Nem tette lehetővé 101 roma gyermek beiratkozását múlt pénteken a jászladányi alapítványi iskola, amely közel kétéves jogi huzavona után idén szeptembertől újra fogadhat diákokat. A kormány - amely a jászladányi ügyben évek óta tehetetlen - a romák diszkriminációja elleni nemzetközi mozgalom élharcosaként nemrégiben új törvényjavaslatokkal állt elő, a miniszterelnök szerint pedig "Európa minden többségi társadalmának adóssága van a romákkal szemben". Kérdés, valós eredményekhez vezetnek-e a tervezett változások vagy csak Magyarország külhoni jóhírét képesek erősíteni.

Az utcán adtak hangot elégedetlenségüknek azok a roma szülők, akik hiába vártak múlt péntek reggel az alapítványi iskolába szóló jelentkezési lapokra. Tóth Ibolya, az intézmény megbízott vezetője szerint ugyanis a 250 férőhelyes iskola 220 helyét már feltöltötték az önkormányzati iskolából idén átjelentkező diákokkal. Végül csupán öt jelentkezési lapot osztottak ki a romák között, ami komoly botrányt kavart a településen és utóbb kiváltotta a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) írásbeli tiltakozását is.
A múlt heti incidens csupán a legújabb fejezete annak a történetnek, amelyet a jászladányi önkormányzat az alapítványi iskola két évvel ezelőtti létrehozásával indított. Míg a polgármesteri hivatal szerint az önkormányzati iskola mellett működő tandíjas oktatási intézmény esélyt ad a tehetséges diákok továbbfejlődésére, roma szervezetek szerint létrehozásának valódi célja a roma és nem roma diákok helyi alapfokú oktatásban való elkülönítése volt.
A jászladányi alapítványi iskola ügye máig megoldatlan, ami az utóbbi évek kormányzati roma-politikájának kudarcát jelzi. Az oktatási tárca tavaly nem adott engedélyt az iskola működésére - az intézményt átmenetileg be is zárták -, idén azonban már törvényesnek minősítette az alapítványi iskolát, bár funkciójával elvileg nem értett egyet. A minisztérium képviselői eredménytelenek maradtak az önkormányzat és a roma szervezetek közötti közvetítésben is.
Tavalyi megválasztása után valódi offenzívába kezdett a kormány a hazai kisebbségi jogok védelmének területén. A romaügyek ismételten a Miniszterelnöki Hivatal közvetlen irányítása alá kerültek, politikai államtitkárság és a hozzá kapcsolódó Romaügyi Hivatal kezdte meg működését. A magyar politikai életben első ízben roma származású politikai államtitkárt neveztek ki Teleki László személyében, és létrejött a Lévai Katalin felelős tárca nélküli miniszter által irányított Esélyegyenlőségi Kormányhivatal. Többek között a romák elleni diszkrimináció megszüntetését célozza a készülő esélyegyenlőségi törvény és az oktatási törvény módosítása, amely már ősszel a parlament elé kerülhet.
Kezdeményezéseiért jelentős nemzetközi sikert zsebelhetett be Magyarország azon a regionális romakonferencián, amelyet július elején rendeztek meg Budapesten az Európai Unió, a Világbank, a Nyílt Társadalom Alapítvány és kilenc ország kormányképviselőinek részvételével. Egy tíz évre szóló akcióterv keretében a szervezők döntöttek egy nemzetközi roma oktatási alap felállításáról, illetve egy nemzetközi kormányközi munkacsoport megalapításáról is.
„Európa minden többségi társadalmának adóssága van a romákkal szemben, és ezt az adósságot illik törleszteni" - mondta Medgyessy Péter kormányfő a háromnapos konferencia megnyitóján. De vajon mikor lesz képes törleszteni ezt az adósságot a hazai többségi társadalom képviseletét ellátó kormányzat?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brüsszelt aggasztja, ami Magyarországon történik

Brüsszelt aggasztja, ami Magyarországon történik

Lefagyott a Tv2: élő adásban váratlanul beszóltak az Orbán-kormánynak

Lefagyott a Tv2: élő adásban váratlanul beszóltak az Orbán-kormánynak

A Kutyapárt megtalálta a piaci rést: gázmaszkkészítő workshopot szerveznek

A Kutyapárt megtalálta a piaci rést: gázmaszkkészítő workshopot szerveznek

Megvadítva: 621 lóerős lett a BMW 8-as kupéja

Megvadítva: 621 lóerős lett a BMW 8-as kupéja

Az óceán közepén hánykolódott a nő, akit állítása szerint az iPhone-ja mentett meg

Az óceán közepén hánykolódott a nő, akit állítása szerint az iPhone-ja mentett meg

Kinek jó Kósa túlóratörvénye? A dolgozóknak nem, de az államnak és pár óriásnak nagyon

Kinek jó Kósa túlóratörvénye? A dolgozóknak nem, de az államnak és pár óriásnak nagyon