szerző:
hvg.hu

Jogi lépéseket kezdeményez a Synergon Rt. a Demokrata című lap ellen - tudta meg a hvg.hu. A hetilap ugyanis azt írta Kulcsár Attila állítólagos vallomására hivatkozva, hogy az informatikai cég Baja Ferenc közreműködésével próbált állami megrendeléshez jutni.

Az utóbbi napokban Kulcsár Attila ügyészségen tett, majd idővel kiszivárogtatott vallomásából közölt részleteket a sajtó: a sort a Magyar Nemzet kezdte, majd a Heti Válasz és a Demokrata című hetilap is előrukkolt a milliárdos sikkasztással gyanúsított exbróker állítólagos vallomásának egy-egy részleteivel.

Szelektált a névsor?
Az exbróker kihallgatása során lényegesen több személyről esett szó, mint amennyi nevet a sajtóban eddig megszellőztettek – mondta a Népszabadságnak Kulcsár Attila védője, Zámbó Gyula. Az ügyvéd a Heti Válasz (HV) csütörtöki számában - a lap birtokába került további kihallgatási jegyzőkönyvekre hivatkozva - azt közölte: a brókerügy nyomozása során az eddigieken kívül "három jelenlegi és egy volt szocialista országgyűlési képviselő, két politikai államtitkár, két ma is aktív, illetve egy leváltott miniszter, hat alacsonyabb rangú állami és önkormányzati vezető, valamint az egyik állami tulajdonú részvénytársaság vezérigazgatója és igazgatósági tagja került képbe". Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy az információkat nem ő és nem is a védence szivárogtatja ki, mert a jegyzőkönyvek tartalmának nyilvánosságra kerülése határozottan sérti a védelem érdekeit. A HV értesüléseit Zámbó nem kívánta kommentálni, csupán azt jelezte, hogy a korábban megszellőztetett neveket nyilvánvalóan szelektálták.

A Népszabadságban a Kulcsár-ügy kiszivárogtatott vallomásairól szóló cikk miatt a Heti Válasz helyreigazítás közlését kéri.
A Demokratában közölt  vallomásban Kulcsár azt állítja, „kb.2002 második felében” Czakó Ferenc, a Synergon Rt. vezérigazgatója (jelenleg a cég igazgatóságának elnöke) azzal a kéréssel kereste meg Kulcsár Attilát, hogy a bróker segítse kormányzati megrendelésekhez juttatni a céget. Az exbróker szerint ehhez Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára segédkezett, tíz százalékos jutalékért. Vallomásában a volt bróker részletezi, hogy állítása szerint a Synergon milyen módon juttatta el a pénzt az államtitkárnak. A lapban közölt vallomás szerint Baja Ferenc Kulcsár Attilán keresztül súgta meg Czakónak, hogy a Synergon milyen feltételekkel benyújtott pályázat esetén tud nyerni. A Demokrata szerint vallomásában Kulcsár azt állítja, a cég az ominózus pályázatokat megnyerte.

A Synergon perel

A hvg.hu megkereste a Synergon Rt-t, ahol elmondták, a cég megteszi a szükséges jogi lépéseket a hetilap ellen. Ezen túlmenően azonban a Synergon Rt. nem kívánt érdemben hozzászólni az állításokhoz. Ezt azzal indokolták, hogy szerintük „az elmúlt években már többször nagy nyilvánosságot kapott Kulcsár Attilának a K&H Equities-en keresztül történő Synergon részvényekkel való manipulációja, amellyel kapcsolatban a Synergon Rt. már feljelentést is tett.” Az ezzel összefüggő nyilvánosság tapasztalataik szerint korábban is ártott a Synergon Rt. jó hírnevének.

Noha Kulcsár Attila – ellenőrizetlen úton kiszivárogtatott - vallomását ez idáig semmi nem támasztja alá, azon keresztül több politikus neve is hírbe lett hozva.  A kiszivárgott adatok ellenére az ügyészség egyetlen kézzelfogható bizonyítékkal sem állt még elő és azt sem vizsgálja senki, hogy miképpen szivároghattak ki a vallomás részletei.

Kétséges a bizonyítás

Ötven helyről mehetett ki elméletileg a jegyzőkönyv, mivel a közel két éve tartó ügy vége felé közeledve a védőknek "elementáris érdeke" megtudni, hogy védencükről más milyen vallomást tett, így a 24 gyanúsított és a 21 védő "esetlegesen megkeresik egymást, felveszik a kapcsolatot és nem kizárt az, hogy ilyen módon is kicserélik az információkat" - válaszolta Ihász Sándor a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában arra a kérdésre, hogyan kerülhetett szó szerinti jegyzőkönyv Kulcsár Attila ex-bróker ügyészsége tett vallomásairól egy napilaphoz.

A fővárosi főügyész hozzátette, hogy ez csak feltételezés, mert általánosan tapasztalható ilyen gyakorlat. Mint mondta, egy büntetőeljárásban a terheltek és védőik megtekinthetik saját vallomásokat, amelynek másolatát meg is kapják. Mint mondta, az adatok teljes körét kizárólag a nyomozóhatóság ismeri. Ihász Sándor határozottan cáfolta viszont, hogy a jegyzőkönyvek az ügyészségről kerültek volna ki.

Ugyanaz a forrás

A hvg.hu információi szerint Kulcsár vallomásainak jegyzőkönyvét ugyanattól a forrástól kapták a lapok. Kormánypárti politikusok közül többen biztosra vélik, hogy a választási kampányban a Fidesz egyik nagy ütőkártyája éppen a brókerbotrány lesz. Egy – a botrányban hírbe hozott szocialista politikus - a hvg.hu-nak azt jósolta, hogy a Fidesz májusban "kapaszkodik bele" majd csak igazán a brókerügybe. Kormánypárti körökben azt sem tartják kizártnak, hogy az ügyben a vádemelést a  választásokra időzítik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Fejlemények a Kulcsár-ügyben

A HVG csütörtöki számában megjelenő értesülések szerint az eddig kiszivárgottaknál terhelőbb dolgokat is vallott szocialista prominensekre az újabban ismét az ügyészségen faggatott Kulcsár Attila exbróker. Így nem minden alap nélkül tartanak attól MSZP-s berkekben, hogy a brókerügy kampánytémává válik.

MTI Itthon

A Fidesz menesztetné Lamperth-et

A Fidesz ismét Lamperth Mónika belügyminiszter felmentésére szólítja fel a kormányfőt. A Magyar Nemzet pénteki számában részleteket közölt Kulcsár Attila rendőrségi vallomásából, amelyben szerepelt Jegesy András, a tárca vezető férje és Ferenczi László, a BM helyettes államtitkára is

MTI Itthon

Gyurcsány: nem küldöm el Lamperth Mónikát

A kormányfő nem kívánja leváltani belügyminiszterét, a tárca új államtitkárát pedig szerdán nevezi meg. A miniszterelnök a közszolgálati rádiónak adott, kedd reggel sugárzott interjújában nem kívánt személyi kérdésekről nyilatkozni.

hvg.hu Itthon

Lamperth a brókerügy áldozata lehet

Kulcsár Attila kihallgatásain többször beszélt kormánypárti politikusokhoz és azok bizalmasaihoz fűződő kapcsolatairól. A legújabb kiszivárogtatások ismét Lamperth Mónika férjére, Jegesy András ügyvédre próbálják ráterelni a figyelmet. A belügyminiszter többszörösen cáfolta, hogy férje valaha is üzleti kapcsolatban állt volna a brókerügy érintettjeivel.

MTI Itthon

Férje fotói miatt menesztené a Fidesz Lamperth Mónikát

Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési képviselője pénteken felszólította a miniszterelnököt, hogy kezdeményezze Lamperth Mónika felmentését, mert a belügyminiszter férje kapcsolatban állt a brókerbotrány több gyanúsítottjával. László Boglár kormányszóvivő válaszul azt közölte, hogy a kormány átalakítása nincs napirenden.

Tizenkét településen sem tudtak polgármestert választani

Tizenkét településen sem tudtak polgármestert választani

A szavazólapot ne fotózza, de szelfit készíthet a fülkében

A szavazólapot ne fotózza, de szelfit készíthet a fülkében

A hétfő kulcsfontosságú lehet a Brexit-tárgyalásokon

A hétfő kulcsfontosságú lehet a Brexit-tárgyalásokon

Délig még lehet mozgóurnát igényelni

Délig még lehet mozgóurnát igényelni

Hajnal Miklós: Kiderült, hogy a választók már nem félnek

Hajnal Miklós: Kiderült, hogy a választók már nem félnek

Továbbra is óriási a választókedv – 2,1 millióan szavaztak 13 óráig

Továbbra is óriási a választókedv – 2,1 millióan szavaztak 13 óráig