szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Margitszigeten, Római-parton, Pünkösdfürdőn és Csepelen tartják magukat az eddig elkészített védművek, kedden önkénetes építették tovább a gátakat. A Duna szerda éjjel tetőzött a fővárosi szakaszon. Kövesse nyomon az árvízzel kapcsolatos történéseket, intézkedéseket óráról órára a hvg.hu-n.

Szerda 17 óra 30 perc

A szerdai eső nem emeli a Duna vízszintjét
 
A dunai árhullámra a szerdai esőzések nincsenek döntő hatással, de a jövő hétre várható csapadék megemelheti a Duna vízszintjét  - közölte Göncz Benedek, az Országos Műszaki Irányító Törzs helyettes vezetője, aki azt is elmondta, hogy a Duna vízszintje szerdán délután 2 órára Budapestnél, a 860 centiméteres kedd éjszakai tetőzéshez képest, kilenc centimétert apadt.

Szerda 17 óra

Tíz méter körüli vízszintet várnak a Közép-Tiszán
 
Az egyik legrosszabb forgatókönyv vált valóra, így jelentős árhullám alakult ki a Tisza felső szakaszán - mondta Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője Szolnokon. Miután a Tisza a vásárosnaményi szelvényben már tetőzött, az ott mért értékből arra lehet következtetni, hogy a folyó középső szakaszán április 17-én Kiskörénél 975, Szolnoknál pedig 970 centiméter körüli tetőzés várható. A becsült értékektől való eltérés plusz-mínusz 20 centiméter lehet - közölte Varga László. Ennek a harmadfokú védekezési szintnek megfelelő tetőzésnek a magasságát és időpontját az elkövetkező napok esős időjárása még befolyásolhatja - tette hozzá. Mint megjegyezte, a Duna és Tisza árhulláma 2-3 napos időkülönbséggel találkozni fog a Tisza torkolatánál, ami az alsó szakaszon lelassítja a lefolyást. 
 
Gátépítők Nagymarosnál.
Nyúlgát kutyafuttában
© hvg.hu
Szerda 15 óra


Árvízi polgármesterek kritikája Gyurcsánynak

Késlekedett a kormány az árvízvédelmi helyzet kihirdetésével – állítják dunakanyari polgármesterek. Bővebben.


Szerda 14 óra

Épülhet tovább a margitszigeti uszodaegyüttes

A nyári budapesti úszó Európa-bajnokság munkálatai folytatódhatnak, a rendőrség megnyitotta a területet, és csütörtöktől ismét dolgozhatnak a két új úszómedence, az ugrótorony és a lelátók építői. A beruházási ütemet illetően pár nap csúszás lehet, de érdemi lemaradás nincs, így a július 26-i Eb-nyitányt semmi sem fenyegeti a jelenleg árvíz sújtotta Margitszigeten.

Szerda 13 óra

Második árhullámtól félnek

Lassan apad a Duna Budapestnél, mindössze tíz centis apadásra számítanak. Szakértők szerint egy második árhullám lehetőségét sem lehet kizárni. Bővebben.

Szerda 11 óra

Árvízi kormánybiztost nevezett ki Gyurcsány

A kormány által elfogadott árvízvédelmi cselekvési terv koordinálására és az újjáépítés előkészítésére kormánybiztossá nevezte ki Dudás Ferencet, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkárát  Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Ezt a kormányfő maga jelentette be Budapesten, a Petőfi laktanyában, amikor 70 fős katonai egységet indított útnak Szentendrére, hogy segítsenek a védekezésben.

Szerda 10 óra

Jön a tiszai árhullám is

Dombrád és Tiszabercel között jár a Tiszán vonuló árhullám, a tetőzés 820 centiméter fölött csütörtökön várható a folyó tiszaberceli részén - közölte a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. A Tisza gátjainál ennek megfelelően Tiszatelek és Tiszabercel között harmadfokú az árvízvédelmi készültség, attól feljebb, Vásárosnaményig másod-, Tarpáig pedig már csak elsőfokú - mondta Bodnár Gáspár.

Szerda 9 óra

Forgalomkorlátozások az árvíz miatt

A dunai árvíz miatt elsősorban a Dunakanyarban kell forgalom-korlátozásra számítani - közölte az Útinform szerdán. Bővebben

Nyolc előtt (Oldaltörés)
Szerda 8 óra


Átvészelte az éjszakát Visegrádon a gát

Jól átvészelte az éjszakát Visegrádon a gát, eddig egyetlen családot sem kellett kilakoltatni a dunakanyari településen - közölte a polgármester szerda reggel. Eddig 250 ezer homokzsákot kellett a város védelmére a gátba beépíteni, s ez elegendőnek bizonyult - mondta Hadházy Sándor.

© hvg.hu
A gátak jó védelmet adnak, ám a 11-es Duna-parti út alatt a víz szivárog a város felé eső területen, ahol éjjel is százan dolgoztak, köztük ötven katona. Jelenleg hozzávetően 100 épület van veszélyben, de eddig csupán a pincéket érte el a víz, emiatt senkinek nem kellett elhagynia otthonát. Visegrád most nehezen megközelíthető, mert a Budapestre vezető út leányfalui része is le van zárva, ezért a város lakói kerülővel, a pilisi parkerdő erdei útján juthatnak el Budapest irányába. A város élelmiszer-ellátása megfelelő - tudatta a polgármester.

