Tetszett a cikk?

A Magyar Orvosi Kamara képviselő-testülete a kormányfőnél tartott egyeztetés alapján ragaszkodik a parlament előtt lévő kórháztörvény módosításához, de a tervezet több részét ezek után sem tartja elfogadhatónak. A kamara elvetette a kórháztörvény visszavonásának szorgalmazását.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) ellenzi a kórházak működtetésében a profitorientált működési formák bevonását, s az egészségügyi terméket gyártók vagy forgalmazók többségi tulajdonszerzését. A kamara azt sem tartja elfogadhatónak, hogy a kormányzat az intézményi jogszabályt és az orvosi jogállásról szóló törvényt nem egyszerre, 2004 januárjától kívánja életbe léptetni.
A múlt csütörtökön Medgyessy Péternél tartott találkozón a kamara és a kormányzat képviselői megegyeztek a kórháztörvény néhány ponton történő megváltoztatásáról. Ennek alapján a MOK ragaszkodik ahhoz, hogy a kamara által előterjesztett javaslat szerint szülessen meg az orvosok jogállásával foglalkozó törvény. A jogszabály vegye figyelembe az orvosok és más, az adott munkahelyen foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók szellemi tőkéjét, s olyan kedvezményes hitelkonstrukciót tegyen lehetővé, amely segíti az érintettek tulajdonhoz jutását - kéri a MOK. A kamara ragaszkodik ahhoz is, hogy az adott munkahelyen dolgozók részesüljenek előnyben a feladatátvállalási és a működtetési szerződések megkötésekor, továbbá az intézményi szakmai vezető testület az orvosszakmai területeket érintő tulajdonosi döntések vonatkozásában egyetértési jogot gyakorolhasson.
Ugyancsak ragaszkodik a kamara ahhoz, hogy a kórháztörvény szerint a járóbeteg-szakrendelők feladatátvállalási lehetőségét elsődlegesen az ott dolgozó orvosoknak és egészségügyi szakdolgozóknak ajánlják fel. A kormányzat törvényben biztosítson lehetőséget egyeztetésre az orvosi díjtételekről a mindenkori költségvetés tervezési szakaszában. A kamara várakozásai között szerepel, hogy az általa kialakított orvosi díjtételtábla alkalmazhatósági üteméről tárgyalásokat folytathasson a kormányzattal, amely elismeri a MOK azon javaslatának jogosságát, hogy mind a finanszírozás valós tartalmának felmérésére, mind a szakmai minimumfeltételek kialakítására haladéktalanul kerüljön sor.
A MOK kéri, hogy a kormányzat a jogszabályok létrehozásakor a köztestület javaslatait vegye figyelembe és ismerje el annak a jogosságát, hogy a betegellátás szakmai szempontjainak szektorsemleges érvényesítése érdekében hatékony ellenőrzési rendszert kell kialakítani, amelyben a kamarának részvételi lehetőséget kell kapnia. A MOK ragaszkodik ahhoz is, hogy a kormány az intézményi törvény módosításával jogszabályban rögzítse a tulajdonosváltáskor a munkahelyekre és bérekre vonatkozó garanciákat, a Munka törvénykönyve július1-től hatályos változásának megfelelően. Kupcsulik Péter, a MOK elnöke elmondta, hogy a törvény visszavonásának szorgalmazását elvetették, és bíznak abban, hogy a kormány betartja ígéreteit. Ha nem így történik, akkor a miniszterelnök ígéretével szemben, az orvostársadalom többségének tiltakozása ellenére születik meg a kórháztörvény - jelentette ki. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!