Tetszett a cikk?

Elfogadta hétfői ülésén a parlament a 4-es metróvonal első szakasza megépítésének állami támogatásáról szóló előterjesztést. A törvény a budapesti 4-es metró állami támogatásán kívül rögzíti a társfinanszírozás keretszabályait, illetve feltételeit is.

A metrótörvény értelmében a költségvetés 154 milliárd forintot bocsát majd a főváros rendelkezésére a 4-es metrónak a Keleti pályaudvar és a Kelenföldi páyaudvar közötti szakaszának építésére. Ez az összeg 2002. évi áron, általános forgalmi adó nélkül értendő; László Csaba pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a kormány és a főváros 70-30 százalék arányban osztozik majd a költségeken.
Demszky Gábor főpolgármester 2007-2008-ra várja a munkálatok befejezését. A főváros reményei szerint a Keleti pályaudvar és a Bosnyák tér közötti szakasz finanszírozásáról még a jövő év végén, legkésőbb 2005 elején megszületik a döntés.
A törvény arra is garanciát ad, hogy az önkormányzattal kötött szerződést ne rúghassa fel egy új kormány a jövőben. Ha ugyanis a beruházás értéke meghaladná az 50 milliárd forintot, a kormánynak ehhez a parlament felhatalmazását kellene kérnie.
Míg az SZDSZ és az MSZP a metrótörvény elfogadásának fontosságát hangsúlyozta a parlamenti vitában, az ellenzéki pártok felszólaló képviselői hevenyészettnek nevezték a törvényjavaslatot, és más útvonalat javasoltak. A szavazáson azonban 209 igen és 118 tartózkodás mellett csak 7 nem szavazat született. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még mindig lehet Gulácsi kesztyűjére licitálni, az ára pedig egy SMA-s kisfiú kezelésére megy

Még mindig lehet Gulácsi kesztyűjére licitálni, az ára pedig egy SMA-s kisfiú kezelésére megy

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Kvantumszámítógépeket és a mesterséges intelligenciát fejlesztené Kína új ötéves terve

Kvantumszámítógépeket és a mesterséges intelligenciát fejlesztené Kína új ötéves terve