szerző:
hvg.hu

Kövesse nyomon az árvízzel kapcsolatos történéseket, intézkedéseket óráról órára a hvg.hu-n.

Kedd 19 óra

Újabb utakat kellett lezárni a víz miatt
      
Az árvíz miatt kedd délután lezárták Budapest határa és Dunakeszi határa között a 2-es utat. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajó áradása miatt a Szegilong és Olaszliszka, valamint a Sárospatak és Apróhomok közötti alsóbb rendű utak járhatatlanok. Másutt változatlan a helyzet. Tovább.

Kedd 18 óra

Tetőzött a folyam a Dunakanyarban

Tetőzött a folyam a Dunakanyarban, buzgárok továbbra is vannak, gátszakadás nem történt - tájékoztat Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Visegrádon továbbra is a buzgárok elleni védekezés a legfontosabb, a Dunakanyarban azonban nincs több homokzsákra szükség. A Tiszánál megkezdték a nyári gát építését Tiszadobnál. A katasztrófavédelmi szakember nem tud rendkívül nagy számú kitelepítésről az országban az árvíz miatt.

860 centiméteren a Duna, a vízszint tovább emelkedik

Elérte az előre jelzett maximális magasságot, a 860 centimétert a Duna vízszintje Budapestnél kedden délután, a vízszint azonban tovább emelkedik - mondja Grafjódi Gabriella, a Fővárosi Polgári Védelem szóvivője. Pontosan még nem lehet megmondani, mikor éri el a legmagasabb szintet a vízállás a fővárosban. A becslések szerint valamikor szerdán hajnalban tetőzik a Duna Budapesten. Tovább.

Kedd 17 óra

Légi felderítés az árvízi területen

© MTI
Légi felderítést tartottak a Vác és Lágymányos közötti árvízi területen a vízi rendészet, a budapesti rendőrség, valamint a légi rendészet vezetői. A légi út célja az volt, hogy a hatóságok átlássák, hogyan alakul a víz alatt lévő területek védelme, valamint a hajózási tilalom betartása. A levegőben összegyűjtött adatok alapján tudja úgy megszervezni a rendőrség az árral elöntött utak lezárását, hogy a közlekedés biztonsága ne sérüljön, illetve ne alakulhassanak ki nagyobb torlódások - mondja Lapid Lajos dandártábornok, a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese.

Sólyom a Dunakanyar településein

Sólyom László köztársasági elnök a Dunakanyarban több árvíz sújtotta települést keres fel, ahol tájékozódik a gátakon folyó munkákról. A környező házak egyelőre nincsenek veszélyben. Eddig 200 ezer homokzsákot helyeztek el a váci Duna-parton a gátak megerősítésére, megemelésére, s folyamatosan dolgoznak a szivattyúk, hogy a vízátszivárgásokat kordában tartsák. Tovább.

Kedd 16 óra

Víz alá került a parlament üdülője is (képek)

Schmitt Pál Fidesz-alelnök, Bacsó Péter filmrendező, Litván György történész, Aigner Szilárd és Pártai Lucia meteorológusok. Néhány ismert név, akik személyesen is érintettek az árvízben, lévén, hogy nekik vagy családjuknak a Lupa-szigeten, vagy a budakalászi Duna-parton van ingatlanjuk. Azon a területen, ahol napok óta a víz az úr. Képes helyszíni riportunkat itt olvashatja!

Kedd 15 óra

Árvíz: három szavazókört már áthelyeztek
     
Két Pest megyei településen három szavazókört áthelyeztek az árvíz miatt - mondja Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. Az sem kizárt, hogy egy adott település mélyebben fekvő részére csónakkal viszik majd ki a mozgó urnát. Lampert Mónika belügyminiszter szerint azoknak is lehetőségük lesz szavazni, akik nem a lakóhelyükön vesznek részt az árvíz elleni védekezésben. Tovább.

