szerző:
MTI

A magyar kormány nem azonosul olyan megnyilvánulásokkal, amelyek alkalmasak bármely nép, vallás követői érzéseinek, meggyőződésének megsértésére - szögezi le a külügyi szóvivő közleménye.

"A Külügyminisztériumnak nem feladata a sajtóban megjelentek minősítése, kommentálása; a magyar alkotmány biztosítja a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadságát. Ugyanakkor: a kormány nem azonosul olyan megnyilvánulásokkal, amelyek alkalmasak bármely nép, vallás követői érzéseinek, meggyőződésének megsértésére" - áll Polgár Viktor közleményében. Mint írta, a fentieket Várkonyi László helyettes külügyi államtitkár jelentette ki, amikor fogadta Libanon budapesti nagykövetét.
   
Hussein Moussawi a Budapesten akkreditált arab és iszlám nagykövetek tiltakozását fejezte ki a magyar sajtó által átvett karikatúrákkal kapcsolatban.
   
A közlemény szerint Várkonyi László a találkozón elmondta: "Magyarország szilárd elvi álláspontja a népek, kultúrák közötti együttműködés javítása, fejlesztése". Hazánk elítéli az ügyben a hét végén megnyilvánult erőszakot, az európai külképviseleteket ért támadásokat.
   
"Magyarország elvárja, hogy minden ország maradéktalanul teljesítse a területén működő külföldi képviseletek, így Magyarország nagykövetségei, főkonzulátusai védelmére vonatkozó kötelezettségeit" - olvasható a közleményben.
   
Az arab világban, de a világ más tájain is sorozatosan tüntetnek és rombolnak szélsőséges muzulmánok. Az erőszakhullám kiindulópontja egy dán vidéki lapban megjelent karikatúra-sorozat Mohamed prófétáról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Tovább gyűrűzik a Mohamed-karikatúrák körüli botrány

A norvég kormányfő kártérítést követel Szíriától, a felgyújtott nagykövetségért. Párizsban közel ezren tüntettek a megjelent rajzok miatt. Indonéziában is újfent tiltakozók vonultak az utcára. Kofi Annan aggodalmát fejezte ki az események miatt. Dán vállalatok eközben máris érzik az arab országokkal megromlott kapcsolatok gazdadági hatásait.

Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

Keanu Reeves megint halomra öli az embereket

Keanu Reeves megint halomra öli az embereket

"Ostoba szenteskedő törpe": John Bercow, a brit parlament popsztárja

"Ostoba szenteskedő törpe": John Bercow, a brit parlament popsztárja

Újabb állami megbízást nyert el Pintér Sándor volt cége

Újabb állami megbízást nyert el Pintér Sándor volt cége

A szuperhősöket legyőzte az ego

A szuperhősöket legyőzte az ego

Matolcsyék félmilliárdért vettek festményt

Matolcsyék félmilliárdért vettek festményt