szerző:
MTI

"Színtiszta képtelenségnek" minősítette Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár azt a feltételezést, miszerint a jegyzőkönyveket azért semmisítettek volna meg, mert azokból fény derülhetett volna Kulcsár politikai kapcsolatrendszerére.

Tóth András államtitkár. Kinek mi
van a füle mögött?
© Túry Gergely
Felháborító, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) megsemmisítette azt az 595 lehallgatási jegyzőkönyvet, amely Kulcsár Attila telefonjainak lehallgatását rögzítette.  "Biztosak vagyunk abban, hogy azért semmisítették meg a jegyzőkönyveket, mert azokból fény derülhetett volna Kulcsár Attila politikai kapcsolatrendszerére" - mondta Répássy Róbert fideszes politikus.

"A Nemzetbiztonsági Hivatal beszámolója kapcsán kérdésemre Galambos Lajos főigazgató úr elmondta, hogy azt az 595 darab lehallgatási jegyzőkönyveket, amiket 2003 nyarán vettek fel, és amelyben Kulcsár Attilának és társainak a beszélgetéseit rögzítették, az elmúlt év végén megsemmisítették" - mondta a politikus. Kérdésére, hogy miért semmisítették meg a jegyzőkönyvet, azt a választ kapta, hogy az NBH a rá vonatkozó szabályok szerint járt el, "amely szerint az ügy lezárulta után három hónapon belül meg kell semmisíteni ezeket az iratokat" - magyarázta Répássy.

Ezek azok a jegyzőkönyvek, amelyekbe március 31-én, illetve azt követően is sikertelenül próbáltak betekinteni az akkor még létező brókerbizottság ellenzéki tagjai. Az NBH döntését bíróság előtt megtámadták, és a Fővárosi Ítélőtábla tavaly augusztus 31-én elutasította a keresetet. "Amikor arra hivatkoztunk a testület ülésén, hogy a büntetőeljárás most is folyamatban van, az NBH-tól azt a választ kaptuk, hogy a nyomozó hatóságok nem kértek egyéb jegyzőkönyvet ezekből" - közölte az ellenzéki politikus.

A testület ülésén kiderült az is, hogy Tóth András politikai államtitkárt előzetesen tájékoztatták a jegyzőkönyvek megsemmisítésének szándékáról, tehát "az ő tudomásával történt" a megsemmisítés. Azt azonban tagadták, hogy az államtitkár adott volna utasítást a jegyzőkönyvek megsemmisítésére. "Én úgy gondolom, ez felháborító és nagyon súlyos gyanút vet fel. Eddig csak sejtettük, hogy ezekből a jegyzőkönyvekből Kulcsár Attila politikai kapcsolatrendszerére derülhetne fény. Most már biztosak vagyunk benne, hogy ezért semmisítették meg ezeket a jegyzőkönyveket" - jelentette ki Répássy Róbert, hozzéfűzve, mindent meg fognak tenni, hogy kivizsgálják ennek a megsemmisítésnek a körülményeit.

A Fidesz véleménye az ügyről

A Kulcsár-jegyzőkönyvek megsemmisítése miatt távozásra szólította fel szerdán Tóth Andrást, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkárt a Fidesz két politikusa. Részletek

"Nem úgy kezdődött, hogy megsemmisítették a jegyzőkönyveket. Az ügyészség megnézte, elvitte, ami kell. Utána nemhogy megsemmisítették, de - nem mondom, hogy csak az ügyészséget nem érdekli, hogy kik - valakik azóta még másolják is" - reagált a történtekre Tóth Károly, a bizottság szocialista alelnöke. Tóth Károly szerint "mindenféle jegyzőkönyv, tanúvallomások, gyanúsítotti vallomások megjelenik a Heti Válaszban és a Magyar Nemzetben". 

Az alelnök felhívta a figyelmet a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvényre, amely rögzíti a célhoz kötöttség elvét, azaz, hogy az összes olyan adatot meg kell semmisíteni, amelyek az elrendelés szempontjából nem bírnak relevanciával. Répássy Róbert legfeljebb azért moroghatna, hogy három hónap
helyett miért közel másfél év után semmisítették meg a jegyzőkönyveket - tette hozzá.

Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai  államtitkár kedd esti nyilatkozatában csodálkozásának adott hangot Répássy Róbert eljárásán, "aki a titokgazdával való előzetes egyeztetés nélkül önkényesen interpretálva a történteket, zárt ülésről számol be". Az államtitkár szerint "ez a magatartás a képviselőkre vonatkozó házszabály megsértésének gyanúját veti fel, amelyet az ügyrendi bizottság kivizsgálhat". 