Kedd 14 óra

Veres: a költségvetés tartalékát fordítjuk védekezésre

Árvízi mentés
© hvg.hu
Az árvízi veszélyhelyzet kihirdetése után a költségvetés valamennyi forrását fel lehet használni a védekezésre - jelenti be Veres János pénzügyminiszter, aki szerint nőhet a költségvetés hiánya az árvízi kiadások miatt. "Bőségesen lesz pénzünk az árvízi védekezésre, ha kell az egész éves tartalékot erre fogjuk felhasználni" - hangsúlyozza. Tovább.

Hiller levélben kéri a pártokat, hogy vegyenek részt a védekezésben
 
"Magyarországon árvízi vészhelyzet van", és van olyan párt, amelynek négyszázezer szabad aktivistája van, "ez nyolcszázezer dolgos kéz" - közli a szocialista politikus, hozzátéve, hogy az MSZP is az árvízi védekezésre kéri aktivistáit, illetve gyűjtést kezdeményez az árvízkárosultak javára.

Lamperth: soronkívüliség a védekezés költségeihez
 
A szükséges pénzt előlegként megkapják azok az önkormányzatok, amelyek ezt igénylik - jelenti be a belügyminiszter, miután megbeszélést folytatott négy megye közgyűlési elnökével, a főpolgármesterrel és a vízügyi miniszterrel. Az eljárás rendjéről Lamperth Mónika elmondja: az adott önkormányzat vezetője értesíti a megyei közgyűlés elnökét, aki jóváhagyja az igényt, és a vis major alapból kifizetik a plusz költségeket. Ha üres az alap, akkor az igényeket a Belügyminisztériumban bírálják el, ahol mindig van valaki, aki dönt a pénz megítéléséről. Az igényelt összeget a helyhatóságok előlegként kapják meg.


Kedd 13 óra

Ivóvíz-korlátozás Dobogókőn
 
A Komárom-Esztergom megyei Dömös és Pilismarót településeken hétfőn elrendelt ivóvíz-korlátozáshoz kedden a Pest megyei Dobogókő is csatlakozik. A vízmű szakemberei ugyan megkísérelték a települést a hálózatról elkülöníteni, de a dobogókői Miklós-kút forrásvize kevésnek bizonyult a mintegy 700 ember ivóvíz-szükségletének ellátására.

Demszky: a gátak 10 méteres vízmagasságig védik Budapestet
 
A dunai gátak 10 méteres vízmagasságig védik Budapestet a folyó mindkét oldalán - közli Demszky Gábor főpolgármester. Az ár az éjszaka várható tetőzésig még emelkedik, ezt követően lassú apadásra kell számítani. A főváros költségvetéséből eddig mintegy félmilliárd forintot költött az árvízi védekezésre, de a következő időszakban a költségek nagyobb részét az erre vonatkozó rendeletnek megfelelően a kormány állja.

Kisorosziba semmilyen szárazföldi
út nem vezet

Kedd 12 óra

Gyurcsány 12 pontja az árvízi védekezésre

A kormány 12 pontos árvízvédelmi cselekvési programot fogadott el annak érdekében, hogy gyorsan és bürokrácia-mentesen lehessen segíteni az árvízi védekezést, illetve később a helyreállítási munkálatokat - jelenti be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Tovább.

Hosszan tartó védekezésre kell felkészülni Szegednél
 
"Az előrejelzések alapján meglehetősen hosszú, akár kéthónapos, nagyon magas vízszintre kell felkészülnünk a Tisza szegedi szakaszán, ahol jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültség van" - jelenti ki Botka László polgármester. Információi szerint a folyó előreláthatólag 850-880 centiméteres szinten tetőzik, így elképzelhető, hogy másfél-két hét múlva a harmadfokú készültséget is el kell rendelni.

