a miniszterek munkáját, és a koalíciós partnerrel egyeztetve fog javaslatot tenni az esetleges változásokra. Az értékelés a szakmai munka, a szervezőkészség, a kommunikációs képesség és az uniós csatlakozás előkészítésében elvégzett feladatok alapján történik majd - jelentette ki.
A kormányfőnél lezajlott tárgyaláson az SZDSZ részéről Kuncze Gábor, Szent-Iványi István és Pető Iván, a szocialistáktól pedig Lendvai Ildikó frakcióvezető és Kovács László pártelnök vett részt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

Bombafenyegetés miatt kiürítették a Call of Duty játékokat fejlesztő stúdiót

Bombafenyegetés miatt kiürítették a Call of Duty játékokat fejlesztő stúdiót

Ki fognak borulni a rajongók a Trónok harca végén

Ki fognak borulni a rajongók a Trónok harca végén

Letiltotta a Tumblr a pornót, visszakerült az App Store-ba

Letiltotta a Tumblr a pornót, visszakerült az App Store-ba

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Megjött a Downton Abbey film trailere, és egészen csodálatos

Megjött a Downton Abbey film trailere, és egészen csodálatos