szerző:
MTI

Babakötvény bevezetéséről szóló törvényjavaslatot nyújtott be a kormány - jelentette be Batiz András kormányszóvivő vasárnap, sajtótájékoztatón. Gyurcsány Ferenc a MOL Rt. vezetőivel folytatott szombati tárgylásokat követően közölte azt is: megállapodásuk szerint január elsejétől nem növekednek a lakossági gázárak. Gyógyszeráremelésre a kormány szerint ugyancsak nem kell számítani, emelkedik ugyanakkor a minimálbér ugyanakkor 5500 forinttal emelkedik januártól.

A babakötvény bevezetésére vonatkozó pénteken benyújtott javaslat értelmében a 2005. december 31-ike után született gyermekek állami támogatást kapnak önálló életkezdésükhöz. A kormányfő szerint a javaslat szülői megtakarításra is ösztönöz. Az előterjesztés szerint a születés évében az állam minden gyermek számára 40 ezer forintot utal át a baba Start-számlájára, amelyet a szülő nyit meg valamelyik hitelintézetnél. Az államkincstár automatikusan számlát nyit és vezet azoknak is, akiknek szülei ezt elmulasztják.

A rászorultak - azok, akik az akkori felülvizsgálat szerint annak számítanak, tehát a jelenlegi fogalmaink szerint rendszeres gyermekvédelmi támogatásra jogosultak - 7 és 14 éves korukban további 30-30 ezer forintot kapnak az adófizetők pénzéből. A kormány úgy ösztönözné az állami felelősségvállalás kiegészítésére a családokat, hogy a befektetéseket egy bizonyos mértékig mentesíti a kamatadó alól, valamint a megtakarításokhoz állami kiegészítést nyújt - mondta a miniszterelnök.

Az általános szabály szerint a szülői megtakarítást az állam annak 10 százalékával kiegészítené, legfeljebb évi 6 ezer forintig. A rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülőknél ez 20 százalék és évi legfeljebb 12 ezer forint lenne. Az adókedvezmény maximum évi 120 ezer forintig járna. Az átmeneti, vagy tartós nevelésbe vett gyerekek számlájára az állam évente 12 ezer forintot utalna át. A Start-számlán összegyűlt pénzhez csak a 18. életévét betöltött fiatal juthat hozzá. Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a rászoruló gyermekek számláján, akiknél a szülő egy fillért sem tesz hozzá az állami pénzhez, 18 éves korukra 220-250 ezer forint gyűlhet össze. A minden gyermeknek járó támogatással és havi 10 ezer forintos szülői befizetéssel számolva a kötvény hozammal növelt értéke a gyermek 18 éves korára mintegy 4,3 millió forint lehet.

A miniszterelnök hozzátette: a javaslatról jogszabály-koncepció szinten augusztus végén hozta meg első döntését a kabinet, amely a költségvetés általános tartalékában 4 milliárd forintot biztosított a megvalósításra. Mint mondta, évi 94-95 ezer születéssel számolva 2006-ban a babakötvény alkalmazásának költsége 3,8 milliárd forint lesz. A törvényjavaslat tervezett hatályba lépése jövő év január elseje. Gyurcsány Ferenc szavai szerint a kötvény arról szól, hogy szülessen még több gyermek Magyarországon.

Gyurcsány Ferenc Mol-vezetőkkel tárgyalt

Január elsejével nem növekednek a lakossági gázárak - mondta Gyurcsány Ferenc azok után, hogy szombaton az Országházban megbeszélést folytatott a
MOL Rt. vezetőivel. megbeszéléseket folytatott. Ez - fogalmazott a kormányfő - azt jelenti, hogy a gázár a jövedelmekhez képest és valóságos reálértékét tekintve, csökkenni fog január elsejétől.

A magyar kormánynak továbbra is az az álláspontja, hogy a lakossági gázárak területén fenntartja és hosszabb távon is érvényesíti azt a kompenzációs rendszert, amelynek következtében a magyar lakosság lényegesen kevesebb gázárat fizet, mint a megvásárolt gáz importára - mondta a miniszterelnök, aki szerint a gázszolgáltatás egyszerre gazdasági, piaci és szociális, társadalmi kérdés. Hozzátette: az elmúlt négy évben a magyar kormány sikeresen óvta meg a lakosságot a gázáraknak az inflációt messze meghaladó világpiaci növekedésétől és az alkalmazott kompenzációs rendszerrel, amelyet a jelenlegi kabinet vezetett be, sikerült a négy év átlagában az infláció mértékén tartani a gázárak növekedését.

