Tetszett a cikk?

Tavaly az adatvédelemmel és az információs szabadsággal összefüggő ügyek száma 70, illetve 140 százalékkal nőtt - közölte Péterfalvi Attila az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottságának szerdai ülésén.

Péterfalvi Attila szerint januártól erős hatósági jogosítványokat kapott az adatvédelmi biztos, aminek révén vizsgálatot rendelhet el jogellenes adatkezelés megszüntetése érdekében, illetve jogellenes adatbázis törlésére.Hozzátette: még soha nem kísérte olyan nagy figyelem a biztos munkáját, mint az elmúlt évben, amit bizonyít az is, hogy kétszer annyi jogszabály véleményezését kérték tőle, mint korábban.Péterfalvi azt mondta, hogy az állampolgárok körében egyre inkább terjed a saját adatok biztonsága iránti érzékenység, ugyanakkor egyre bonyolultabb és szélesebb körre rávilágító kérdéseket tesznek fel a biztosnak.Szerinte tavaly is nagyon sok panasz érkezett hozzá a társasági formában működő adatkezelők tevékenységével kapcsolatban, például az igazolványmásolást illetően. Hozzátette: sajnos ezen a területen nem tapasztalt jelentősebb javulást az elmúlt évben. Kiemelte, hogy ez a jogellenes magatartás a távközlési szolgáltatók esetében sem változott jelentősen.Péterfalvi beszámolt arról is, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatala kapcsán majdnem megszűnt az újságírói megkeresések száma. Az adatvédelmi biztos kedvezőtlennek ítélte, hogy például a terrorveszély miatt - látszatra jogszerűen - korlátozzák az emberi szabadságjogokat. Kifejtette: a korlátozás indokoltságáról nincs meggyőződve.Ugyanígy problémásnak nevezte azt is, hogy egyre több munkáltató gondolja azt, hogy meg kell figyeltetnie a dolgozóit, például volt olyan elképzelés is, hogy minden egyes számítógépen történt leütést nyilvántart majd a munkáltató. Az adatvédelmi biztos viszonylag általánosnak nevezte, hogy kamerákkal figyeltetik meg a dolgozókat, s nyilvántartást vezetnek az elektronikus levélforgalmukról is.Az adatvédelmi biztos az e-mail-forgalom megfigyeltetése kapcsán azt mondta, hogy a hozzá forduló dolgozók félnek, és inkább csak általánosságban érdeklődnek, nem merik megmondani, hogy konkrétan melyik munkahelyről van szó. Ilyen körülmények között nagyon nehéz vizsgálatot folytatni, és inkább csak elvi állásfoglalást tud közzétenni az adatvédelmi biztos. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!