A Magyar Orvosi Kamara képviselő-testülete a kormányfőnél tartott egyeztetés alapján ragaszkodik a parlament előtt lévő kórháztörvény módosításához, de a tervezet több részét ezek után sem tartja elfogadhatónak. A kamara elvetette a kórháztörvény visszavonásának szorgalmazását.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) ellenzi a kórházak működtetésében a profitorientált működési formák bevonását, s az egészségügyi terméket gyártók vagy forgalmazók többségi tulajdonszerzését. A kamara azt sem tartja elfogadhatónak, hogy a kormányzat az intézményi jogszabályt és az orvosi jogállásról szóló törvényt nem egyszerre, 2004 januárjától kívánja életbe léptetni.
A múlt csütörtökön Medgyessy Péternél tartott találkozón a kamara és a kormányzat képviselői megegyeztek a kórháztörvény néhány ponton történő megváltoztatásáról. Ennek alapján a MOK ragaszkodik ahhoz, hogy a kamara által előterjesztett javaslat szerint szülessen meg az orvosok jogállásával foglalkozó törvény. A jogszabály vegye figyelembe az orvosok és más, az adott munkahelyen foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók szellemi tőkéjét, s olyan kedvezményes hitelkonstrukciót tegyen lehetővé, amely segíti az érintettek tulajdonhoz jutását - kéri a MOK. A kamara ragaszkodik ahhoz is, hogy az adott munkahelyen dolgozók részesüljenek előnyben a feladatátvállalási és a működtetési szerződések megkötésekor, továbbá az intézményi szakmai vezető testület az orvosszakmai területeket érintő tulajdonosi döntések vonatkozásában egyetértési jogot gyakorolhasson.
Ugyancsak ragaszkodik a kamara ahhoz, hogy a kórháztörvény szerint a járóbeteg-szakrendelők feladatátvállalási lehetőségét elsődlegesen az ott dolgozó orvosoknak és egészségügyi szakdolgozóknak ajánlják fel. A kormányzat törvényben biztosítson lehetőséget egyeztetésre az orvosi díjtételekről a mindenkori költségvetés tervezési szakaszában. A kamara várakozásai között szerepel, hogy az általa kialakított orvosi díjtételtábla alkalmazhatósági üteméről tárgyalásokat folytathasson a kormányzattal, amely elismeri a MOK azon javaslatának jogosságát, hogy mind a finanszírozás valós tartalmának felmérésére, mind a szakmai minimumfeltételek kialakítására haladéktalanul kerüljön sor.
A MOK kéri, hogy a kormányzat a jogszabályok létrehozásakor a köztestület javaslatait vegye figyelembe és ismerje el annak a jogosságát, hogy a betegellátás szakmai szempontjainak szektorsemleges érvényesítése érdekében hatékony ellenőrzési rendszert kell kialakítani, amelyben a kamarának részvételi lehetőséget kell kapnia. A MOK ragaszkodik ahhoz is, hogy a kormány az intézményi törvény módosításával jogszabályban rögzítse a tulajdonosváltáskor a munkahelyekre és bérekre vonatkozó garanciákat, a Munka törvénykönyve július1-től hatályos változásának megfelelően. Kupcsulik Péter, a MOK elnöke elmondta, hogy a törvény visszavonásának szorgalmazását elvetették, és bíznak abban, hogy a kormány betartja ígéreteit. Ha nem így történik, akkor a miniszterelnök ígéretével szemben, az orvostársadalom többségének tiltakozása ellenére születik meg a kórháztörvény - jelentette ki. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A vikingek is jól tartották a macskáikat, de nem azért, amire gondol

A vikingek is jól tartották a macskáikat, de nem azért, amire gondol

A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót

A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót

Mától újra felmászhatunk az egri minaretre

Mától újra felmászhatunk az egri minaretre

Kövér üzent a fiatal tüntetőknek: Nőjenek fel

Kövér üzent a fiatal tüntetőknek: Nőjenek fel

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

Mindenkit megelőzött: a Microsoftnak már 2015-ben volt duplakijelzős okostelefonja

Mindenkit megelőzött: a Microsoftnak már 2015-ben volt duplakijelzős okostelefonja