A Sión is másodfokú készültség lép érvénybe
 
A Sió torkolatánál kedden déltől, illetve a folyó további szakaszain 18 órától másodfokú árvízvédelmi készültséget rendel el a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Kedd 11 óra

Intenzív védekezés Borsod-Abaúj-Zemplénben
 
A vízfolyások nagy részén az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) növeli a készültségi fokozatokat. A Tisza fölső szakasza Záhony térségében tetőzés közelében van, a Záhony alatti folyószakaszon azonban továbbra is árad a folyó. A Bodrog a felsőberecki mértékadó vízmércén 14 órán keresztül tetőzött 772 centiméterrel, Felsőbereckinél kedden reggel 8 órakor 770 centiméteres vízállást mértek, míg Sárospatakon ugyanekkor 713 centiméter volt a víz szintje. A Hernád teljes szakaszán folytatódik az ütemes apadás.

A Felső-Tisza újabb szakaszán rendelnek el harmadfokú készültséget
 
A Felső-Tisza újabb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelnek el, a Vásárosnamény-Záhony közötti folyórész után Tiszatelek és Gávavencsellő között is a legmagasabb fokozatú a készenlét.

Kedd 10 óra

© hvg.hu
Lezárják a Bem rakpartot

Kedden délelőtt 10 órakor lezárják a budai Bem rakpartot a Lánchíd és a Margit híd között a Duna magas vízállása miatt - közli Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere. Tovább.

Szavazókörök áthelyezése

Nagymaros két és Szigetmonostor egy szavazókörének áthelyezéséről döntenek a Duna-menti település jegyzői. A választási iroda a változtatásról értesíti a választókat. Tovább.

Az államfőhöz fordul a vízügyi miniszter

Sólyom László államfő támogatását kéri kedden a vízügyi miniszter ahhoz, hogy az árvízi védekezést az ország egységben, összefogással végezze. Tovább.

Iskolai szünet Szigetmonostoron
 
Iskolai szünetet rendelnek el a Szentendrei-szigeten fekvő Szigetmonostoron, mert a nehezen megközelíthető faluba nem tud eljutni a pedagógusok egy része - közli Szilágyi Lajos polgármester kedden. A Budapestre és más helyekre bejáró 120 felnőtt is kényszerszabadságon van, mivel a közlekedés megnehezült az árvíz miatt.

Kedd 8 óra

© hvg.hu
Miniszterek az árvízről; buzgár Szentendrén

Az árvíz elleni védekezésre minden szükséges eszköz, gép, ember és pénz rendelkezésre áll, mondja el egy televíziós műsorban három miniszter. Közben súlyos helyzet alakul ki keddre virradóra a szentendrei gáton, ahol egy nehezen lefojtható buzgár ad munkát az itt dolgozó 100 katonának és 100 önkéntesnek. Budapest sikeresen átvészelte az éjszakát. Tovább.

Bezár két budapesti fürdő
 
A Duna magas vízállása miatt két budapesti fürdő, a Dagály strand és a Király-fürdő keddtől nem fogad látogatókat - közli a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Rt.

Újabb lezárt utak országszerte
 
Egyre több az árvíz miatt lezárt közút: nem közelíthető meg Tahitótfalu, Pilismarót, Dömös, valamint a Szentendrei-sziget települései, a mohácsi komp is leállt - derül ki az Útinform kedd reggeli összesítéséből.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
"Szándékos hazugság" volt: váratlan mutációkat idézhetett elő a génszerkesztés a kínai babáknál

"Szándékos hazugság" volt: váratlan mutációkat idézhetett elő a génszerkesztés a kínai babáknál

 Egyre szorultabb helyzetben a NATO, de Orbán örül, és magyar sikerről beszél

Egyre szorultabb helyzetben a NATO, de Orbán örül, és magyar sikerről beszél

Itt az első komoly ízelítő az új James Bond-filmből

Itt az első komoly ízelítő az új James Bond-filmből

Megpróbálták feltörni a Fidesz honlapját, sikertelenül

Megpróbálták feltörni a Fidesz honlapját, sikertelenül

Vidnyánszky berágott a Színház című folyóiratra: nem enged több nemzetis fotót közölni

Vidnyánszky berágott a Színház című folyóiratra: nem enged több nemzetis fotót közölni

Tényleg akkora sikert ért el a magyar oktatás a PISA-teszten?

Tényleg akkora sikert ért el a magyar oktatás a PISA-teszten?