Pártalapítványok próbálják feltámasztani a Transparency International tavasszal megszűnt magyar tagozatát.

Az elmúlt napokban kéretlen mentőangyal kopogtatott a Transparency International (TI) nemzetközi korrupcióellenes szervezet márciusban pénzhiány miatt megszűnt magyar tagozatának egykori munkatársainál: az MDF Antall József Alapítványa (AJA). "Azt javasoljuk, hogy a négy parlamenti párt alapítványa közösen teremtse meg a TI magyarországi tagegyesületének újraindításához szükséges anyagi feltételeket" - ismertette elképzeléseiket Kiss Gábor, az AJA főigazgatója. A szervezet felélesztéséhez, működtetéséhez minimálisan szükséges mintegy évi 5,5 millió forintot a pártok költségvetésből támogatott alapítványai egyenlő arányban dobnák össze.

Azt azonban még nem tudni, lesz-e végül eredménye a felhívásnak, vagy az megmarad gyorsan elfelejthető propagandaakciónak - a másik három pártalapítvány képviselője mindenesetre úgy nyilatkozott a HVG-nek, hogy részt vesznek a december 7-ei egyeztetésen. De nem csupán a donoroldalon van még akadály: tisztázatlan, hogy elfogadhatná-e egyáltalán az adományt a szigorú támogatási elvekre épülő TI, ráadásul a magyar tagozat megszűnésével tulajdonképpen nincs is kit támogatni Magyarországon nemzeti tagszervezetként.

Az ajánlat mellett Herényi Károly MDF-frakcióvezető interpellációban érvelt a múlt héten "Valóban nincs szükség a Transparency International magyarországi irodájára?" címmel. Emlékeztette az Országgyűlést az "üvegzsebprogramra", a kormány korrupcióellenes stratégiájára. A miniszterelnök helyett válaszoló Petrétei József igazságügy-miniszter szerint a magyarországi tagozat azért jelölte meg a pénzhiányt megszűnése okaként, mert "civil szervezetről lévén szó, pártoktól, kormánytól függetlenül akart tevékenykedni, és így támogatást sem fogadott el". A miniszter hozzátette: a magyar tagozat "szerepelt volna a Tanácsadó Testület a Korrupcióellenes Közéletért tagjai között, ezt éppen a függetlenségére tekintettel elutasította; támogatást kérhetett volna a nemzeti civil alapprogramtól is, ezt nem kérte meg". A tagozatot annak idején vezető Berki Zolna a HVG-nek elmondta: valóban köszönettel visszautasították a támogatást. A civil alapprogramból kaptak pénzt egy utófinanszírozásos pályázat keretében, de ennek összegét, 1 millió forintot, az irodabezárás miatt, azzal egy időben vissza is utalták.

Második oldal (Oldaltörés)

A TI-t 1993-ban Berlinben hozta létre Peter Eigen volt világbanki szakember. A szervezet azt a célt tűzte maga elé, hogy jogászok, közgazdászok közreműködésével bemutassa a közéletet világszerte átható korrupciót a közvéleménynek. A TI háromhavonta hírlevelet bocsát ki, és évente közzéteszi globális korrupciós jelentését, valamint az országokban mért korrupciós indexét. A TI-nek 92 országban van nemzeti tagozata: a magyarországit 1996-ban egyesületi formában 12 alapító hozta létre, vezetője 2002-ig Terták Ádám bankszakember volt, őt követte Berki Zolna ügyvéd.

Korábban, 2002-ig a legfontosabb támogató a Soros Alapítvány volt, de kaptak segítséget - honlapjuk szerint - a főváros önkormányzatától, az East-West Management Institute-tól, az Ernst&Young Kft.-től vagy éppen a Libri Kft.-től. Magyarországon négy forrás állt rendelkezésre: magánszemélyek adakozása, a magánszektor támogatása, a tagdíjbevételek (magánszemélyeknél 10 ezer forint, cégeknél 50 ezer forint a felső határ), és ehhez jött a saját rendezvényeik belépődíja. Előfordultak különös felajánlások is: egy szovjet utódállamban bejegyzett cég magyarországi képviselője kecsegtető ajánlattal kereste őt meg - mesélte Berki -, ám amikor a cég hivatalos papírjait kérte az ismeretlentől, az többé nem jelentkezett. Más felajánlások pedig elkéstek, így járt például az Egyesült Államok budapesti nagykövete, aki a nyár elején 20 millió forintot ajánlott fel a magyar tagozat céljaira.

A magyar tagozat végét az jelentette, hogy társadalmi érdektelenség övezi a korrupcióellenes harcot - állítja Berki. Szerinte ezt igazolja a még Medgyessy Péter által kezdeményezett Köztársasági Etikai Tanács kudarca is: ez a testület közel egyéves működés után oszlott föl anélkül, hogy bármilyen kézzelfogható eredményt produkált volna. Nem hozott átütő eredményt az üvegzsebprogram sem, igaz, meghirdetése óta a közintézmények honlapjukon e cím alatt legalább részleges betekintést engednek gazdálkodásukba.

A magyar tagozat feltámasztása akkor sem lenne egyszerű, ha összejönne a pénz a pártalapítványoktól. "A TI név jogvédett" - mutatott rá Berki, tehát ha most megalakulna egy korrupcióellenes szervezet, az nem vehetné fel automatikusan a régi nevet, ahhoz a berlini központ hozzájárulása kellene.

MOHAI V. LAJOS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Két újabb melegrekorddal indult a kedd

Két újabb melegrekorddal indult a kedd

Több mint egy hónapja tűnt el Sopronban a 12 éves Kristóf

Több mint egy hónapja tűnt el Sopronban a 12 éves Kristóf

Drasztikus vitaminhiány miatt tűntek el az ízlelőbimbók egy férfi nyelvéről

Drasztikus vitaminhiány miatt tűntek el az ízlelőbimbók egy férfi nyelvéről

Sokan örülnének annak a funkciónak, amit az Instagram épp tesztel

Sokan örülnének annak a funkciónak, amit az Instagram épp tesztel

A legtöbb kisvállalkozás nem is tudja, hogy akár évente válthatna energiaszolgáltatót

A legtöbb kisvállalkozás nem is tudja, hogy akár évente válthatna energiaszolgáltatót

Még egy helyettest kinézett magának Karácsony Gergely

Még egy helyettest kinézett magának Karácsony Gergely