szerző:
MTI

Két nagykövetség épületénél keddtől visszatérő ellenőrzést végez a magyar rendőrség a Mohamed-karikatúrák ügyével összefüggésben, bár a külképviseletek nem kértek megerősített védelmet - közölte Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.

"A dán és a norvég nagykövetség épületénél keddtől visszatérő ellenőrzést végzünk, ami azt jelenti, hogy a járőr útvonalakba úgy iktatjuk be az épületeket, hogy ott kétóránként megjelenjenek a járőrök" - mondta Garamvölgyi László, aki kijeletette, hogy "nincs semmilyen vészhelyzet".

A szóvívő szerint nem a nagykövetségeknek kell kérniük a megerősített védelmet, hanem azt a fogadó ország dönti és rendeli el. Eddig egyetlen ország nagykövetsége sem kérte, hogy a magyar hatóságok kiemelten figyeljék az épületeiket.
   
"Magyarország elvárja, hogy minden ország maradéktalanul teljesítse a területén működő külföldi képviseletek, így Magyarország nagykövetségei, főkonzulátusai védelmére vonatkozó kötelezettségeit" - írta Polgár Viktor külügyi szóvivő közleményében annak kapcsán, hogy több nyugati nagykövetséget ért támadás arab országokban.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár elmondta, hogy a magyar külképviseletekről és a magyar titkosszolgálatok partnerszervezeteitől nem érkezett olyan adat, amely az iszlám világban ellenérzéseket kiváltó Mohamed-karikatúrák kapcsán Magyarország fenyegetettségére utalna. Tóth András nem számít az ügy "begyűrűzésére vagy eszkalálódására".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

A magyar kormány elhatárolódását kérik a karikatúra-kampánytól

A Magyarországi Muszlimok Egyháza és az Iszlám Egyház arra kéri a magyar kormányt: határolódjon el az iszlám vallást és a muszlimokat sértő sajtókampánytól - tartalmazza egyebek között a két egyház közleménye. Londonban a karikatúrák elleni tüntetés részvevőinek őrizetbe vételét követelték a brit konzervatívok, akik szerint a megmozduláson gyilkosságra uszító felhívások hangzottak el.

MTI Itthon

Magyar külügy a karikatúraügyről

A magyar kormány nem azonosul olyan megnyilvánulásokkal, amelyek alkalmasak bármely nép, vallás követői érzéseinek, meggyőződésének megsértésére - szögezi le a külügyi szóvivő közleménye.

Hét nap

KARIKATÚRAHÁBORÚ

Szinte vallásháború robbant ki a muszlim világ és Dánia, illetve Norvégia között, miután a Jyllands-Posten című...

MTI Itthon

Nálunk egyelőre nem lesz karikatúra-tüntetés

A magyar titkosszolgálatoknak nincs olyan információjuk, amely arra utalna, hogy tüntetésekre készülnének a magyarországi muszlimok a Mohamed-karikatúrák ügyében - közölte Juhász Ferenc, a kormány nemzetbiztonsági kabinetjének vezetője.

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Antonio Banderas is búcsúzik Andy Vajnától

Antonio Banderas is búcsúzik Andy Vajnától

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”