szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kövesse nyomon az árvízzel kapcsolatos történéseket, intézkedéseket óráról órára a hvg.hu-n.

Kedd 19 óra

Újabb utakat kellett lezárni a víz miatt
      
Az árvíz miatt kedd délután lezárták Budapest határa és Dunakeszi határa között a 2-es utat. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajó áradása miatt a Szegilong és Olaszliszka, valamint a Sárospatak és Apróhomok közötti alsóbb rendű utak járhatatlanok. Másutt változatlan a helyzet. Tovább.

Kedd 18 óra

Tetőzött a folyam a Dunakanyarban

Tetőzött a folyam a Dunakanyarban, buzgárok továbbra is vannak, gátszakadás nem történt - tájékoztat Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Visegrádon továbbra is a buzgárok elleni védekezés a legfontosabb, a Dunakanyarban azonban nincs több homokzsákra szükség. A Tiszánál megkezdték a nyári gát építését Tiszadobnál. A katasztrófavédelmi szakember nem tud rendkívül nagy számú kitelepítésről az országban az árvíz miatt.

860 centiméteren a Duna, a vízszint tovább emelkedik

Elérte az előre jelzett maximális magasságot, a 860 centimétert a Duna vízszintje Budapestnél kedden délután, a vízszint azonban tovább emelkedik - mondja Grafjódi Gabriella, a Fővárosi Polgári Védelem szóvivője. Pontosan még nem lehet megmondani, mikor éri el a legmagasabb szintet a vízállás a fővárosban. A becslések szerint valamikor szerdán hajnalban tetőzik a Duna Budapesten. Tovább.

Kedd 17 óra

Légi felderítés az árvízi területen

© MTI
Légi felderítést tartottak a Vác és Lágymányos közötti árvízi területen a vízi rendészet, a budapesti rendőrség, valamint a légi rendészet vezetői. A légi út célja az volt, hogy a hatóságok átlássák, hogyan alakul a víz alatt lévő területek védelme, valamint a hajózási tilalom betartása. A levegőben összegyűjtött adatok alapján tudja úgy megszervezni a rendőrség az árral elöntött utak lezárását, hogy a közlekedés biztonsága ne sérüljön, illetve ne alakulhassanak ki nagyobb torlódások - mondja Lapid Lajos dandártábornok, a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese.

Sólyom a Dunakanyar településein

Sólyom László köztársasági elnök a Dunakanyarban több árvíz sújtotta települést keres fel, ahol tájékozódik a gátakon folyó munkákról. A környező házak egyelőre nincsenek veszélyben. Eddig 200 ezer homokzsákot helyeztek el a váci Duna-parton a gátak megerősítésére, megemelésére, s folyamatosan dolgoznak a szivattyúk, hogy a vízátszivárgásokat kordában tartsák. Tovább.

Kedd 16 óra

Víz alá került a parlament üdülője is (képek)

Schmitt Pál Fidesz-alelnök, Bacsó Péter filmrendező, Litván György történész, Aigner Szilárd és Pártai Lucia meteorológusok. Néhány ismert név, akik személyesen is érintettek az árvízben, lévén, hogy nekik vagy családjuknak a Lupa-szigeten, vagy a budakalászi Duna-parton van ingatlanjuk. Azon a területen, ahol napok óta a víz az úr. Képes helyszíni riportunkat itt olvashatja!

Kedd 15 óra

Árvíz: három szavazókört már áthelyeztek
     
Két Pest megyei településen három szavazókört áthelyeztek az árvíz miatt - mondja Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. Az sem kizárt, hogy egy adott település mélyebben fekvő részére csónakkal viszik majd ki a mozgó urnát. Lampert Mónika belügyminiszter szerint azoknak is lehetőségük lesz szavazni, akik nem a lakóhelyükön vesznek részt az árvíz elleni védekezésben. Tovább.

Kedd 14 óra

Veres: a költségvetés tartalékát fordítjuk védekezésre

Árvízi mentés
© hvg.hu
Az árvízi veszélyhelyzet kihirdetése után a költségvetés valamennyi forrását fel lehet használni a védekezésre - jelenti be Veres János pénzügyminiszter, aki szerint nőhet a költségvetés hiánya az árvízi kiadások miatt. "Bőségesen lesz pénzünk az árvízi védekezésre, ha kell az egész éves tartalékot erre fogjuk felhasználni" - hangsúlyozza. Tovább.

Hiller levélben kéri a pártokat, hogy vegyenek részt a védekezésben
 
"Magyarországon árvízi vészhelyzet van", és van olyan párt, amelynek négyszázezer szabad aktivistája van, "ez nyolcszázezer dolgos kéz" - közli a szocialista politikus, hozzátéve, hogy az MSZP is az árvízi védekezésre kéri aktivistáit, illetve gyűjtést kezdeményez az árvízkárosultak javára.

Lamperth: soronkívüliség a védekezés költségeihez
 
A szükséges pénzt előlegként megkapják azok az önkormányzatok, amelyek ezt igénylik - jelenti be a belügyminiszter, miután megbeszélést folytatott négy megye közgyűlési elnökével, a főpolgármesterrel és a vízügyi miniszterrel. Az eljárás rendjéről Lamperth Mónika elmondja: az adott önkormányzat vezetője értesíti a megyei közgyűlés elnökét, aki jóváhagyja az igényt, és a vis major alapból kifizetik a plusz költségeket. Ha üres az alap, akkor az igényeket a Belügyminisztériumban bírálják el, ahol mindig van valaki, aki dönt a pénz megítéléséről. Az igényelt összeget a helyhatóságok előlegként kapják meg.


