Egy, a Magyar Honvédség által bérelt orosz szállító repülőgéppel péntek délben elindult Taszárról az iraki nemzetközi stabilizációs és humanitárius segítségnyújtásban résztvevő, 300 fős magyar szállító zászlóalj előkészítő részlegének első 12 fős csoportja.

A tervek szerint az 54 szálláscsináló - a táborépítéshez szükséges felszerelésekkel - három ütemben, öt fordulóban vasárnap estig érkezik meg Kuvaitba. Onnan előreláthatóan 24-én indulnak el leendő táborhelyükre, a Bagdadtól délre mintegy 100 kilométerre fekvő Al Hillah-ba. A szálláscsinálók között vannak orvosok, logisztikusok, gépkocsivezetők, felcserek, szakácsok.
Az első géppel 12 katonai gépjárművet, valamint kilenc technikai eszközt, továbbá egy áramfejlesztő-, egy vízszállító- és egy konyhai utánfutót, összesen 77 tonnányi rakományt, a további négy fordulóban pedig ruhaneművel és egyéb, a tábor építéséhez szükséges felszerelésekkel - például sátrakkal, faanyaggal - megrakott konténereket küldenek ki a magyar katonák leendő táborhelyére. A pénteken elindult első csoport a személyes felszerelés mellett a többi között hűtőgépet, mentőkocsit, földmunkagépet és targoncát visz magával, továbbá fagyasztott formában az esetleges kígyómarás, skorpiócsípés elleni vakcinákat.
A szálláscsinálóknak a tervek szerint augusztus második felére kell előkészíteniük a tábort. A főerők 240 fős csoportja és a további felszerelések előreláthatóan augusztus 5-én indulnak, s 18 napos hajóút után érkeznek az iraki állomáshelyükre. A szálláscsinálóknak addig mintegy 200 sátort kell felépíteniük, biztosítaniuk kell az áramellátást és mindegy egyéb berendezést, felszerelést amire a zászlóaljnak szüksége lesz – közölte Szarvas László, Magyar Honvédség közlekedési szolgálat főnöke. A magyar katonák szálláshelyére két műholdat is telepítenek, ezen keresztül tarthatják a kapcsolatot hozzátartozóikkal.
A magyar békefenntartók a lengyel irányítás alatt álló nemzetközi hadosztályban 20 nemzet, több mint 12 ezer katonájával együtt látják majd el feladataikat egy hozzávetőleg Magyarország méretű területen - mondta el Kiss Dezső. A Magyar Honvédség kommunikációs tisztje szerint a Bagdadtól délre eső szolgálati hely, Irak katonai szempontból nyugodt területének számít, "az egyik legbiztonságosabb körzet". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Strasbourg után: megerősítették a római Colosseum és Forum Romanum védelmét

Strasbourg után: megerősítették a római Colosseum és Forum Romanum védelmét

Megmosta Orbán Viktor egykori iskolatársának a fejét az ÁSZ

Megmosta Orbán Viktor egykori iskolatársának a fejét az ÁSZ

Kisiklott, egy épületnek csapódott majd felborult egy villamos Lisszabonban – fotó

Kisiklott, egy épületnek csapódott majd felborult egy villamos Lisszabonban – fotó

Ugye az öné nincs köztük? Ezek voltak 2018 legrosszabb jelszavai

Ugye az öné nincs köztük? Ezek voltak 2018 legrosszabb jelszavai