Tetszett a cikk?

Egy, a Magyar Honvédség által bérelt orosz szállító repülőgéppel péntek délben elindult Taszárról az iraki nemzetközi stabilizációs és humanitárius segítségnyújtásban résztvevő, 300 fős magyar szállító zászlóalj előkészítő részlegének első 12 fős csoportja.

A tervek szerint az 54 szálláscsináló - a táborépítéshez szükséges felszerelésekkel - három ütemben, öt fordulóban vasárnap estig érkezik meg Kuvaitba. Onnan előreláthatóan 24-én indulnak el leendő táborhelyükre, a Bagdadtól délre mintegy 100 kilométerre fekvő Al Hillah-ba. A szálláscsinálók között vannak orvosok, logisztikusok, gépkocsivezetők, felcserek, szakácsok.
Az első géppel 12 katonai gépjárművet, valamint kilenc technikai eszközt, továbbá egy áramfejlesztő-, egy vízszállító- és egy konyhai utánfutót, összesen 77 tonnányi rakományt, a további négy fordulóban pedig ruhaneművel és egyéb, a tábor építéséhez szükséges felszerelésekkel - például sátrakkal, faanyaggal - megrakott konténereket küldenek ki a magyar katonák leendő táborhelyére. A pénteken elindult első csoport a személyes felszerelés mellett a többi között hűtőgépet, mentőkocsit, földmunkagépet és targoncát visz magával, továbbá fagyasztott formában az esetleges kígyómarás, skorpiócsípés elleni vakcinákat.
A szálláscsinálóknak a tervek szerint augusztus második felére kell előkészíteniük a tábort. A főerők 240 fős csoportja és a további felszerelések előreláthatóan augusztus 5-én indulnak, s 18 napos hajóút után érkeznek az iraki állomáshelyükre. A szálláscsinálóknak addig mintegy 200 sátort kell felépíteniük, biztosítaniuk kell az áramellátást és mindegy egyéb berendezést, felszerelést amire a zászlóaljnak szüksége lesz – közölte Szarvas László, Magyar Honvédség közlekedési szolgálat főnöke. A magyar katonák szálláshelyére két műholdat is telepítenek, ezen keresztül tarthatják a kapcsolatot hozzátartozóikkal.
A magyar békefenntartók a lengyel irányítás alatt álló nemzetközi hadosztályban 20 nemzet, több mint 12 ezer katonájával együtt látják majd el feladataikat egy hozzávetőleg Magyarország méretű területen - mondta el Kiss Dezső. A Magyar Honvédség kommunikációs tisztje szerint a Bagdadtól délre eső szolgálati hely, Irak katonai szempontból nyugodt területének számít, "az egyik legbiztonságosabb körzet". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy éve senki nem gondolta volna, hogy Tom és Jerry ekkorát robbant a mozikban

Egy éve senki nem gondolta volna, hogy Tom és Jerry ekkorát robbant a mozikban

Telex: Olyan a hangulat a kaszinókban, mintha nem lenne járvány

Telex: Olyan a hangulat a kaszinókban, mintha nem lenne járvány

Fogászati röntgennel lestek bele felbontatlan levelekbe brit kutatók

Fogászati röntgennel lestek bele felbontatlan levelekbe brit kutatók