szerző:
MTI

Az UNICEF közelmúltban kiadott jelentése szerint tíz év alatt megháromszorozódott a fogyatékos gyermekek száma Közép- és Kelet-Európában, a FÁK 27 országában, számuk 500 ezerről másfélmillióra emelkedett - közölte Blahó András, az UNICEF Magyar Bizottságának elnöke pénteken Budapesten.

A 1990 és 2000 között mért drámai emelkedés arra vezethető vissza, hogy manapság jobban felismerhetőek a fogyatékosságok, így a fogyatékos emberekről pontosabb képünk van - magyarázta Blahó András a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napján, a fogyatékos gyerekek rendszerváltás utáni helyzetét vizsgáló UNICEF-jelentést bemutatva.

Az összesítés készítői az elmúlt évtized legpozitívabb fejleményének a szülők és a szolgáltatásokat nyújtok javuló hozzáállását tartják. De rámutatnak arra is, hogy még sok tennivaló van a fogyatékossággal élő gyerekeknek az oktatásba és a társadalomba való integrálásával kapcsolatban.

Tausz Katalin szociológus, a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány elnöke a magyarországi helyzetet ismertetve elmondta, hogy a 0-14 év közötti korosztály 1,7 százaléka bizonyult fogyatékosnak a 2001-es népszámlálás szerint, a roma lakosság körében a fogyatékos gyermekek aránya viszont a 17 százalékot is meghaladta. 

A szakember aggasztónak nevezte, hogy a halmozottan fogyatékosokat gondozó családok esetében kétszer, háromszor nagyobb a szegénységi kockázat, mint más családoknál, és egyharmaduk semmiféle pénzbeli támogatásban nem részesül információ hiány miatt. Balázs János, az esemény helyszínének helyet adó Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar tudományos főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a legfontosabb cél a fogyatékosok társadalmi befogadásának elősegítése. A jelentést készítők érvelése szerint pedig a zárt intézeti elhelyezés helyett azt kell lehetővé tenni, hogy minden gyermek saját családjában élhessen, ehhez viszont a nehéz anyagi körülmények között élő családok támogatására van szükség - közölte a szakember.

A felmérés statisztikái alapján 2002-ben több mint 317 ezer fogyatékos gyermek élt bentlakásos intézményekben és továbbra is a szegregált intézményekben történő speciális oktatás dominál a régióban. 

December 3-a 1992 óta a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja. Az ENSZ által életre hívott világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. Magyarországon több mint 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát, sorsuk alakulása közvetve a lakosság mintegy harmadát érinti.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Jogorvoslat fogyatékosként kezelt gyerekeknek

Jogorvoslati lehetőséget kell biztosítani azoknak a gyermekeknek, akikről kiderül, hogy speciális oktatásra járnak, miközben nem is fogyatékosok. Az SZDSZ-es Mohácsi Viktória olyan gyerekekről beszélt, akiket speciális képzésben oktatnak, pedig szellemileg tökéletesen épek.

Itthon

Oktatás: a fogyatékosok a leginkább kiszolgáltatottak

A fogyatékkal élő tanulók a köz- és felsőoktatási rendszer legkiszolgáltatottabbjai – derült ki az oktatási jogok biztosa hivatalának múlt évi tevékenységéről szóló kedden nyilvánoságra hozott értékelésből. A hivatal szerint továbbra is probléma, hogy az érintettek nem ismerik az oktatási jogokat.

MTI Kult

Akadálymentesítés-térkép fogyatékosoknak Pécsen

Internetes, többnyelvű információs térkép készül a fogyatékosok közlekedésének megkönnyítésére Pécsett, ahol közel 3500-an élnek fogyatékkal, ám a középületeknek csak valamivel több mint két százaléka akadálymentesített.

Itthon

Nehéz helyzetben a súlyosan, halmozottan fogyatékosok

A súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermeket nevelő családok több mint kétharmadának jövedelme a létminimum alatt van - ismerette felmérésének eredményeit a Kézenfogva Alapítvány, azonnali 2-3 milliárd forintot sürgetve a halmozottan fogyatékosok számára.

MTI Karrier

Munka-segítő kiadvány az értelmi fogyatékosoknak

Dolgozni Akarok címmel kiadványt jelentetett meg a Salva Vita Alapítvány értelmi fogyatékos személyeknek, amelyben az általuk jól használható formában ismertetik a munkavállalásra, támogatásokra vonatkozó információkat - tájékoztatott az alapítvány.

Itthon

Megkezdődött az idősek és fogyatékosok felvonulása

Mintegy száz jármű, időseket és fogyatékosokat szállító busz, illetve személyautó indult el a budapesti Felvonulási térről a Parlament elé, hogy tiltakozzanak a szociális normatíva jövő évi csökkentése miatt.

MTI Itthon

Fogyatékosokkal foglalkozó tematikus műsorhét az MTV-n

A fogyatékossággal élők helyzetét és problémáit hangsúlyosan megjelenítő műsorokkal jelentkezik a jövő héten a Magyar Televízió (MTV); a programról Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter és Rudi Zoltán, a közszolgálati médium elnöke szerdán közösen tartott sajtótájékoztatót.

Franciaország körözést adott ki az Iszlám Állam vezetője ellen

Franciaország körözést adott ki az Iszlám Állam vezetője ellen

A férgeket vizsgálva jöttek rá a kutatók, mivel mérsékelhető a szívinfaktus által okozott károsodás

A férgeket vizsgálva jöttek rá a kutatók, mivel mérsékelhető a szívinfaktus által okozott károsodás

Súlyos bandaháború tört ki egy mexikói nagyvárosban

Súlyos bandaháború tört ki egy mexikói nagyvárosban

Venezuela is bekerült az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Venezuela is bekerült az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Több mint félmillió tüntető vonult utcára Barcelonában

Több mint félmillió tüntető vonult utcára Barcelonában

Idén nem tüntet az ellenzék október 23-án, inkább Karácsonnyal és a Quimbyvel ünnepel

Idén nem tüntet az ellenzék október 23-án, inkább Karácsonnyal és a Quimbyvel ünnepel