Tetszett a cikk?

Két közvéleménykutató intézet felmérése is azt támasztja alá, hogy biztos az április 12-i, EU-csatlakozásról szóló népszavazás eredménye: a magyar lakosság az unióba való belépés mellett dönt majd.

A Szonda Ipsos havonta elvégzett felmérései márciusban arra engednek következtetni, hogy az EU-támogatottság stabilizálódott: a kutatóintézet márciusi vizsgálata szerint az EU-tagságról szóló népszavazáson a magyar lakosság 60 százaléka a csatlakozás mellett voksolna, s ez az arány megfelel az előző néhány hónapban tapasztaltakkal. A közvélemény-kutató intézet szerint a referendumon a lakosság 15 százaléka foglalna állást a csatlakozás ellen, 22 százalék még nem döntötte el, hogyan szavazna, 3 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre. Az 1500 fős mintán végzett vizsgálat alapján a Szonda Ipsos kutatói úgy vélik: a magyar választókorú népesség 63 százaléka biztosan elmenne az uniós csatlakozásról szóló népszavazásra.
A TÁRKI szintén márciusban felvett, 1000 fős reprezentatív mintán végzett vizsgálata szerint a részvételi arány feltehetően 60-70 százalék között alakul, és a szavazati jogukkal élők 75-85 százaléka voksol majd igennel.
A társadalomkutató intézet tájékoztatása szerint a népszavazáson igennel szavazók táborának korábban tapasztalható csökkenése, és ezzel párhuzamosan az ellenzők arányának növekedése ez év elejére megállt, a mérések a preferenciák állandósulását mutatták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!