szerző:
MTI

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is támogatja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) tandíjellenes demonstrációját, amelyet szeptember 21-én tartanak a fővárosban, a Kossuth téren - közölte Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke szerdán. A szakszervezet szerint a kötelező óraszám emelése elbocsátásokhoz vezethet, a szakminiszter szerint azonban az emelés pusztán opció az iskolák számára.

A pedagógusok természetes szövetségesei a felsőoktatásban tanulóknak, a pedagógus legfőbb törekvése, hogy a tehetséges és szorgalmas diákok abban a felsőoktatási intézményben folytathassák tanulmányaikat, ahol tehetségüket, szorgalmukat leginkább ki tudják bontakoztatni - mondta Kerpen Gábor, hozzátéve: ezt adminisztratív, vagy finanszírozási eszközökkel megakadályozni nem szabad.

A HÖOK kedden jelentette be, hogy szeptember 21-én a fővárosban, a Kossuth téren tiltakoznak a tandíj bevezetése ellen. A hallgatók már több civil szervezettel is egyeztettek a demonstrációról, így jelezte részvételét a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, s támogatja az akciót a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, valamint a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete is.

A PDSZ elnöke szerint a konvergenciaprogramban foglalt kötelező óraszám emelés miatt egy éven belül tízezer pedagógus is elveszítheti az állását. A pedagógus érdekvédő elmondta, a konvergenciaprogram oktatási reform fejezetében szó szerint szerepel, hogy a kötelező óraszám emelése 2006/2007-ben mintegy tízezer fő munkaidő alapjának megtakarítását jelenti. Ez a szám azonban még ennél is magasabb lehet két-három éven belül a nem most, hanem 2007 szeptemberében életbe lépő emelés hatására - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Kerpen Gábor szerint aki azt mondja, hogy kevesebb pedagógus, kevesebb pénzért több feladatot ellátva színvonalas oktatást tud biztosítani, az vagy önmagának is, vagy "csak" a társadalomnak hazudik. A most szeptemberben életbe lépő "heti két óra ingyenmunka" miatt ugyanakkor évente nominálisan 100 ezer forinttól esnek el a pedagógusok, legalábbis Kerpen Gábor becslése szerint.

A szakszervezet augusztus 11-én fordult az Alkotmánybírósághoz a közelmúltban módosított közoktatási törvény miatt, kifogásolva a kötelező óraszámon felül, külön díjazás nélkül elrendelhető két órával kapcsolatos szabályozást.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerit ugyanakkor a kötelező óraszámon túli két óra munkavégzés elrendelése az intézmények fenntartói számára csupán egy lehetőség, nem pedig kötelezően bevezetendő intézkedés. A miniszter szerdán Egerben egy tanévnyitó szakmai konferencián úgy nyilatkozott, nem tudja egyelőre megítélni, hogy a fenntartók mennyire és milyen mértékben élnek a lehetőséggel. Az óraszámok megemelése kapcsán az Alkotmánybírósághoz forduló szakszervezetek kezdeményezésére utalva a miniszter megjegyezve: "természetesen mindenkinek joga van az Alkotmánybíróság véleményét kérni, de meg vagyok győződve arról, hogy ez a döntés kiállja az alkotmányosság próbáját".

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A pedagógus-szakszervezet ellenzi az óraszámemelést

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elfogadhatatlannak tartja a kormányprogram pedagógusok kötelező óraszámának emelésére és az ötödik, hatodik osztályban a nem szakrendszerű tanítás további szűkítésére vonatkozó pontjait - közölte Kerpen Gábor elnök.

Hét nap

PEDAGÓGUS-TÚLÓRÁK

Két órával többet kell tanítaniuk a közoktatásban a pedagógusoknak szeptembertől - így döntött hétfőn a parlament.

Itthon

Alkotmánybírósághoz fordul a HÖOK

Alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért a most elfogadott új felsőoktatási törvény miatt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a HÖOK két ponton kifogásolja az új jogszabályt - közölte a szervezet elnöke pénteken.

Itthon

HÖOK egyelőre nem támogatja a fer bevezetését

Az oktatási és kulturális miniszter és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke zárt tárgyalás után elmondták, jól sikerült a megbeszélés, de még további tárgyalásokra van szükség. Hiller István miniszter hozzátette: július 10-ig átadják a HÖOK-nak a színvonalas felsőoktatás megteremtésének következő ötéves programját. Július 10-e után dönt a hallgatói szervezet közgyűlése, de ők is kidolgoznak egy javaslatcsomagot. A minisztérium a Magyar Rektori Konferenciával is tárgyalást kezdeményez.

MTI Itthon

Jogtalan tandíj miatti próbaper költségeit is vállalja a HÖOK

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) vállalja, hogy biztosítja és finanszírozza egy hallgató jogi képviseletét egy, a jogtalanul szedett hallgatói díjak visszafizetésére indítandó próbaper során - közölte a HÖOK elnöke.

MTI Itthon

A Fidesz egyetért a HÖOK-kal és háborog

A Fidesz egyetért a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) abban, hogy felháborító és elfogadhatatlan a felsőoktatásban bevezetni kívánt utólagos képzési hozzájárulásról szóló kormányzati elképzelés.

MTI Itthon

Demonstráció a tandíj ellen szeptemberben

Szeptember 21-én a fővárosban, a Kossuth téren tartja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) demonstrációját a tandíj ellen - jelentette be Schöberl Márton elnökségi tag.

MTI Itthon

A HÖOK ragaszkodik az „államilag finanszírozott” felsőoktatáshoz

Az utólagos képzési hozzájárulásra vonatkozó szándék visszavonására szólítja fel a kormányt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). Szerinte a kormányzat tervezett lépéseivel a felsőoktatás teljes mértékben "tandíjas" lesz – közölte a HÖOK elnöke.

MTI Itthon

Sztrájkbizottságot hoznak létre a pedagógusok

Elfogadhatatlannak tartja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), hogy az érdekegyeztetés megkerülésével nyújtotta be a kormány azokat a módosításokat, amelyek következményeként szeptembertől a pedagógusoknak több nem fizetett munkaórát rendelhetnének el, ezért a szervezet sztrájkbizottságot hozott létre - közölte Kerpen Gábor elnök.

Sztrájkot hirdettek a közszolgák októberre

Sztrájkot hirdettek a közszolgák októberre

Orbán beszédét énekelve és tapsolva szakították félbe Rómában

Orbán beszédét énekelve és tapsolva szakították félbe Rómában

Hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta

Hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta

Először jelöltek magyar színésznőt Nemzetközi Emmy-díjra

Először jelöltek magyar színésznőt Nemzetközi Emmy-díjra

Perverz érzés bámulni a világ legfélelmetesebb erdőirtó munkagépeit – videó

Perverz érzés bámulni a világ legfélelmetesebb erdőirtó munkagépeit – videó

Boris Johnson levágott fejével lépett színpadra egy brit rapper

Boris Johnson levágott fejével lépett színpadra egy brit rapper