Szerda 6 óra

Elhúzó védekezés várható az áradás miatt
 

Elhúzódó védekezés várható Magyarországon az áradó folyók miatt - közölte szerda reggel Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A Duna mellett a Tiszán is közeledik az árhullám, Tiszadobnál a vízügy és önkormányzat dolgozói kedden intenzív gáterősítési munkálatokat végeztek.

A katasztrófavédelmi szóvivő elmondta, hogy szerdára virradóra 549-re nőtt az előző napi 516-ról az elmúlt hetekben az ár- és belvíz miatt kitelepítettek száma. Többségüket Pest megyében kellett kitelepíteni. Az új kitelepítettek között 36-an Pest megyeiek. Eddig összesen 65 település 103 ingatlanáról kellett embereket kitelepíteni, a veszélyben lévő épületek száma mintegy 12 ezer - mondta Dobson Tibor.

A védekezésben mintegy 25 ezren vesznek részt, hivatalos szervek állománya és civil önkéntesek megközelítőleg fele-fele arányban. Szerdára virradóra nem történt rendkívüli esemény, de elhúzódó védekezésre kell felkészülni, legalább 3-4 nap, amíg a helyzet enyhül - vélte a szóvivő.


Szerda 5 óra

A Margitszigeten nincs különösebb veszélyhelyzet

A Duna tetőzésével nem alakult ki különösebb veszélyhelyzet a Margitsziget területén - közölte az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójával a védekezést irányító katasztrófavédelmi parancsnok. A sziget területen az 5,6 kilométer hosszban épített védművekben semmilyen problémát nem észleltünk az éjszaka folyamán - mondta Habuda László alezredes.

Teraszdísz
© hvg.hu
A Grand Hotel déli részénél mintegy száz méter hosszban kellett homokzsákokból terelőgátat építeni az éjszaka folyamán, hogy az átszivárgó belvizet elvezessék - tette hozzá az alezredes. Tájékoztatása szerint az éjjel a hivatásos szervek állományából 135 fő vett részt védekezési munkálatokban. A katasztrófavédelmi parancsnok az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójával reggel fél ötkor közölte: a szerdai nap folyamán dől el, hogy megkezdődik-e a folyó fővárosi szakaszán az apadás, a margitszigeti védekezés ennek függvényében változhat. Megjegyezte, hogy az árvízvédelmi veszélyhelyzet a  kihirdetéstől számított 15 napig van érvényben. A margitszigeti árvízi védekezést irányító parancsnok azt is elmondta, hogy az egész sziget területén 24 órás járőrszolgálattal figyelték a 9 méteres vízmagasságig védő gátak szivárgását és a sziget területén kialakult buzgárok működését.


Szerda 4 óra

Zsákokkal védekeznek a szentendrei HÉV vonalán
 
A Duna fővárosi tetőzésének időszakában a szentendrei HÉV vonalán a BKV szakemberei töltésmegerősítést végeznek több szakaszon - tapasztalta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. A Tímár utcánál a vasúti sínek mellett a budapesti közlekedési vállalat 25 dolgozója az átázás ellen fóliával és homokzsákokkal dolgozott a töltés megerősítésén. Csoportvezetőjük tájékoztatása szerint folyamatos váltással mintegy 100 ember vesz részt a HÉV vonalán folyó védekezési munkálatokban.

Intenzív védekezés folyik a Batthyány téren, magasítják az aluljárók körül korábban homokzsákokból kialakított védelmi vonalat, hogy a feltörő víz ne juthasson le az aluljáróba. A III., Búza utcánál a víz a csatornákból feltört az úttestre, mintegy 15 centiméter magasságú víz borítja az utat, több szakaszon egy sávra szűkítették a közlekedést. Aquincumnál szintén vízátfolyások keletkeztek az utakon.

Szerda 1 óra

Tetőzik a Duna a fővárosi szakaszon
 
Szerdán kevéssel éjfél után tetőzött a Duna Budapestnél 861 centiméteres vízállással, a gátak jól bírják a terhelést - közölte az MTI Római-parton tartózkodó tudósítójával a Fővárosi Csatornázási Művek szakaszmérnöke. Török Tamás tájékoztatása szerint a vízszint beállt, lassú apadás várható a fővárosi szakaszon. A Buda-Észak árvízvédelmi szakasz védelemvezetője az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának elmondta, hogy csütörtök reggelre mintegy tíz centiméteres apadás várható, és az áradó Duna valószínűleg a jövő hétre második felére húzódik vissza a rakpart szintjére. Jelenleg a Kossuth Lajos üdülőparton és a Királyok útján folyik a védekezés, az esetleges szivárgásokat és buzgárokat a Fővárosi Csatornázási Művek emberei megfékezik.

Kedd

Nézze meg, mi történt tegnap - kattintson a hvg.hu keddi összefoglalójára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A társas vadászatokra nem vonatkozik a gyülekezési tilalom

A társas vadászatokra nem vonatkozik a gyülekezési tilalom

Ian McKellen a Meseország mindenkiéről: „Bárcsak olvashattam volna ezt a könyvet gyerekként”

Ian McKellen a Meseország mindenkiéről: „Bárcsak olvashattam volna ezt a könyvet gyerekként”

Lewis Hamilton is koronavírusos

Lewis Hamilton is koronavírusos