szerző:
MTI

A főpolgármester szerint a 4-es metró megépítésének késlekedéséért Orbán Viktor a felelős. Demszky Gábor ezt a Baross téri építési helyszínen tartott sajtótájékoztatóján jelentette ki, annak kapcsán, hogy a Fidesz elnöke egy csütörtöki tévéinterjúban a metróvonal megépítését ígérte.

Demszky elmondta, hogy ha 1998-ban a szerződés szerint megkezdődhetett volna a metróberuházás, akkor ma már az új metróval érkezhettek volna ide. Hozzátette: a késlekedés miatt jóval drágábban, 60 milliárd forintért épül meg az új vonal.

"Háztartásonként 100 ezer forint pluszba kerül ez a késedelem, ennyit vett ki családok zsebéből az Orbán-kormány azáltal, hogy ezt a késedelmet, és az emiatt keletkezett árdrágulást okozta" - fogalmazott a liberális politikus.

Orbán-kormány nemcsak a 4-es metró építését állította le, hanem ellehetetlenítette például Magyarország legfontosabb környezetvédelmi fejlesztéseinek, a füstgázmosónak, a központi szennyvíztisztítónak a megépítését - emelte ki a főpolgármester.

Felsorolta, hogy ezzel szemben ebben a kormányzati ciklusban megépült a rákospalotai füstgáztisztító, elindult a csepeli szennyvíztisztító beruházás, az elmúlt két évben egyre növekvő összegekkel támogatta a Gyurcsány-kormány a fővárosi tömegközlekedést, és megállapodott a Budapesti Közlekedési Szövetségnek a létrehozásáról is.

"A budapestiek nem felejtenek, és pontosan tudják azt, hogy a szavazataikon múlik az, hogy visszasegítik-e a kormányba Orbán Viktort, a budapestiek azt is tudják, hogy abban az esetben, hogy ha a liberálisokra szavaznak, akkor ezek a beruházások, amelyek Budapest jövőjét, európai világvárossá fejlesztését szolgálják, ezek a beruházások biztosan folytatódni fognak, megvalósulnak, (...) a következő években" - jelentette ki Demszky Gábor.

Horn Gábor SZDSZ-ügyvivő hangsúlyozta: az Orbán-Torgyán-kormány Budapest ellenében politizált, és igazi károkat okozott a kétmilliós fővárosnak. Véleménye szerint az, hogy négy éve a Fidesz tízzel kevesebb egyéni képviselői helyet szerzett a fővárosban mint nyolc éve "jól bizonyítja, hogy a főváros nem tolerálta, nem fogadta el ezt a fideszes politikát".

Számításaik szerint Orbán Viktor jelenlegi "ígérethalmaza" több mint 2 ezer milliárdos többletkiadást jelentene, amit a jelenlegi adórendszerben csak adóemeléssel lehetne fedezni. "Ehhez szerintem a magyar állampolgárok, a budapestiek sem partnerek" - jegyezte meg Horn.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Nem jött el Orbán, volt viszont bombariadó

Bombariadó zavarta meg Kecskeméten a gazdaköri találkozót, amelyre eredetileg a szervezők Orbán Viktort, a Fidesz elnökét is várták, de a politikus azon nem vett részt.

Gazdaság

Célegyenesben a 4-es metró

A 4-es metró 2010-re elkészülő állomásainak környékén máris meglódultak az ingatlanárak. Könnyen lehet, hogy a befektetők mellett az alagútfúrási tender múlt héten kihirdetett győztese, a Bamco konzorcium is dupla hasznot vághat majd zsebre.

MTI Itthon

Aláírták a 4-es metró alagútfúrási szerződését

A BKV aláírta a 4-es metró első szakaszának alagútfúrási szerződését a tendernyertes Bamco Konzorciummal, miután a közbeszerzési döntőbizottság elutasította az egyik vesztes cég által benyújtott panaszt.

És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten

És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten

A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen

A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

Rambótól A miniszter félrelépig - ezekért a filmekért vagyunk hálásak Andy Vajnának

Rambótól A miniszter félrelépig - ezekért a filmekért vagyunk hálásak Andy Vajnának