A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium bejelentette, hogy gáztörvény júniusban várható elfogadásával párhuzamosan folyik az alsóbb rendű jogszabályok kidolgozása, s 2004. január 1-jétől az új szabályozás tejes rendszere életbe léphet.

A parlamenti pártok választási csatájában a lakossági gázár alacsonyan tartása központi, szimbolikus kérdéssé vált, amelyet mind a mai napig újra és újra elővesznek. Tisztázhatja a helyzetet, ha a földgázellátásról szóló törvényjavaslatot várhatóan júniusban megszavazza az Országgyűlés. A törvényjavaslat sajátossága, hogy – a villamosenergia-piachoz hasonlóan – a gázágazat területén is párhuzamosan kezeli a fokozatosan megnyíló versenypiacot és a közüzemi szolgáltatást. Az állam szabályozó, ellenőrző szerepe egyre inkább a fogyasztóvédelemre, a piaci esélyegyenlőség megteremtésére, a domináns pozícióban lévő piaci szereplők szabályozására irányul. A gáztörvény hatályba lépését követően a korábbi gázipari monopóliumok megszűnnek.
A törvényjavaslat alapján a földgáztárolók, szállító- és elosztó vezetékek tulajdonosai kötelesek az általuk üzemeltetett rendszerhez való hozzáférést hatósági áron biztosítani. A villamosenergiáról szóló törvényt 2001-ben fogadta el a parlament és 2003. január elsejei hatálybalépésével megkezdődött a piacnyitás az energetikában. A villamosenergia törvény a fogyasztókat két részre osztja: a feljogosított fogyasztók szabadon vásárolhatják az áramot a termelőtől vagy a kereskedőtől megállapodásos áron, míg a közüzemi fogyasztók részére továbbra is kötelező marad az ellátás szabályozott végfelhasználói árak fenntartása mellett. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Bátor húzásra készülnek Oroszországban

Bátor húzásra készülnek Oroszországban

Márki-Zay Péterék új mozgalma is megy tüntetni

Márki-Zay Péterék új mozgalma is megy tüntetni

Lefagyott a Tv2: élő adásban váratlanul beszóltak az Orbán-kormánynak

Lefagyott a Tv2: élő adásban váratlanul beszóltak az Orbán-kormánynak

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Az "év legszebb sírját" találták meg egy egyiptomi nekropoliszban – fotók

Az "év legszebb sírját" találták meg egy egyiptomi nekropoliszban – fotók