Kedd 13 óra

Ivóvíz-korlátozás Dobogókőn
 
A Komárom-Esztergom megyei Dömös és Pilismarót településeken hétfőn elrendelt ivóvíz-korlátozáshoz kedden a Pest megyei Dobogókő is csatlakozik. A vízmű szakemberei ugyan megkísérelték a települést a hálózatról elkülöníteni, de a dobogókői Miklós-kút forrásvize kevésnek bizonyult a mintegy 700 ember ivóvíz-szükségletének ellátására.

Demszky: a gátak 10 méteres vízmagasságig védik Budapestet
 
A dunai gátak 10 méteres vízmagasságig védik Budapestet a folyó mindkét oldalán - közli Demszky Gábor főpolgármester. Az ár az éjszaka várható tetőzésig még emelkedik, ezt követően lassú apadásra kell számítani. A főváros költségvetéséből eddig mintegy félmilliárd forintot költött az árvízi védekezésre, de a következő időszakban a költségek nagyobb részét az erre vonatkozó rendeletnek megfelelően a kormány állja.

Kisorosziba semmilyen szárazföldi
út nem vezet

Kedd 12 óra

Gyurcsány 12 pontja az árvízi védekezésre

A kormány 12 pontos árvízvédelmi cselekvési programot fogadott el annak érdekében, hogy gyorsan és bürokrácia-mentesen lehessen segíteni az árvízi védekezést, illetve később a helyreállítási munkálatokat - jelenti be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Tovább.

Hosszan tartó védekezésre kell felkészülni Szegednél
 
"Az előrejelzések alapján meglehetősen hosszú, akár kéthónapos, nagyon magas vízszintre kell felkészülnünk a Tisza szegedi szakaszán, ahol jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültség van" - jelenti ki Botka László polgármester. Információi szerint a folyó előreláthatólag 850-880 centiméteres szinten tetőzik, így elképzelhető, hogy másfél-két hét múlva a harmadfokú készültséget is el kell rendelni.

A Sión is másodfokú készültség lép érvénybe
 
A Sió torkolatánál kedden déltől, illetve a folyó további szakaszain 18 órától másodfokú árvízvédelmi készültséget rendel el a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Kedd 11 óra

Intenzív védekezés Borsod-Abaúj-Zemplénben
 
A vízfolyások nagy részén az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) növeli a készültségi fokozatokat. A Tisza fölső szakasza Záhony térségében tetőzés közelében van, a Záhony alatti folyószakaszon azonban továbbra is árad a folyó. A Bodrog a felsőberecki mértékadó vízmércén 14 órán keresztül tetőzött 772 centiméterrel, Felsőbereckinél kedden reggel 8 órakor 770 centiméteres vízállást mértek, míg Sárospatakon ugyanekkor 713 centiméter volt a víz szintje. A Hernád teljes szakaszán folytatódik az ütemes apadás.

A Felső-Tisza újabb szakaszán rendelnek el harmadfokú készültséget
 
A Felső-Tisza újabb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelnek el, a Vásárosnamény-Záhony közötti folyórész után Tiszatelek és Gávavencsellő között is a legmagasabb fokozatú a készenlét.

Kedd 10 óra

© hvg.hu
Lezárják a Bem rakpartot

Kedden délelőtt 10 órakor lezárják a budai Bem rakpartot a Lánchíd és a Margit híd között a Duna magas vízállása miatt - közli Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere. Tovább.

Szavazókörök áthelyezése

Nagymaros két és Szigetmonostor egy szavazókörének áthelyezéséről döntenek a Duna-menti település jegyzői. A választási iroda a változtatásról értesíti a választókat. Tovább.

Az államfőhöz fordul a vízügyi miniszter

Sólyom László államfő támogatását kéri kedden a vízügyi miniszter ahhoz, hogy az árvízi védekezést az ország egységben, összefogással végezze. Tovább.

Iskolai szünet Szigetmonostoron
 
Iskolai szünetet rendelnek el a Szentendrei-szigeten fekvő Szigetmonostoron, mert a nehezen megközelíthető faluba nem tud eljutni a pedagógusok egy része - közli Szilágyi Lajos polgármester kedden. A Budapestre és más helyekre bejáró 120 felnőtt is kényszerszabadságon van, mivel a közlekedés megnehezült az árvíz miatt.

Kedd 8 óra

© hvg.hu
Miniszterek az árvízről; buzgár Szentendrén

Az árvíz elleni védekezésre minden szükséges eszköz, gép, ember és pénz rendelkezésre áll, mondja el egy televíziós műsorban három miniszter. Közben súlyos helyzet alakul ki keddre virradóra a szentendrei gáton, ahol egy nehezen lefojtható buzgár ad munkát az itt dolgozó 100 katonának és 100 önkéntesnek. Budapest sikeresen átvészelte az éjszakát. Tovább.

Bezár két budapesti fürdő
 
A Duna magas vízállása miatt két budapesti fürdő, a Dagály strand és a Király-fürdő keddtől nem fogad látogatókat - közli a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Rt.

Újabb lezárt utak országszerte
 
Egyre több az árvíz miatt lezárt közút: nem közelíthető meg Tahitótfalu, Pilismarót, Dömös, valamint a Szentendrei-sziget települései, a mohácsi komp is leállt - derül ki az Útinform kedd reggeli összesítéséből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban

Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban

Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?

Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?

Kiakadtak a kereskedők, mert két hónap forgalomba helyeztetni egy behozott autót

Kiakadtak a kereskedők, mert két hónap forgalomba helyeztetni egy behozott autót