Vizsgálatot rendelt el az egri Markhot Ferenc Kórházban az intézmény főigazgatója annak kiderítésére, hogy éri-e hátrányos megkülönböztetés az intézmény szülészeti osztályán a roma nőket, miután olyan sajtóhírek láttak napvilágot, amelyek szerint elkülönített kórteremben kezelik az osztályon a cigány származású kismamákat. A főigazgató szerint eddig ilyesmire nem érkezett panasz.

A Roma Sajtóközpont (RSK) korábbi beszámolója szerint az egri Markhot Ferenc Kórházban, valamint a salgótarjáni Szent Lázár Kórházban a roma kismamák arra panaszkodnak, hogy külön kórterembe helyezik el őket, emellett sokszor megalázóan bánnak velük az orvosok és az ápolók. Az intézmények vezetői nem ismerték el a megkülönböztetést, az RSK szerint ugyanakkor ott járt, nem roma munkatársukat percekig nyugtatgatta az egri kórház ápolónője, hogy "nem kell félnie, nem teszik a cigányok közé".
A kórház főigazgatója, Kovács József levelet írt Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsmannak, amelyben arra kéri az országgyűlési biztost, hogy tájékoztassa, ha bárki panasszal élt volna hivatalánál a kórházzal szemben. Hivatalba lépése óta sem fogadónapjain, sem írásban nem kapott olyan jelzést, panaszt, hogy bárkit faji megkülönböztetés érne az intézményben - mondta az MTI-nek a főigazgató, aki szerint a szülészeti osztályon a betegek állapota és az elvégzett beavatkozás alapján dől el, hogy melyik helyiségbe kerülnek. Külön helyiségben helyezik el azokat a kismamákat, akik a szülést követően együtt kívánnak lenni gyermekükkel, és külön szobában azokat, akik csak a szoptatások idején találkoznak újszülöttjükkel. Úgynevezett posztoperatív őrzőkbe kerülnek azok, akik császármetszéssel szülnek, azokat kismamákat pedig, akiknél komplikációk lépnek fel, az intenzív részlegben helyezik el - mondta a főigazgató.
Az intézmény korábban pályázatot nyújtott be az egészségügyi tárcához a betegek körében elvégzendő szociális vizsgálat támogatására - közölte Kovács József. A kérdőíves vizsgálat alkalmával az intézmény szociális szervezői arra is kíváncsiak lesznek, tapasztalnak-e a betegek bármilyen faji megkülönböztetést a kórházban. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ma van a magyar kórusok napja

Ma van a magyar kórusok napja

A kommunista tervgazdálkodás totális csődje, már a kenyér is luxuscikk Havannában

A kommunista tervgazdálkodás totális csődje, már a kenyér is luxuscikk Havannában

Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog

Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Magyar tudósok olyan rendszeren dolgoznak, ami előre szól majd, hol várható köd

Magyar tudósok olyan rendszeren dolgoznak, ami előre szól majd, hol várható köd

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV