szerző:
MTI

A debreceni orvosi centrum anatómiai intézetében a preparátumok kezelése jogszerűen, az etikai szabályoknak megfelelően történik - állapította meg a vasárnap befejeződött vizsgálat.

A vizsgálat végeredményéről Parragh György, a debreceni orvoskar dékánja számolt be a médiának.

A vizsgálatot - amelynek idejére felfüggesztették az intézet igazgatóját és boncmesterét -, azért rendelte el a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) elnöke, mert a norvég TV2, majd annak nyomán a magyar TV2 olyan, rejtett kamerával készült filmet mutatott be, amely szerint norvég orvostanhallgatók lefizetik a boncmestert és éjszaka, engedély nélkül boncolnak, illetve különböző emberi szerveket csempésznek ki a boncteremből.

Parragh György dékán elmondása szerint az anatómiai intézet igazgatója két éve szigorító szabályt is bevezetett, miszerint a hallgatók addig nem hagyhatják el a bonctermet, amíg minden preparátum a helyére nem kerül. Amíg ez nem történik meg, ki sem nyitható a boncterem központilag vezérelhető ajtaja.

Ugyanakkor a vizsgálat során az is kiderült, hogy a boncmester éjszaka több alkalommal beengedte a hallgatókat a preparátumok tanulmányozására. Ezt két alkalommal észlelte Antal Miklós professzor, az intézet igazgatója, aki előbb szóbeli, majd írásbeli figyelmeztetésben részesítette a boncmestert, kilátásba helyezve, hogy harmadik alkalommal fegyelmi eljárást kezdeményez ellene.

A dékán közölte azt is, hogy sem a diákok, sem a boncmester nem erősítették meg a filmbeli állítást, hogy pénzt fizettek volna az éjszakai boncolásért.

A felsőoktatási intézmény vezetője szerint két évre visszamenőleg ellenőrizték a leltárt, s megállapították, hogy az intézetből semmilyen preparátum nem tűnt
el, semmi nem hiányzik.

Parrag György elmondása szerint hétfőn visszahelyezik állásába a felfüggesztett intézetigazgatót, a boncmester elleni fegyelmi vizsgálatot pedig az ügyben időközben megindult rendőrségi nyomozás lezárásáig szüneteltetik.

Antal Miklós, az anatómiai intézet igazgatója szerint az említett két eseten kívül nem tapasztalta és nem is kapott semmilyen jelzést, hogy éjszaka hallgatók bejutottak volna a boncterembe. Közlése szerint a hallgatók tanórán kívül 8 és 17 óra között látogathatják a bonctermet, mert anyagiak híján a 24 órás bejutást nem tudják biztosítani, mint a nyugati egyetemeken.

Antal Miklós professzor - aki hétfőn kutatásai elismeréseként Akadémiai díjat vesz át a Magyar Tudományos Akadémián - nehezményezte, hogy "harminc éves tisztességes, becsületes" munkája után nem érdemelte ki az ártatlanság vélelmét, ugyanis az ügyben a DEOEC vezetése őt meg sem kérdezte, s mintegy megszégyenítve felfüggesztették az állásából.

A norvég egészségügyi miniszterhelyettes kilátásba helyezte, hogy alaposan megvizsgálják az érintett norvég hallgatók magatartását az ügyben, de cáfolta, hogy a Debrecenben tanuló orvostanhallgatók ösztöndíjának megvonására készülne a  skandináv ország kormánya.

Annak kapcsán, hogy érinti-e az ügy a magyar orvosok norvégiai fogadását, munkavállalását, egyértelműen leszögezte: ennek "semmilyen következménye nem lesz a két ország együttműködésére nézve".

Rácz Jenő magyar egészségügyi miniszter szerint azt is vizsgálni kell, mennyire volt megrendezett a norvég televízióban bemutatott film, s milyen céllal forgatták azt.

„Az erkölcsi normákat nem csak az egészségügy szereplőinek, hanem a média munkatársainak is be kell tartaniuk” - mutatott rá a szaktárca vezetője, aki a társadalmi erkölcsi normák betartására nézve súlyosnak minősítette az esetet.

"Aki a halottat nem tiszteli, az nem tiszteli az élőket sem" – fogalmazott Rácz Jenő, ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy Magyarországon az elmúlt évek során több tízezer orvos végzett és tett eredményes anatómiavizsgát illegális eszközök igénybevétele nélkül.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Vizsgálat indul a kicsempészett emberi szervek miatt

Vizsgálatot indított a Debreceni Egyetem vezetése annak kapcsán, hogy egy norvég televíziós csatorna felvételei szerint az intézmény anatómiai intézetének boncterméből norvég diákok emberi szerveket csempésztek ki.

MTI Itthon

Norvég reakciók a debreceni botrányra

Elszigetelt, egyedi esetnek nevezte Ansgar Gabrielsen norvég egészségügyi miniszter a debreceni orvosi egyetem anatómiai intézetének bonctermében norvég diákok által végrehajtott engedély nélküli boncolásokkal, illetve az emberi szervek kicsempészésével kapcsolatos ügyet.

Debreceni BMW-gyár: még a választások előtt hoztak pár fontos döntést

Debreceni BMW-gyár: még a választások előtt hoztak pár fontos döntést

Borkai kedden jelentheti be, hogy kilép a Fideszből

Borkai kedden jelentheti be, hogy kilép a Fideszből

Állítják, nem a Puskás Aréna miatt ment el az áram Zuglóban

Állítják, nem a Puskás Aréna miatt ment el az áram Zuglóban

Elhunyt Ráduly Margit rádiós

Elhunyt Ráduly Margit rádiós

Kínában már csak arcszkennelés után lehet új telefont vásárolni

Kínában már csak arcszkennelés után lehet új telefont vásárolni

Booker-díjat ért A szolgálólány meséje folytatása

Booker-díjat ért A szolgálólány meséje folytatása