Tetszett a cikk?

Sugárfertőzöttek a Bagdad melletti at-Tuvaita atomkutató-központ körüli települések a Greenpeace környezetvédelmi mozgalom szerint. A szervezet aktivistái kedden az amerikai katonák figyelmét is felhívták erre a körülményre.

A Szaddám Huszein elnök rendszerének megdöntése után kifosztott at-Tuvaita, Irak legnagyobb atomlétesítménye környékén fekvő falvakban a sugárszennyezettség a Greenpeace állítása szerint helyenként tízezerszeresen haladja meg a természetes háttérsugárzás mértékét. A környezetvédő mozgalom felszólította az amerikai hadsereget, hogy szüntesse meg a sugárszennyezést, és ne akadályozza tovább munkájában a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget.
A Greenpeace hatfős, osztrák, német, holland és brit szakértőkből álló csoportja az utóbbi nyolc nap folyamán az at-Tuvaitától 18 kilométerre délkeletre elterülő térségben végzett vizsgálatokat Geiger-mérőkkel és más készülékekkel. Az atomkutató-központ fosztogatói nyilvánvalóan nem voltak tisztában azzal, hogy az uránvegyület, amelyet nyílt terepen szétszórtak, rendkívül veszélyes, ráadásul élelmiszerek tárolására használták a sugárzó hordókat - vélik szakembereik. A környezetvédő mozgalom szerint a sugárszennyezés a térség több tízezer lakosát veszélyezteti. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapesti street food helyet záratott be a Nébih

Budapesti street food helyet záratott be a Nébih

Magyar kutató vezetésével tesztelték a Novavax koronavírus elleni vakcináját

Magyar kutató vezetésével tesztelték a Novavax koronavírus elleni vakcináját

Hiányzik egy miniszteri rendelet, ezért nem kapnak segítséget a magánkézben lévő autószervizek

Hiányzik egy miniszteri rendelet, ezért nem kapnak segítséget a magánkézben lévő autószervizek