szerző:
MTI

A Margitszigeten, Római-parton, Pünkösdfürdőn és Csepelen tartják magukat az eddig elkészített védművek, kedden önkénetes építették tovább a gátakat. A Duna szerda éjjel tetőzött a fővárosi szakaszon. Kövesse nyomon az árvízzel kapcsolatos történéseket, intézkedéseket óráról órára a hvg.hu-n.

Szerda 17 óra 30 perc

A szerdai eső nem emeli a Duna vízszintjét
 
A dunai árhullámra a szerdai esőzések nincsenek döntő hatással, de a jövő hétre várható csapadék megemelheti a Duna vízszintjét  - közölte Göncz Benedek, az Országos Műszaki Irányító Törzs helyettes vezetője, aki azt is elmondta, hogy a Duna vízszintje szerdán délután 2 órára Budapestnél, a 860 centiméteres kedd éjszakai tetőzéshez képest, kilenc centimétert apadt.

Szerda 17 óra

Tíz méter körüli vízszintet várnak a Közép-Tiszán
 
Az egyik legrosszabb forgatókönyv vált valóra, így jelentős árhullám alakult ki a Tisza felső szakaszán - mondta Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője Szolnokon. Miután a Tisza a vásárosnaményi szelvényben már tetőzött, az ott mért értékből arra lehet következtetni, hogy a folyó középső szakaszán április 17-én Kiskörénél 975, Szolnoknál pedig 970 centiméter körüli tetőzés várható. A becsült értékektől való eltérés plusz-mínusz 20 centiméter lehet - közölte Varga László. Ennek a harmadfokú védekezési szintnek megfelelő tetőzésnek a magasságát és időpontját az elkövetkező napok esős időjárása még befolyásolhatja - tette hozzá. Mint megjegyezte, a Duna és Tisza árhulláma 2-3 napos időkülönbséggel találkozni fog a Tisza torkolatánál, ami az alsó szakaszon lelassítja a lefolyást. 
 
Gátépítők Nagymarosnál.
Nyúlgát kutyafuttában
© hvg.hu
Szerda 15 óra


Árvízi polgármesterek kritikája Gyurcsánynak

Késlekedett a kormány az árvízvédelmi helyzet kihirdetésével – állítják dunakanyari polgármesterek. Bővebben.


Szerda 14 óra

Épülhet tovább a margitszigeti uszodaegyüttes

A nyári budapesti úszó Európa-bajnokság munkálatai folytatódhatnak, a rendőrség megnyitotta a területet, és csütörtöktől ismét dolgozhatnak a két új úszómedence, az ugrótorony és a lelátók építői. A beruházási ütemet illetően pár nap csúszás lehet, de érdemi lemaradás nincs, így a július 26-i Eb-nyitányt semmi sem fenyegeti a jelenleg árvíz sújtotta Margitszigeten.

Szerda 13 óra

Második árhullámtól félnek

Lassan apad a Duna Budapestnél, mindössze tíz centis apadásra számítanak. Szakértők szerint egy második árhullám lehetőségét sem lehet kizárni. Bővebben.

Szerda 11 óra

Árvízi kormánybiztost nevezett ki Gyurcsány

A kormány által elfogadott árvízvédelmi cselekvési terv koordinálására és az újjáépítés előkészítésére kormánybiztossá nevezte ki Dudás Ferencet, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkárát  Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Ezt a kormányfő maga jelentette be Budapesten, a Petőfi laktanyában, amikor 70 fős katonai egységet indított útnak Szentendrére, hogy segítsenek a védekezésben.

Szerda 10 óra

Jön a tiszai árhullám is

Dombrád és Tiszabercel között jár a Tiszán vonuló árhullám, a tetőzés 820 centiméter fölött csütörtökön várható a folyó tiszaberceli részén - közölte a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. A Tisza gátjainál ennek megfelelően Tiszatelek és Tiszabercel között harmadfokú az árvízvédelmi készültség, attól feljebb, Vásárosnaményig másod-, Tarpáig pedig már csak elsőfokú - mondta Bodnár Gáspár.

Szerda 9 óra

Forgalomkorlátozások az árvíz miatt

A dunai árvíz miatt elsősorban a Dunakanyarban kell forgalom-korlátozásra számítani - közölte az Útinform szerdán. Bővebben

Nyolc előtt (Oldaltörés)
Szerda 8 óra


Átvészelte az éjszakát Visegrádon a gát

Jól átvészelte az éjszakát Visegrádon a gát, eddig egyetlen családot sem kellett kilakoltatni a dunakanyari településen - közölte a polgármester szerda reggel. Eddig 250 ezer homokzsákot kellett a város védelmére a gátba beépíteni, s ez elegendőnek bizonyult - mondta Hadházy Sándor.

© hvg.hu
A gátak jó védelmet adnak, ám a 11-es Duna-parti út alatt a víz szivárog a város felé eső területen, ahol éjjel is százan dolgoztak, köztük ötven katona. Jelenleg hozzávetően 100 épület van veszélyben, de eddig csupán a pincéket érte el a víz, emiatt senkinek nem kellett elhagynia otthonát. Visegrád most nehezen megközelíthető, mert a Budapestre vezető út leányfalui része is le van zárva, ezért a város lakói kerülővel, a pilisi parkerdő erdei útján juthatnak el Budapest irányába. A város élelmiszer-ellátása megfelelő - tudatta a polgármester.

Szerda 6 óra

Elhúzó védekezés várható az áradás miatt
 

Elhúzódó védekezés várható Magyarországon az áradó folyók miatt - közölte szerda reggel Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A Duna mellett a Tiszán is közeledik az árhullám, Tiszadobnál a vízügy és önkormányzat dolgozói kedden intenzív gáterősítési munkálatokat végeztek.

A katasztrófavédelmi szóvivő elmondta, hogy szerdára virradóra 549-re nőtt az előző napi 516-ról az elmúlt hetekben az ár- és belvíz miatt kitelepítettek száma. Többségüket Pest megyében kellett kitelepíteni. Az új kitelepítettek között 36-an Pest megyeiek. Eddig összesen 65 település 103 ingatlanáról kellett embereket kitelepíteni, a veszélyben lévő épületek száma mintegy 12 ezer - mondta Dobson Tibor.

A védekezésben mintegy 25 ezren vesznek részt, hivatalos szervek állománya és civil önkéntesek megközelítőleg fele-fele arányban. Szerdára virradóra nem történt rendkívüli esemény, de elhúzódó védekezésre kell felkészülni, legalább 3-4 nap, amíg a helyzet enyhül - vélte a szóvivő.


Szerda 5 óra

A Margitszigeten nincs különösebb veszélyhelyzet

A Duna tetőzésével nem alakult ki különösebb veszélyhelyzet a Margitsziget területén - közölte az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójával a védekezést irányító katasztrófavédelmi parancsnok. A sziget területen az 5,6 kilométer hosszban épített védművekben semmilyen problémát nem észleltünk az éjszaka folyamán - mondta Habuda László alezredes.

Teraszdísz
© hvg.hu
A Grand Hotel déli részénél mintegy száz méter hosszban kellett homokzsákokból terelőgátat építeni az éjszaka folyamán, hogy az átszivárgó belvizet elvezessék - tette hozzá az alezredes. Tájékoztatása szerint az éjjel a hivatásos szervek állományából 135 fő vett részt védekezési munkálatokban. A katasztrófavédelmi parancsnok az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójával reggel fél ötkor közölte: a szerdai nap folyamán dől el, hogy megkezdődik-e a folyó fővárosi szakaszán az apadás, a margitszigeti védekezés ennek függvényében változhat. Megjegyezte, hogy az árvízvédelmi veszélyhelyzet a  kihirdetéstől számított 15 napig van érvényben. A margitszigeti árvízi védekezést irányító parancsnok azt is elmondta, hogy az egész sziget területén 24 órás járőrszolgálattal figyelték a 9 méteres vízmagasságig védő gátak szivárgását és a sziget területén kialakult buzgárok működését.


Szerda 4 óra

Zsákokkal védekeznek a szentendrei HÉV vonalán
 
A Duna fővárosi tetőzésének időszakában a szentendrei HÉV vonalán a BKV szakemberei töltésmegerősítést végeznek több szakaszon - tapasztalta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. A Tímár utcánál a vasúti sínek mellett a budapesti közlekedési vállalat 25 dolgozója az átázás ellen fóliával és homokzsákokkal dolgozott a töltés megerősítésén. Csoportvezetőjük tájékoztatása szerint folyamatos váltással mintegy 100 ember vesz részt a HÉV vonalán folyó védekezési munkálatokban.

Intenzív védekezés folyik a Batthyány téren, magasítják az aluljárók körül korábban homokzsákokból kialakított védelmi vonalat, hogy a feltörő víz ne juthasson le az aluljáróba. A III., Búza utcánál a víz a csatornákból feltört az úttestre, mintegy 15 centiméter magasságú víz borítja az utat, több szakaszon egy sávra szűkítették a közlekedést. Aquincumnál szintén vízátfolyások keletkeztek az utakon.

Szerda 1 óra

Tetőzik a Duna a fővárosi szakaszon
 
Szerdán kevéssel éjfél után tetőzött a Duna Budapestnél 861 centiméteres vízállással, a gátak jól bírják a terhelést - közölte az MTI Római-parton tartózkodó tudósítójával a Fővárosi Csatornázási Művek szakaszmérnöke. Török Tamás tájékoztatása szerint a vízszint beállt, lassú apadás várható a fővárosi szakaszon. A Buda-Észak árvízvédelmi szakasz védelemvezetője az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának elmondta, hogy csütörtök reggelre mintegy tíz centiméteres apadás várható, és az áradó Duna valószínűleg a jövő hétre második felére húzódik vissza a rakpart szintjére. Jelenleg a Kossuth Lajos üdülőparton és a Királyok útján folyik a védekezés, az esetleges szivárgásokat és buzgárokat a Fővárosi Csatornázási Művek emberei megfékezik.

Kedd

Nézze meg, mi történt tegnap - kattintson a hvg.hu keddi összefoglalójára.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Most ránagyíthat a puskagolyókra, amik kioltották Kennedy elnök életét

Most ránagyíthat a puskagolyókra, amik kioltották Kennedy elnök életét

Több pornót néznek iPhone-ról, mint Androidról

Több pornót néznek iPhone-ról, mint Androidról

Folytatódhat a Szomszédok, de Ábel Anita nélkül

Folytatódhat a Szomszédok, de Ábel Anita nélkül

Vörösiszapper: súlyosították az ítéletet másodfokon

Vörösiszapper: súlyosították az ítéletet másodfokon

Dél-Korea kéri, hogy folytassák a kutatást a Hableány utolsó áldozata után

Dél-Korea kéri, hogy folytassák a kutatást a Hableány utolsó áldozata után

Trump csak akkor csökkenti a vámokat, ha Kína előtte jól bevásárol

Trump csak akkor csökkenti a vámokat, ha Kína előtte jól bevásárol