szerző:
MTI

A kormánypártok szerint a társadalom széles körének támogatását bíró köztársasági elnököt kell jelölni jövő év tavaszán. Az ellenzéki pártok még nem tartják időszerűnek a kérdést. A lapokban Mádl Ferenc lehetséges utódjaként Szili Katalin, Bárándy Péter, Medgyessy Péter, Glatz Ferenc és Szabó István filmrendező neve szerepel.

Magyarországnak olyan köztársasági elnök kell, amilyen Göncz Árpád volt, vagyis akit az emberségéről és tisztességéről lehet megismerni, és nem arról, hogy melyik politikai irányzathoz tartozik - mondta Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese szombaton, a sajtóban megjelent hírekre reagálva. "Olyan köztársasági elnöke legyen Magyarországnak, akit a magyar társadalom többsége sajátjának érez, a szocialista párt ilyen köztársaságielnök-jelöltet kíván állítani" - fogalmazott.

A procedúra

Az államfőjelölés érvényességéhez az Országgyűlés legalább ötven tagjának írásbeli ajánlása szükséges. A köztársasági elnököt az Országgyűlés titkos szavazással választja. Ha az első és a második alkalommal egyik jelölt sem nyeri el a képviselők kétharmadának szavazatát, a harmadik szavazás alapján köztársasági elnök lesz az, aki - tekintet nélkül a szavazásban részt vevők számára - a szavazatok többségét elnyerte.

A szocialista politikus közölte: az MSZP elnöksége nevekben még nem foglalt állást, a konzultációk a párton belül, valamint az SZDSZ-szel a jövő év elején kezdődnek, a jelölésre várhatóan április közepén kerül sor. Az elnökhelyettes elmondta: a köztársaságielnök-jelölt személyére az elnökség tesz javaslatot, és az április második felében tartandó kongresszus dönt róla. "Szeretnénk, ha maga a párton belüli döntés is egy nagyon széles körű nyilvánosságon alapulna, és egy nagyon széles körű véleménykérésen, mert azt gondoljuk, hogy nem csupán az országgyűlési képviselők feladata meghatározni azt, hogy ki legyen a Magyar Köztársaság elnöke" - fűzte hozzá.

Szekeres Imre szerint az elnök megválasztására várhatóan június 6-7. kerülhet sor, mivel Mádl Ferenc jelenlegi köztársasági elnököt is június 7-én választották meg. Arra a kérdésre, hogy az MSZP önállóan kíván-e jelöltet állítani, azt mondta: "a szocialista párt állít köztársasági elnök-jelöltet. Ha ez a jelölt bírja a Szabad Demokraták Szövetségének támogatását, ez kedvező, és szeretnénk is, ha ilyen jelöltünk lenne, hiszen így biztosítható az, hogy a parlamentben a megválasztására sor kerüljön".

A szocialisták a köztársasági elnök megválasztásához nem keresnek más partnert. Arra készülnek, hogy a jelölt széles körű támogatást fog kapni.

Nem akar pártpolitikust az SZDSZ

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője azt mondta: várhatóan jövő év tavaszán tesz majd konkrét javaslatot az új köztársasági elnök személyére a Szabad Demokraták Szövetsége. Az ügyvivő hangsúlyozta: a szabad demokraták nem tudnak pártpolitikust elképzelni az államfői posztra.

Szerinte egy liberális szellemiségű, de a konzervatív oldal által is elfogadott, a társadalom széles körű támogatását bíró személyiségnek kell betöltenie a köztársasági elnöki posztot.

Mint mondta, felmerültek már nevek, akik ezeknek a feltételeknek megfelelnek, de nem született még döntés, így nem hozhatók nyilvánosságra.

