Tavaly az adatvédelemmel és az információs szabadsággal összefüggő ügyek száma 70, illetve 140 százalékkal nőtt - közölte Péterfalvi Attila az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottságának szerdai ülésén.

Péterfalvi Attila szerint januártól erős hatósági jogosítványokat kapott az adatvédelmi biztos, aminek révén vizsgálatot rendelhet el jogellenes adatkezelés megszüntetése érdekében, illetve jogellenes adatbázis törlésére.Hozzátette: még soha nem kísérte olyan nagy figyelem a biztos munkáját, mint az elmúlt évben, amit bizonyít az is, hogy kétszer annyi jogszabály véleményezését kérték tőle, mint korábban.Péterfalvi azt mondta, hogy az állampolgárok körében egyre inkább terjed a saját adatok biztonsága iránti érzékenység, ugyanakkor egyre bonyolultabb és szélesebb körre rávilágító kérdéseket tesznek fel a biztosnak.Szerinte tavaly is nagyon sok panasz érkezett hozzá a társasági formában működő adatkezelők tevékenységével kapcsolatban, például az igazolványmásolást illetően. Hozzátette: sajnos ezen a területen nem tapasztalt jelentősebb javulást az elmúlt évben. Kiemelte, hogy ez a jogellenes magatartás a távközlési szolgáltatók esetében sem változott jelentősen.Péterfalvi beszámolt arról is, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatala kapcsán majdnem megszűnt az újságírói megkeresések száma. Az adatvédelmi biztos kedvezőtlennek ítélte, hogy például a terrorveszély miatt - látszatra jogszerűen - korlátozzák az emberi szabadságjogokat. Kifejtette: a korlátozás indokoltságáról nincs meggyőződve.Ugyanígy problémásnak nevezte azt is, hogy egyre több munkáltató gondolja azt, hogy meg kell figyeltetnie a dolgozóit, például volt olyan elképzelés is, hogy minden egyes számítógépen történt leütést nyilvántart majd a munkáltató. Az adatvédelmi biztos viszonylag általánosnak nevezte, hogy kamerákkal figyeltetik meg a dolgozókat, s nyilvántartást vezetnek az elektronikus levélforgalmukról is.Az adatvédelmi biztos az e-mail-forgalom megfigyeltetése kapcsán azt mondta, hogy a hozzá forduló dolgozók félnek, és inkább csak általánosságban érdeklődnek, nem merik megmondani, hogy konkrétan melyik munkahelyről van szó. Ilyen körülmények között nagyon nehéz vizsgálatot folytatni, és inkább csak elvi állásfoglalást tud közzétenni az adatvédelmi biztos. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az Animal Cannibals újra összehozta a rapszövetkezetet - klippremier

Az Animal Cannibals újra összehozta a rapszövetkezetet - klippremier

Már nem mernek válaszolni a kérdéseinkre – A HVG adventi kalendáriumában ma: Szabó Yvette

Már nem mernek válaszolni a kérdéseinkre – A HVG adventi kalendáriumában ma: Szabó Yvette

Régi androidos mobilja van? Akkor van egy nagyon rossz hírünk

Régi androidos mobilja van? Akkor van egy nagyon rossz hírünk

Rossz hír jött az Antarktiszról: az eddig stabil pontokon is olvadni kezdett a jég

Rossz hír jött az Antarktiszról: az eddig stabil pontokon is olvadni kezdett a jég

Magyarországról is kivonul a dán óriásvállalat

Magyarországról is kivonul a dán óriásvállalat

Helyszíni videók: sikítva menekültek az emberek a strasbourgi lövöldözéskor

Helyszíni videók: sikítva menekültek az emberek a strasbourgi lövöldözéskor