A volt kulturális miniszter csaknem ötven évi tagság után kilép a Magyar Írószövetségből, ha az nem határolódik el Döbrentei Kornél költőnek a Tilos Rádió előtti tömeggyűlésen mondott, szerinte uszító beszédétől.

Görgey, a Magyar PEN Club elnöke az Írószövetséghez intézett levelet, s csatlakozott kéttucat írótársa tiltakozó nyilatkozatához. "A Magyar Írószövetség nem lehet cinkosa semmifajta társadalmi békétlenséget és gyűlöletet indukáló mozgalomnak és megnyilvánulásnak" - mondta Görgey Gábor, aki külföldi tartózkodása miatt nem tudta aláírni az Írószövetség jónéhány tagja által szignált tiltakozó levelet, de erkölcsi kötelességének tartja egyetérteni azzal.Kalász Márton, a szervezet elnöke értesíti az elnökség tagjait az újabb aláírókról, Görgey Gábor leveléről, és esetleg felveti a kérdés újbóli megvitatását - közölte. Véleménye azonban változatlanul az, hogy személyes megnyilatkozásokról van szó, amelyeket "jobb volna összefüggésben szemlélni". "Döbrentei Kornél valamire reagált, ami szintén foglalkoztatta az országot, és nem tudom, mennyire volt gyűlöletkeltő" - mondta.Döbrentei szerint megtámadott beszéde nem volt sem uszító, sem antiszemita. "Nyálverés" zajlik ebben a szerinte nagyon csúnya és igazságtalan ügyben - jelentette ki az MTI-nek. Teljesen egyetért azzal, hogy "Kalász Márton nem óhajtja a Magyar Írószövetséget politikai arénává tenni" - közölte, kijelentve: ha felszólítanák, nem mondana le választmányi tagságáról, mert igaztalannak tartja az ellene irányuló támadást.A Rákosmente Polgári Körök Egyesülése több ezres demonstrációt rendezett január 11-én a Tilos Rádió előtt az adóban karácsonykor elhangzott keresztényellenes mondat miatt, a rádió betiltását követelve. A tiltakozó megmozduláson Döbrentei Kornél is felszólalt, aki - mint a Magyar Nemzet című lapban később írta - "egy régről tartó, Rákosiék óta meg sosem szűnő keresztényellenes tendenciát" ítélt el. Parti Nagy Lajos író a beszéd miatt kilépett az Írószövetségből.A szervezet több tagja február elsején Kalász Márton elnöknek írott levelében úgy foglalt állást: elvárja, hogy a szövetség elnöksége "a nyilvánosság előtt elhatárolódjék Döbrentei Kornél kirekesztő szellemiségű nyilvános fellépéseitől és felszólítsa őt választmányi tagságáról való lemondására, valamint gyűlöletre uszító megnyilvánulásai beszüntetésére".A tizenegy aláíró - közöttük Bodor Ádám, Földényi F. László, Kukorelly Endre és Kornis Mihály - által jegyzett levél szerint Döbrentei Kornél "évek óta hol nyíltan, hol kódoltan juttatja kifejezésre antiszemita felfogását", s a Tilos Rádió előtti, "alig kódoltan antiszemita beszédében minden határt túllépett".A tiltakozáshoz később többek között Balla D. Károly, Konrád György és Sándor Iván csatlakozott. A már 23 aláírást tartalmazó levelet és Görgey Gábor tiltakozását hétfőn kapta meg Kalász Márton. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Részletekbe menően átvilágítják az MTA kutatóintézeteit, de addig is alig kapnak pénzt

Részletekbe menően átvilágítják az MTA kutatóintézeteit, de addig is alig kapnak pénzt

Még egy almát sem lehet elrágcsálni ezentúl a bécsi metróban

Még egy almát sem lehet elrágcsálni ezentúl a bécsi metróban

Megalakult a sztrájkbizottság a győri Audinál

Megalakult a sztrájkbizottság a győri Audinál

Új oldal indult, ahol ingyen lehet filmeket, sorozatokat nézni

Új oldal indult, ahol ingyen lehet filmeket, sorozatokat nézni

Megvan a következő El Clásico időpontja

Megvan a következő El Clásico időpontja

Tovább durvul a harc Palkovics és az MTA elnöke között

Tovább durvul a harc Palkovics és az MTA elnöke között