Az ellenzék szerint korai a kérdés

A Fidesznél egyelőre nincs napirenden a kérdés - válaszolta Meszleny László, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke elmondta: az MDF nem tartja időszerűnek, hogy a pártok a köztársasági elnök jelöléséről beszéljenek. Közölte: felelőtlenség lenne, ha a jelölési folyamat egy párt sajtónyilatkozatával kezdődne akkor, amikor Mádl Ferenc köztársasági elnök még nem nyilatkozott arról, hogy vállal-e még egy ciklust.

"Illő körültekintéssel kellene ezt a kérdést a parlamenti pártoknak kezelni, és nem aktuális kampánypolitika témájává tenni" - hangsúlyozta Dávid Ibolya. Mint mondta, jövő év január-februárban, "amikor nem lesz ilyen harci csatazaj a politikában" megfelelőbb lesz az idő arra, hogy a pártok megoldást találjanak. Hozzátette: a pártoknak elég lesz megkezdeni a gondolkodást a kérdésről a köztársasági elnök nyilatkozata után.

Mádl Ferenc ötéves mandátuma 2005. augusztus 3-án jár le. Az alkotmány szerint az elnököt, legfeljebb egy alkalommal, újra lehet választani. Az államfőt a korábbi elnök mandátumának lejárta előtt legalább 30 nappal meg kell választani.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Mádl igenre buzdít a népszavazáson

Mádl Ferenc szerint nincs jogi akadálya annak, hogy a határon túli magyarok megkapják a magyar állampolgárságot. A köztársasági elnök igenre szólít fel a december ötödikei népszavazáson.

MTI Itthon

A jegybanktörvényről konzultált Mádl és Draskovics

A jegybanktörvény módosítása eleget tesz az alkotmány előírásainak és összhangban áll az MNB függetlenségével - mondta a pénzügyminiszter azt követően, hogy az államfővel a jogszabály-módosításról konzultált.

MTI Itthon

Mádl visszadobta a módosított jegybanktörvényt

A köztársasági elnök szerint a törvény ellentétes hivatalosan deklarált céljával. Mádl azt is aggályosnak tartotta, hogy a törvény lehetőséget teremtene a monetáris tanács egyszerre, aránytalanul sok új taggal történő kiegészítésére.

Gazdaság

Mádl a üditőpalack újratöltése mellett

Aláírta a termékdíj-törvény módosítását Mádl Ferenc köztársasági elnök, annak ellenére, hogy az üdítőital lobbi alkotmányossági normakontrollt adott be a kérdésben.

Gazdaság

Mádl Ferenchez fordulnának az üdítőital-gyártók

A visszaváltható csomagolásokra vonatkozó előírások bevezetése esetén az államfőhöz fordulnak alkotmányossági normakontrollt kérve az ásványvizet és üdítőket gyártó cégek érdekképviseleti szervezetei. Az üdítőlobbi október elején már nyert egy csatát.

Itthon

Mádl Ferencnek 126 millióért vettek lakást

Köztársasági elnöki megbízatásának megszűnése után Mádl Ferenc egy II. kerületi, 160 négyzetméteres lakásba költözhet. Az ingatlant a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) nettó 126 millió forintért vásárolta.

Nem váltották valóra a nyugdíjasok Kósa Lajos álmát

Nem váltották valóra a nyugdíjasok Kósa Lajos álmát

Egy ábra, amely mutatja, hogyan látja Trump a világot

Egy ábra, amely mutatja, hogyan látja Trump a világot

Gáláns ajándék: egymillió dollárt költött saját születésnapjára Trump a Facebookon

Gáláns ajándék: egymillió dollárt költött saját születésnapjára Trump a Facebookon

Orbán-módra brüsszelezik az uniós pénzekből gazdagodó cseh oligarcha-miniszterelnök

Orbán-módra brüsszelezik az uniós pénzekből gazdagodó cseh oligarcha-miniszterelnök

Emberi lábat találtak Mezőlaknál, nem tudják, hogy került oda

Emberi lábat találtak Mezőlaknál, nem tudják, hogy került oda

Három autó ütközött össze Újbudán

Három autó ütközött össze Újbudán