Magyarországon különösen hátrányos a romák helyzete az egészségügyi ellátás, a lakáshelyzet, a munkavállalás és az oktatás terén - állítja az Európa Tanács a rasszizmus elleni harccal megbízott szakértői testülete.

"A magyarországi roma kisebbség az élet legtöbb területén továbbra is súlyosan hátrányos helyzetben van, a rasszizmus elleni országos kezdeményezések nem mindig jutnak le az alsóbb szintekre" - állapítja meg egyebek között kedden kiadott jelentésében a Rasszizmus és az Intolerancia Elleni Európai Bizottság (ECRI)."Továbbra is sok tekintetben korlátozott az a haladás, amelyet Magyarország a rasszizmus és a kisebbségekkel szembeni türelmetlenség problémáinak megoldása terén elért" - állapítja meg a dokumentum, amely a magyarországi, csehországi, németországi és görögországi diszkriminációval is foglalkozik.A szakértői testület hiányosságokat lát a menekültek és a menedékkérők jogainak érvényesülésében is, mind a törvényi szabályozás, mind a gyakorlat szintjén.Csehország esetében a romák hátrányos megkülönböztetését emeli ki a bizottság, megállapítva, hogy ott egyáltalán nem javult e kisebbség helyzete. A romák továbbra is a többségi társadalom peremére szorulva élnek. Erről tanúskodik, hogy e kisebbség tagjainak nagy része rossz körülmények között, gettószerű telepeken lakik a városok peremvidékén.Németországban nő a fajgyűlöletből, idegengyűlöletből elkövetett erőszakos cselekmények száma. A neonáci csoportok menedékkérőket, zsidókat, romákat vesznek célba támadásaikkal - állapította meg a Strasbourgban kiadott jelentés.A bizottság elismeri, hogy a német állam jelentős erőfeszítéseket tesz mind a törvénykezés, mind az oktatás, mind a szociális intézkedések terén a faji előítéletek és a hátrányos megkülönböztetések ellen, ám azok ennek ellenére tovább burjánzanak Németországban, különösen a volt NDK területén.Görögországban is léteznek és hatnak még a kisebbségi csoportokkal szemben bizonyos előítéletek, és ebből fakadóan van hátrányos megkülönböztetés. Ennek céltáblái részint a roma kisebbség tagjai, részint vallási kisebbségek, például a Nyugat-Trákiában élő muzulmánok. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Háború az 5G-ért: miért kell Washingtonnak a Huawei trónörököse?

Háború az 5G-ért: miért kell Washingtonnak a Huawei trónörököse?

Ma van a magyar kórusok napja

Ma van a magyar kórusok napja

Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó

Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó

1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at

1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at

Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken

A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken