szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fővárosban a Duna apadásával a rakpartokat fokozatosan meg lehet nyitni - közölte Csók László, a Fővárosi Önkormányzat árvízvédelmi referense pénteken Budapesten.

Még a délután a felső rakpart lezárt szakaszait visszaadjákaz autósoknak. Az alsó rakpart egyes belvárosi részein akár már a hétvégén újra lehet közlekedni, a teljes alsó rakpartot legjobb esetben keddtől lehet használni - mondta sajtótájékoztatón.

Csók László hozzátette, az apadás üteme egyre gyorsul. Az alsó rakpart tisztítását 680 centiméteres vízállásnál lehet megkezdeni, a teljes alsó rakpartot 600 centiméter alatt lehet megnyitni. Az árvízvédelmi referens megjegyezte, hogy a Fő utcán már megszűnt a forgalmi korlátozás.

Korompay András, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője közölte, az árvízi veszélyhelyzetet a Duna Komárom-Tas közötti szakaszára akkor lehet megszüntetni, ha elmúlik a harmadfokú készültség. A tetőzéshez képest Komáromnál 99 centimétert apadt már a folyó, Nagymarosnál pedig 64 centiméterrel alacsonyabb a vízállás az áradás csúcsához képest.

Szakemberek szerint a harmadfok megszűnése a jövő hét elejére tehető, ha addig nem lesz jelentősebb csapadék. A meteorológiai előrejelzések csak kisebb esőt jeleznek a vízgyűjtőkön.

Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő kitért arra, hogy a védekezésben már nincsen szükség annyi emberre, mint az elmúlt napokban. A védekezésben jelenleg 11 500 hivatalos és 9000 önkéntes vesz részt. A használt technikai eszközök száma 2500.

A folyók mentén számos településen rendeltek el készültséget. A veszélyeztetett lakóházak száma 9710, ahol 21 ezer ember él. A kitelepítetések 568 lakost érintettek, akik 68 település 108 ingatlanjából voltak kénytelenek kiköltözni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Itthon

Árvízhelyzet óráról órára - csütörtök

Fokozott figyelőszolgálatot tartanak a Római-parton a védelmi szakemberek, konkrét védekezésre jelenleg nincs szükség. Kövesse nyomon az árvízzel kapcsolatos történéseket, intézkedéseket óráról órára a hvg.hu-n.

MTI Választás 2006

Befolyásolja-e az árvíz a választásokat?

Most először fordul elő Magyarországon, hogy a parlamenti választások egyik fordulóját súlyos árvízi helyzetben rendezik meg. A négy évvel ezelőtti nagy árhullám már lemenőben volt a választások első fordulójának idejére, így helyi előzmények nélkül, csak a külföldi tapasztalatokból kiindulva lehet választ keresni arra a kérdésre, hogy miként befolyásolhatja az árvíz egy választás eredményét.

hvg.hu Itthon

Segélyvonalon adakozhatunk az árvízkárosultak javára

Április 7-én 0 órától egy hónapon keresztül a 1749-es segélyvonalon hívásonként, illetve SMS-enként 200 forinttal támogathatják a Magyar Telekom (T-Com, T-Mobile), a Pannon és a Vodafone ügyfelei az árvíz és belvíz károsultjait.

MTI Itthon

Árvízhelyzet óráról órára - szerda

A Margitszigeten, Római-parton, Pünkösdfürdőn és Csepelen tartják magukat az eddig elkészített védművek, kedden önkénetes építették tovább a gátakat. A Duna szerda éjjel tetőzött a fővárosi szakaszon. Kövesse nyomon az árvízzel kapcsolatos történéseket, intézkedéseket óráról órára a hvg.hu-n.

MTI Itthon

Árvíz: három szavazókört már áthelyeztek

Két Pest megyei településen három szavazókört áthelyezték az árvíz miatt - mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. Ám azoknak is lehetősége lesz szavazni, akik nem a lakóhelyükön vesznek részt az árvíz elleni védekezésben.

Különleges csillagászati esemény jön, 60 év múlva láthatunk újra ilyet

Különleges csillagászati esemény jön, 60 év múlva láthatunk újra ilyet

Beckenbauer: Csak Matthäusban bíztam, hogy felveszi a küzdelmet Diegóval

Beckenbauer: Csak Matthäusban bíztam, hogy felveszi a küzdelmet Diegóval

Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok

Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok