Tetszett a cikk?

A koalíciós pártok között további egyeztetések tárgyát képezi majd a számításba jöhető, később létrejövő uniós posztok felosztása - derült ki az MSZP és az SZDSZ között tartott koalíciós egyeztetést követően. A tárgyalás témája az új, európai uniós kérdésekben koordináló tárca nélküli miniszteri poszt feladatkörének meghatározása volt; kormányátalakításról nem esett szó, mivel arra május előtt nem kerül sor.

A tárca nélküli miniszteri poszt feladatkörének meghatározásához megváltoztatták a koalíciós megállapodás mellékletét, amely a miniszteri posztokat és azok elosztását tartalmazza, mivel ebben eddig ilyen tisztség nem szerepelt - közölte Medgyessy Péter miniszterelnök, jelezve, hogy az SZDSZ támogatja a poszt létrehozását, és egyetértenek Juhász Endre személyével is. Külön, formális egyeztető fórumot nem szükséges létrehozni, mert "ahhoz a koalíció túl jól működik" - szögezte le medgyessy. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint az EU-koordinációs miniszteri poszt létrehozása már korábban szóba került a frakción és a koalíción belül is. "A döntést előrehozta az a kényszerű személycsere, amely a kancellária élén történt, és ennek volt a következménye a poszt létrehozásának bejelentése" - mondta.
A sajtóban megjelent esetleges kormányzati személyi változásokról nem tárgyaltak, mert az "most nincs napirenden" - közölte a találkozó után Medgyessy, aki egyéves működés alapján - azaz májusban - fogja értékelni a miniszterek munkáját, és a koalíciós partnerrel egyeztetve fog javaslatot tenni az esetleges változásokra. Az értékelés a szakmai munka, a szervezőkészség, a kommunikációs képesség és az uniós csatlakozás előkészítésében elvégzett feladatok alapján történik majd - jelentette ki.
A kormányfőnél lezajlott tárgyaláson az SZDSZ részéről Kuncze Gábor, Szent-Iványi István és Pető Iván, a szocialistáktól pedig Lendvai Ildikó frakcióvezető és Kovács László pártelnök vett részt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!