Tetszett a cikk?

Nem tette lehetővé 101 roma gyermek beiratkozását múlt pénteken a jászladányi alapítványi iskola, amely közel kétéves jogi huzavona után idén szeptembertől újra fogadhat diákokat. A kormány - amely a jászladányi ügyben évek óta tehetetlen - a romák diszkriminációja elleni nemzetközi mozgalom élharcosaként nemrégiben új törvényjavaslatokkal állt elő, a miniszterelnök szerint pedig "Európa minden többségi társadalmának adóssága van a romákkal szemben". Kérdés, valós eredményekhez vezetnek-e a tervezett változások vagy csak Magyarország külhoni jóhírét képesek erősíteni.

Az utcán adtak hangot elégedetlenségüknek azok a roma szülők, akik hiába vártak múlt péntek reggel az alapítványi iskolába szóló jelentkezési lapokra. Tóth Ibolya, az intézmény megbízott vezetője szerint ugyanis a 250 férőhelyes iskola 220 helyét már feltöltötték az önkormányzati iskolából idén átjelentkező diákokkal. Végül csupán öt jelentkezési lapot osztottak ki a romák között, ami komoly botrányt kavart a településen és utóbb kiváltotta a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) írásbeli tiltakozását is.
A múlt heti incidens csupán a legújabb fejezete annak a történetnek, amelyet a jászladányi önkormányzat az alapítványi iskola két évvel ezelőtti létrehozásával indított. Míg a polgármesteri hivatal szerint az önkormányzati iskola mellett működő tandíjas oktatási intézmény esélyt ad a tehetséges diákok továbbfejlődésére, roma szervezetek szerint létrehozásának valódi célja a roma és nem roma diákok helyi alapfokú oktatásban való elkülönítése volt.
A jászladányi alapítványi iskola ügye máig megoldatlan, ami az utóbbi évek kormányzati roma-politikájának kudarcát jelzi. Az oktatási tárca tavaly nem adott engedélyt az iskola működésére - az intézményt átmenetileg be is zárták -, idén azonban már törvényesnek minősítette az alapítványi iskolát, bár funkciójával elvileg nem értett egyet. A minisztérium képviselői eredménytelenek maradtak az önkormányzat és a roma szervezetek közötti közvetítésben is.
Tavalyi megválasztása után valódi offenzívába kezdett a kormány a hazai kisebbségi jogok védelmének területén. A romaügyek ismételten a Miniszterelnöki Hivatal közvetlen irányítása alá kerültek, politikai államtitkárság és a hozzá kapcsolódó Romaügyi Hivatal kezdte meg működését. A magyar politikai életben első ízben roma származású politikai államtitkárt neveztek ki Teleki László személyében, és létrejött a Lévai Katalin felelős tárca nélküli miniszter által irányított Esélyegyenlőségi Kormányhivatal. Többek között a romák elleni diszkrimináció megszüntetését célozza a készülő esélyegyenlőségi törvény és az oktatási törvény módosítása, amely már ősszel a parlament elé kerülhet.
Kezdeményezéseiért jelentős nemzetközi sikert zsebelhetett be Magyarország azon a regionális romakonferencián, amelyet július elején rendeztek meg Budapesten az Európai Unió, a Világbank, a Nyílt Társadalom Alapítvány és kilenc ország kormányképviselőinek részvételével. Egy tíz évre szóló akcióterv keretében a szervezők döntöttek egy nemzetközi roma oktatási alap felállításáról, illetve egy nemzetközi kormányközi munkacsoport megalapításáról is.
„Európa minden többségi társadalmának adóssága van a romákkal szemben, és ezt az adósságot illik törleszteni" - mondta Medgyessy Péter kormányfő a háromnapos konferencia megnyitóján. De vajon mikor lesz képes törleszteni ezt az adósságot a hazai többségi társadalom képviseletét ellátó kormányzat?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Öntenék a hitelt a cégekre, de honnan érdemes forrást szerezni?

Öntenék a hitelt a cégekre, de honnan érdemes forrást szerezni?

Varga Mihály: Korai még az a kérdés, érheti-e hátrány a magyarokat a keleti vakcinák miatt

Varga Mihály: Korai még az a kérdés, érheti-e hátrány a magyarokat a keleti vakcinák miatt

Újabb részletek derültek ki Szász János rendező jogvitájáról

Újabb részletek derültek ki Szász János rendező jogvitájáról