Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok semmifajta hivatalos megállapodást nem kötött a magyar kormánnyal az iraki rendőrök lehetséges taszári kiképzésére vonatkozóan - jelentette ki szerdán Philip Reeker, az amerikai külügyminisztérium szóvivője, aki Taszárt megfelelő helyszínnek tartaná a kiképzéshez.

Az MTI megkeresésére nyomatékosan hangsúlyozta, hogy ezzel kapcsolatban semmifajta hivatalos kérést vagy megkeresést nem küldtek a magyar kormánynak, s egyelőre nem is terveznek ilyen lépést. Philip Reeker hangsúlyozta, hogy az iraki rendőrök külföldi kiképzése jelenleg csak terv, de a kiképzendő rendőrök számáról, illetve egyéb, a képzésre vonatkozó részletekről még nem született semmifajta konkrét elképzelés Washingtonban.
A külügyi szóvivő minden szempontból elhamarkodottnak nevezte a The New York Times hétfői cikkét az iraki rendőrök magyarországi kiképzésének részleteiről, s nyomatékosan cáfolta a lapban megjelent azon állítást, hogy hivatalos megkeresést küldtek volna Budapestre.
Reeker jelezte, hogy az iraki rendőrök külföldi kiképzésének lehetőségéről - mint fogalmazott - az Egyesült Államok konzultációkat folytat Magyarországgal, továbbá néhány más ország kormányával. Nem erősítette meg ugyanakkor a The New York Timesnak azt az utalását sem, hogy kelet-európai országokról lenne szó.
Hozzátette azt is, hogy az iraki rendőrök esetleges kiképzésével kapcsolatban Taszár mindenképp megfelelő helyszín lenne. Emlékeztetett arra, hogy a háború előtt iraki önkéntesek egy csoportját már a somogyi bázison képezték ki. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére

Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére

Halálos vasúti baleset történt Borsod megyében

Halálos vasúti baleset történt Borsod megyében

Belépett az üzleti világba a Nemzeti Bélyegmúzeum

Belépett az üzleti világba a Nemzeti Bélyegmúzeum