Hernádi Zsolt, a részvénytársaság vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a Mol-nál megtörtént a téli felkészülés, még ha hideg tél lesz is, a vállalat biztosítani fogja
a gázellátást. Utalt arra, hogy a gázár-kompenzáció költségvetési pénzből történik, a büdzsébe pedig a Mol befizeti a maga bányajáradékát, részben ez képezi a kompenzációs rendszer alapját. Nyilvánvalóan vannak olyan rétegei a társadalomnak, amelyeket támogatásra szorulnak, ez kormányzati, nem vállalati felelősség - mondta Hernádi Zsolt, hozzáfűzve, hogy a Mol eddig is biztosította és a jövőben is biztosítani fogja azt, hogy a magyarországi üzemanyagárak tisztességek legyenek, "a magyar üzemanyag-árak ma is az EU
középmezőnye, középmezőnye alatt helyezkednek el, ha a nettó árakat nézzük".

Megegyezés a minimálbérről és a bérajánlásról

Megegyezett az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) a következő három évre szóló minimálbér-emelésről, illetve a jövő évi országos béremelési ajánlásról, a megállapodás aláírásán jelen volt a miniszterelnök is. Jövőre az idei 57 ezer forintos minimálbért 62 500 forintra emelik, 2007-ben 65 500 forintos, 2008-ban 69 000 forintos lesz a minimálbér. A megállapodás alapján a szakképzetteknél is a minimálbérhez rendelt bérminimumot vezetnek be. Ennek szorzószáma jövőre az első félévben csak ajánlott, a második félévtől viszont, illetve 2007-ben és 2008-ban már kötelező. A jövő évre a 3,5 százalékos reálkereset-növekedés elérése érdekében 4-5 százalékos bruttó keresetemelést javasol országosan a versenyszférának az OÉT.

A legalább középfokú iskolai végzettséget, és/vagy szakképzettséget igénylő munkakörökben kétéves gyakorlatig jövőre 1,05, két év gyakorlat felett 1,1-szeres lesz a minimálbérhez viszonyított szorzó. Az első félévben ez ajánlott, a második félévben kötelező. Ezek a szorzók kötelező jelleggel 2007-ben 1,1, illetve 1,15, 2008-ban 1,2, illetve 1,25. Az 50 év feletti munkavállalók esetében nem kell figyelembe venni a gyakorlati idő szerinti megkülönböztetést. Ezektől a szorzóktól a középszintű bérmegállapodásokban lefelé is el lehet majd térni. Az OÉT ajánlja továbbá, hogy a felsőfokú iskolai végzettséget és/vagy akkreditált felsőfokú szakképzettséget igénylő munkakörökben 2006-ban, 2007-ben, illetve 2008-ban lehetőleg a minimálbérhez viszonyított 1,4; 1,5; 1,6-os szorzót alkalmazzanak a munkaadók.

Konzultáció a gyógyszerpiaci szereplőkkel

A szabályozott körben január elsejétől alapvetően nem lesz gyógyszeráremelés, ha igen, akkor az az egészre vetítve nem érheti el az 1 százalékot - közölte Gyurcsány Ferenc csütörtökön azt követően, hogy konzultált a gyógyszerpiaci szereplőkkel az ágazat lehetőségeiről, a következő időszak feladatokról. Elmondta: a gyógyszergyártók arról tájékoztatták, hogy betartják a szeptemberben kötött kormány és gyógyszergyártók közötti megállapodást, illetve nem élnek a nem támogatott gyógyszereknél a szabad ármegállapítási lehetőség jogával. A miniszterelnök utalt arra, hogy a gyógyszeráremelésről a 2005. szeptemberi megállapodás konkrét pontokat tartalmaz. Azaz az ezer forint feletti termékek körében rögzítették az árakat, ami kizárja az áremelést. Az ezer forint alatti termékek körében - amely azösszes termékkör 1-2 százalékát teszi ki -, egyszer-kétszer 10 forintos áremelést lehet elképzelni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Megegyezés a minimálbérről és a bérajánlásról

Megegyezett az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) a következő három évre szóló minimálbér-emelésről, illetve a jövő évi országos béremelési ajánlásról, a megállapodás aláírásán részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Alföldi Róbert is vállalná a főpolgármesteri posztot, de csak egy feltétellel

Alföldi Róbert is vállalná a főpolgármesteri posztot, de csak egy feltétellel

Sorozatban térnek vissza a Grease iskolájába

Sorozatban térnek vissza a Grease iskolájába

MTA-kutató: Alig maradtak olyan vállalkozók, akik teljesen függetlenek a Fidesztől

MTA-kutató: Alig maradtak olyan vállalkozók, akik teljesen függetlenek a Fidesztől

Hiába leszbikus a kormányfő, Szerbiában akadályozzák a melegek szülővé válását

Hiába leszbikus a kormányfő, Szerbiában akadályozzák a melegek szülővé válását

Hűvösre kerültek az orgazdák, csökken az autólopások száma

Hűvösre kerültek az orgazdák, csökken az autólopások száma

Nem tudja még lezárni Kenderesi zaklatási ügyét az úszószövetség

Nem tudja még lezárni Kenderesi zaklatási ügyét az úszószövetség