Tetszett a cikk?

A szerb rendőrség hétfőn Belgrádban elfogta Zoran Gyingyics néhai szerb miniszterelnök feltételezett gyilkosát - jelentette be kedden Zoran Zsivkovics kormányfő. A merénylet gyanúsítottját Zvezdan Jovanovicsnak hívják, alvilági nevén "Zveki"; a szerb kormány keddi ülésén úgy döntött, feloszlatja a belügyminisztérium különleges alakulatát (JSO), az úgynevezett vörössapkás osztagot, amelynek Jovanovics a parancsnokhelyettese volt.

A JSO tagjainak le kell tenniük a fegyvert, a hadfelszerelést, le kell vetniük egyenruhájukat, s le kell adniuk szolgálati okmányaikat - áll a szerb kormány kedd esti közleményében. A Gyingyics meggyilkolásával vádolt Zveki, aki 1965-ben született a nyugat-koszovói Pec városában, az osztag parancsnokhelyettese volt.

Zoran Gyingyicset március 12-én lőtték le a belgrádi kormánypalota tövében, nagy távolságból leadott lövéssel. Az eddigi nyomozás és a Gyingyics elleni merénylet megszervezésével vádolt zimonyi klán elfogott tagjainak vallomásai alapján a rendőrség azonosította és hétfőn el is fogta a feltételezett merénylőt.
Kedden kora délután a főváros Új Belgrád negyedében elásva megtalálták az állítólagos gyilkos fegyvert is, egy Heckler and Koch G3 típusú távcsöves puskát - jelentette be Zsivkovics. Fegyverszakértők fogják megállapítani, hogy valóban ezzel gyilkolták-e meg Zoran Gyingyicset.
A kormányfő szerint elfogtak egy másik személyt, Szasa Pejakovics "Pelét", aki feltételezhetően Zvekivel és a zimonyi klán többi tagjával együtt közvetlenül részt vett a gyilkosság előkészítésében. Pele 1971-ben született Szabadkán, s ugyancsak tagja volt a vörössapkás osztagnak.
A zimonyi klánnal való kapcsolata miatt leváltották és őrizetbe vették Dusan Maricsics Gumart, a vörössapkás osztag parancsnokát. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!