szerző:
MTI

A magyar választási kampányról jelentetett meg kommentárt Nosztalgia Magyarországon címmel Paul Lendvai a Der Standard című liberális osztrák napilapban.

A magyar származású neves osztrák publicista szerint egészen érdekes választási kampány bontakozik ki Magyarországon. A cikkíró megállapította, hogy Orbán Viktor ellenzéki vezető, aki 1998 és 2002 között jobboldali konzervatív kormány vezetője volt, minden jel szerint egyfajta "felvilágosult kádárizmus" szerint akarja a hatalmat visszaszerezni.

Lendvai emlékeztetett arra, hogy Orbán a "magyar szolidaritás" jegyében a "vadkapitalizmus megszelídítésére" és a külföldi befektetők "luxusprofitja" ellen szólított fel. Felsorolta, hogy a Fidesz-MPSZ 14. havi nyugdíjat, a nagycsaládosok adókedvezményeinek és a támogatott lakáshiteleknek az újbóli bevezetését, a társadalombiztosítási járulék csökkentését, valamint ingyenes gyógyszereket követel a szívgyenge idősek és kisgyerekek számára. Idézte Orbán Viktort, aki a Magyar Nemzetnek, az „ellenzék szócsövének” úgy nyilatkozott, hogy a magyaroknak csaknem minden termékért többet kell fizetniük, mint az osztrákoknak, jóllehet átlag 75 százalékkal kevesebbet keresnek náluk.

Lendvai szerint a Fidesz-kampány a "munka, otthon és család" szólammal defenzívába akarja szorítani a kormányzó szociálliberális koalíciót. Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra a reprezentatív felmérésre, amelynek eredményeit a Mozgó Világ jelentette meg. A megkérdezettek döntő többsége azon a véleményen volt, hogy a Kádár-rendszerben a szolidaritás markánsabb és a hangulat jobb volt, a szegényebb rétegek felemelkedési esélyei többszörösek voltak, a munka és az emberség iránti megbecsülés pedig nagyobb volt, mint jelenleg. A megkérdezetteknek csak a 17 százaléka utasította el egyértelműen a kommunista rendszert diktatúraként – emelte ki Lendvai.

A kommentátor úgy látja: ilyen háttérrel a szocialisták azért nyugtalanok, hogy sikerül-e csúcsjelöltjüknek, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek teljességgel kihasználnia a baloldali választói tartalékot, egyúttal a politikai színkép közepéről több szavazatot nyerni. A milliárdos vállalkozó erős és nyugati színvonalra növekvő Magyarországért száll síkra. Orbánnal ellentétben azzal büszkélkedik, hogy az utóbbi 4 évben az átlagkeresettel rendelkezők és a nyugdíjasok vásárlóereje 25-33 százalékkal nőtt. A cikkíró szerint a dinamikus Gyurcsánynak – másfél évvel kudarcot vallott elődjének, Medgyessy Péternek a bukása után – sikerült a nyomasztó eladósodás és a munkanélküliség ellenére teret hódítania, és a baloldali táborban az egyetlen kétségbevonhatatlan vezető személyiségként megszilárdítania magát.

Lendvai szerint azonban a meredeken felívelő karriert befutott 45 esztendős Gyurcsány politikai sorsa attól is függ, hogy a koalíciós partner Szabad Demokraták Szövetségének sikerül-e átlépnie az ötszázalékos küszöböt az áprilisi választásokon. A cikkíró megállapította: a baloldali liberálisok politikai rosszkedvéhez járul hozzá, hogy az egykori polgárjogi harcosok pártját egyebek között egy 34 esztendős milliárdos vállalkozó képviseli gazdasági miniszterként a kormányban, és Mécs Imre, az 1956-os forradalom utáni ellenállás egyetlen politikailag aktív hőse már a szocialisták listáján jelölt, aki eddig mindig a szabaddemokratáknál indult.

A szerző idézte Fodor Gábor liberális képviselőt, aki a besúgók miatti legutóbbi botrányok után egy új törvényjavaslattal presztízsértékű tisztázást akar kikényszeríteni. – Önmagát csapja be, és a jelenben is hazugságokkal él együtt az a nép, amely a saját múltjával nem néz szembe – idézte a cikkíró a politikust.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itthon

Paul Lendvai szerint Szepesi György ügynök volt

Az Élet és Irodalom című hetilap legfrissebb számában Paul Lendvai újságíró az állambiztonsági szaklevéltártól kikért anyagok alapján több tévés és rádiós újságíróról állítja, hogy az állambiztonsági hatóság ügynöke volt. A Népszabadság pénteki számában is idézett írás elsőként említi Szepesi György rádióriporter nevét.

MTI Itthon

Pert vesztett a volt földművelésügyi miniszter Pokornival szemben

Jogerősen elmarasztalta Németh Imre volt földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök jó hírnévhez fűződő személyiségi jogának megsértése miatt a Fővárosi Ítélőtábla, és helybenhagyta a Fővárosi bíróság elsőfokú ítéletét.

hvg.hu Itthon

Nem kérnek a negatív kampányból a netpolgárok

Az internetezők többsége szerint a negatív kampány elfogadhatatlan része a nyilvánosságnak, és egyaránt árt annak, akikre irányul és annak, aki csinálja. Az internetezők szerint Magyarországon több a negatív kampány az üzleti és a politikai életben, mint Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban.

MTI Itthon

Kuncze nem akar Horn-modellt

Kuncze Gábor SZDSZ-elnök ugyan egyetért a kormányfővel abban, hogy sikeres volt a koalíció, de a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában azt is egyértelművé tette, hogyha az MSZP abszolút többséget szerez, akkor egyedül kell vállalnia a kormányzás felelősségét.

MTI Itthon

Tony Blair szónokol az MSZP kongresszusán

Tony Blair brit miniszterelnök, a brit Munkáspárt elnöke jövő pénteken részt vesz az MSZP kongresszusát megelőző rendezvényen - mondta Hiller István, a szocialista párt elnöke.

MTI Itthon

Az önkormányzatok miatt csépeli egymást a két nagypárt

Az önkormányzatok ma rosszabb helyzetben vannak, mint négy évvel ezelőtt – mondta Szita Károly, a Fidesz önkormányzati tagozatának vezetője. Az MSZP szerint ebben a ciklusban kétezer milliárd forinttal többet kaptak az önkormányzatok, mint az Orbán-kormány idején.

Lekerültek az első helyről a kórházak az állami intézmények adósságlistáján

Lekerültek az első helyről a kórházak az állami intézmények adósságlistáján

Osztozkodás Andy Vajna örökségén: a Filmalapnál pótolhatatlan, az üzletben nem

Osztozkodás Andy Vajna örökségén: a Filmalapnál pótolhatatlan, az üzletben nem

Vagy egy 165 éves ember is szavazhat a török választáson, vagy valaki csalt

Vagy egy 165 éves ember is szavazhat a török választáson, vagy valaki csalt

A teljesség fölött

A teljesség fölött

Beer Miklós szerint játszva megoldhatnánk a hajléktalankérdést, mégsem tesszük

Beer Miklós szerint játszva megoldhatnánk a hajléktalankérdést, mégsem tesszük

Népszava: Folytatódik az eljárás Magyarország ellen a Stop Soros-törvénycsomag miatt

Népszava: Folytatódik az eljárás Magyarország ellen a Stop Soros-törvénycsomag miatt