Tóth András szerint "színtiszta képtelenség" az a feltételezés, hogy jegyzőkönyveket azért semmisítettek volna meg, mert azokból fény derülhetett volna Kulcsár politikai kapcsolatrendszerére. Utalt arra, hogy a rendőrség és az ügyészség 2003-ban "maga válogatta ki mindazokat a dokumentumokat, amelyekre a büntetőeljárás eredményessége érdekében szüksége volt". 

"Egyértelműek a rendelkezések arról, hogy azokat az adatokat, amelyek viszont nem relevánsak a büntetőeljárás szempontjából, meg kell semmisíteni. Ez nem mérlegelés dolga, ezt nem lehet napi politikai igényektől függővé tenni" - fűzte hozzá az államtitkár. 

Szerdán este az államtitkár egy rádióműsorban azt is közölte: a Nemzetbiztonsági Szolgálatnál tartalmi összefoglaló készült Kulcsár Attila lehallgatott telefonbeszélgetéseiről, melyet Demeter Ervin (Fidesz), az Orbán-kormány volt titokminisztere is megismerhet, ha azt az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága megszavazza - közölte egy kereskedelmi rádió műsorában szerdán este.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Fejlemények a Kulcsár-ügyben

A HVG csütörtöki számában megjelenő értesülések szerint az eddig kiszivárgottaknál terhelőbb dolgokat is vallott szocialista prominensekre az újabban ismét az ügyészségen faggatott Kulcsár Attila exbróker. Így nem minden alap nélkül tartanak attól MSZP-s berkekben, hogy a brókerügy kampánytémává válik.

hvg.hu Itthon

Lamperth a brókerügy áldozata lehet

Kulcsár Attila kihallgatásain többször beszélt kormánypárti politikusokhoz és azok bizalmasaihoz fűződő kapcsolatairól. A legújabb kiszivárogtatások ismét Lamperth Mónika férjére, Jegesy András ügyvédre próbálják ráterelni a figyelmet. A belügyminiszter többszörösen cáfolta, hogy férje valaha is üzleti kapcsolatban állt volna a brókerügy érintettjeivel.

MTI Itthon

A belügyminiszter beperli Répássy Róbertet

"Arra szólítjuk fel Gyurcsány Ferencet, hogy cselekedjen, távolítsa el Lamperth Mónikát a belügyminisztérium éléről. Nem engedhető meg, hogy a belügyminisztériumot ilyen kapcsolatrendszerrel rendelkező személy irányítsa, ez teljes mértékben demoralizálja a rendőrséget" - jelentette ki Répássy Róbert, miután elolvasta a hvg.hu Kulcsár-üggyel kapcsolatos cikkét. A belügyminiszter perrel fenyeget.

MTI Itthon

Lamperth személyiségi jogi keresetet indított Répássy ellen

Lamperth Mónika személyiségi jogi keresetet indított, míg férje, Jegesy András rágalmazás miatt feljelentést tett Répássy Róbert ellen, mert álláspontjuk szerint a fideszes képviselő hamis összefüggésbe hozta őket Kulcsár Attilával - közölte jogi képviselőjük hétfőn. A keresetben alperesként szerepel a hvg.hu főszerkesztője is.

hvg.hu Itthon

Sajtóper várható a Kulcsár-vallomás miatt

Jogi lépéseket kezdeményez a Synergon Rt. a Demokrata című lap ellen - tudta meg a hvg.hu. A hetilap ugyanis azt írta Kulcsár Attila állítólagos vallomására hivatkozva, hogy az informatikai cég Baja Ferenc közreműködésével próbált állami megrendeléshez jutni.

Borkai Zsolt nyert Győrben

Borkai Zsolt nyert Győrben

Káel Csaba tisztogatásba kezdett

Káel Csaba tisztogatásba kezdett

A szumós Kerstner Róbert világbajnoki bronzérmet nyert

A szumós Kerstner Róbert világbajnoki bronzérmet nyert

A volt ukrán főügyész tagadja, hogy köze volt az amerikai nagykövet leváltásához

A volt ukrán főügyész tagadja, hogy köze volt az amerikai nagykövet leváltásához

A kormányok után egy magánvállalat is kinézte magának a Marsot

A kormányok után egy magánvállalat is kinézte magának a Marsot

Németország befagyasztotta a török fegyverexportot

Németország befagyasztotta a török fegyverexportot