A rendőr intézkedése közben vasárnap meghalt egy 19 éves fiatalember. A család ügyvédje a Bács megyei helyett másik nyomozó hivatal kijelölését kérte a legfőbb ügyésztől. Az ombudsman szerint a nagy nyilvánosság veszélyezteti a pártatlan vizsgálatot.

A kedden írásban megkapott előzetes szakértői vélemény alapján a megyei rendőrfőkapitány szerdán ismét szolgálatba helyezte a szolgálatvégzés alól korábban felmentett rendőrt. Király Ferenc ezredes elmondta: hétfőn kollégája felfüggesztése azért vált szükségessé, mert az akkor rendelkezésre álló hiányos adatok valószínűsítették, hogy az intézkedő rendőrnek köze lehet az elhunyt fiatalembernek halálához. "A véleményem megváltozott, mert a szakértői vélemény egyértelműen állást foglal abban, hogy még gondatlanság sem terheli az intézkedő rendőrt a halál bekövetkezése miatt" - jelentette ki a főkapitány. Az ezredes azt is elmondta: a rendőr szolgálatba visszahelyezése munkáltatói intézkedés, s az ügyészség eddig semmi olyan indítványt nem tett, melyet figyelembe kellett volna vennie a döntés meghozatalakor.Gyury József ügyvéd, a Nemzeti Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének alelnöke, aki az elhunyt férfi családjának a megbízásából a jogi képviseletüket ellátja, elmondta: egy csütörtökön Polt Péter legfőbb ügyésznek postázott levélben indítványozza, hogy egy másik ügyészségi nyomozó hivatalt jelöljön ki az ügy elfogulatlan elbírálása miatt. Az ügyvéd azt is elmondta, értetlenséggel fogadta, hogy a felfüggesztett rendőr visszahelyezték állományba, a másik két intézkedő rendőr ellen pedig semmilyen eljárás nem indult.A szokatlanul nagy nyilvánosság veszélyezteti a pártatlan és tisztességes eljárást a rendőri intézkedés közben elhunyt kecskeméti roma fiatalember ügyében – mondta Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese csütörtökön. Az országgyűlési biztos elmondta, hogy a rendelkezésre álló információk alapján a rendőri intézkedés a jogszabályok szerint történt. Az önmagát szolgálatba helyező rendőr kötelességét végezte, amikor elfogott egy körözött embert. Hozzátette: a rendőrnek, akár kényszerítő erő alkalmazásával, be kell fejeznie intézkedését, mint ahogy ez történt a dulakodásos üldözéssé fajult vasárnapi esetben. Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa ugyanakkor még szerdán közölte, hogy vizsgálatot indított a roma fiatalember halálesetével kapcsolatban. Mint mondta, az ombudsman abban az esetben is eljárhat, "ha nem áll fenn alkotmányos visszásság, de annak veszélye fenyegethet".Vasárnap este Kecskeméten rendőri intézkedés közben meghalt egy 19 éves fiatalember. Az ügyészség eljárást indított a rendőr ellen. Szerdán a boncolást végző igazságügyi orvos szakértő, Balogh Sándor elmondta: a 19 éves férfinek az előzetesen nyilvánosságra hozott súlyos, pangásos szívelégtelenség volt az alapbetegsége. "A nyilvánosságra került híresztelésekkel ellentétben a férfi boncolásakor megállapított egyéb sérülések a halállal kétséget kizáróan nincsenek összefüggésben" – közölte.(MTI)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csúsztatásokkal teli hirdetésben alázza riválisait az LMP

Csúsztatásokkal teli hirdetésben alázza riválisait az LMP

Itt a Porsche 911 Speedster: stílus, szívómotor és 500+ lóerő

Itt a Porsche 911 Speedster: stílus, szívómotor és 500+ lóerő

Dárdai: Elfáradtam

Dárdai: Elfáradtam

Egy művészettörténész 3D-ben beszkennelte a teljes Notre-Dame-ot, munkája elengedhetetlen az újjáépítéshez

Egy művészettörténész 3D-ben beszkennelte a teljes Notre-Dame-ot, munkája elengedhetetlen az újjáépítéshez

Rekordbevétellel kezdték az évet a budapesti fürdők

Rekordbevétellel kezdték az évet a budapesti fürdők

Agyonlőtték a Trainspotting 2. színészét

Agyonlőtték a Trainspotting 2. színészét