Tetszett a cikk?

Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet vezetője azt javasolja, költözzön el az önkormányzati iskola épületéből a jászladányi alapítványi oktatási intézmény, s ez megszüntetné a "nyilvános szegregációt".

Kállai úgy véli, ez a megoldás elengedhetetlen a településen tapasztalható feszületség enyhüléséhez. Szerinte a szétköltözés megszüntetné a "nyilvános szegregációt" és annak szimbólumait, így a külön iskolakaput, csengetést, osztálytermeket. Kállai szerint az alapítványi iskolát egy, a település más részén lévő, de szintén az önkormányzat által fenntartott épületbe kellene költöztetni.
Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke korábban bejelentette: értelmiségiek felhívásban fordulnak Medgyessy Péter miniszterelnökhöz, azt kérve, a kabinet minden eszközzel akadályozza meg a jászladányi alapítványi iskola szeptemberi elindítását. A többek között Szalai Erzsébet szociológus, Radnóti Sándor esztéta, Kőszeg Ferenc jogvédő, Tamás Gáspár Miklós filozófus, Jancsó Miklós filmrendező és Lengyel László politológus, közgazdász által aláírt dokumentumban azt írják: "Jászladányban évek óta tudatos önkormányzati kirekesztő politika zajlik (...) és ez szemben áll demokratikus jogállammal". A levél szerint Jászladány az első drámai lépés azon az úton, amelynek a végét egyelőre nem látni, de a magyar állampolgárok nagy részét sújthatja az elkülönítés bármifajta vélt vagy valós különbözőség miatt.
Dankó István, a település polgármestere a levélre adott csütörtöki reagálásában úgy vélekedett: "Az a megfogalmazás például, hogy Jászladányban évek óta tudatos önkormányzati kirekesztő politika zajlik a szeméthegyek közé szorított cigányok ellen, már a hisztériakeltés egy fázisa". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Origo: A kormány kötelezővé tenné a maszkviselést sportrendezvényeken is

Origo: A kormány kötelezővé tenné a maszkviselést sportrendezvényeken is

Videó: Nagy robajjal indult be a Csillaghajó hajtóműve

Videó: Nagy robajjal indult be a Csillaghajó hajtóműve

MSZP: A Fidesz alamizsnát oszt, kifosztja a nyugdíjasokat

MSZP: A Fidesz alamizsnát oszt, kifosztja a nyugdíjasokat