szerző:
hvg.hu

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn nem szólította fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a lemondásra, de rámutatott morális felelősségére. Az államfőt sokféle címen hívták fel cselekvésre a Gyurcsány Ferenc balatonőszödi, most nyilvánosságra került beszéde kapcsán kialakult helyzet miatt.

© Dudás Szabolcs
A tegnapi bejelentés morális válságot okozott, a miniszterelnök reakciója pedig csak fokozta ezt, hiszen személyes felelősségét példátlan módon összemosta az elmúlt 16 év értékelésével - fogalmazott Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke mai sajtótájékoztatóján, hozzátéve: elfogadhatatlan az is, hogy ezt még tudatosan és büszkén teszi.

Sólyom elmondta: annak nyilvános beismerését várja, hogy a demokráciába vetett bizalom bármilyen cél érdekében való kockáztatása megengedhetetlen.

Tartalmi szempontból nem volt újdonság, hogy a választási kampányban elhangzottak, illetve az intézkedések nem fedték egymást - mondta Sólyom, emlékeztetve arra: már augusztus elején jelezte, fel kell tenni a kérdést, hogy egy jó cél érdekében bármilyen eszköz megengedett-e.   

Gyurcsány-szöveg
A májusi, balatonőszödi kormányülés hangfelvételét szivárogtatták ki vasárnap. Eszerint Gyurcsány Ferenc azt mondta: "nyilvánvalóan végighazudtuk az elmúlt másfél-két évet". A miniszterelnök saját blogjában is nyilvánosságra hozta a teljes szöveget. Olvassa el, hallgassa meg!
A köztársasági elnöknek nincs alkotmányos felhatalmazása, hogy visszahívja Gyurcsányt, ezt a képviselők tehetik csak meg. Csak annyit tehet, hogy tisztázó szándékkal megszólal. A demokrácia nem csak azt jelenti, hogy a jogszabályokat betartjuk, hanem alapvető erkölcsi normákat is képviselünk - mondta a köztársasági elnök.

A morális válságot emlegető Sólyom László erősen árnyalta az alkotmányos válságot emlegető ellenzési politikusok által festett képet. A Fidesz-KDNP-frakciószövetség felkérte előzőleg a köztársasági elnököt, hogy az alkotmány alapján tegye meg a szükséges lépéseket az általuk alkotmányos válságként értékelt helyzet megoldására.

Szó szerintik részletek Sólyom szövegéből

"A tegnap nyilvánosságra került miniszterelnöki beszéd tartalmi szempontból nem jelentett újdonságot. A választási kampány és az utána meghozott kormányzati intézkedések közötti ellentmondásról már augusztus elején kijelentettem: az alapkérdés az, hogy milyen eszközök engedhetők meg a politikai célok eléréséhez. Ha polgárjogot nyer, hogy a jó cél bármilyen módszert szentesít - így például a választási ígéretek semmire sem köteleznek -, akkor a demokrácia hitelvesztése fenyeget. (...) Az utóbbi órákban sokféle címen cselekvésre hívták föl a köztársasági elnököt. Tisztázni kívánom, hogy a köztársasági elnöknek az Alkotmány erre a helyzetre nem ad közjogi beavatkozási lehetőséget. (...) A most kialakult helyzet újdonsága, hogy a demokrácia morális alapjainak kérdése minden korábbinál élesebben lett a közbeszéd fő témája. Ebben a vitában a köztársasági elnöknek kötelessége tisztázó szándékkal megszólalni.
 
A demokrácia és az alkotmányos jogállam működése nem korlátozódhat a jogszabályok betartására. Alapvető erkölcsi normák betartása is szükséges. Ezen alapul a politikába, és végső soron a demokráciába vetett bizalom.
 
A felelős döntés lehetőségét veszítik el az állampolgárok, ha a nyilvánosság előtt elhangzó tényállítások, ígéretek, programok nyilvánvalóan nem felelnek meg az igazságnak, a valódi szándékoknak.
 
A tegnapi hír morális válságot okozott Magyarországon. A miniszterelnök reakciói ezt a válságot fokozták, mert személyes felelősségét összemosta az utóbbi tizenhat év politikájának értékelésével.
 
Semmilyen cél nem igazolhatja, hogy bárki a demokráciába vetett bizalmat kockáztassa, még kevésbé, hogy ezt tudatosan, sőt büszkén tegye. Ennek nyilvános elismerését várom a kormányfőtől."

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Gyurcsány címlapfotói és nyilatkozatai

„Nincsen sok választás, azért nincsen, mert elkúrtuk" - mondta egy hangfelvétel szerint Gyurcsány Ferenc kormányfő az MSZP május végi balatonőszödi frakcióülésén. A beszéd következményei egyelőre kiszámíthatatlanok, ám a miniszterelnök vasárnap este bejelentette, nem mond le. Megnéztük, hogyan látják a történteket a napilapok.

MTI Itthon

Gyurcsány büszke a "szenvedélyére"

Teljes terjedelmében, írásos változatban felkerült Gyurcsány Ferenc internetes blogjára a májusi balatonőszödi szocialista frakcióülésen mondott - és a nap folyamán nyilvánosságra került - beszéd vasárnap este.

MTI Itthon

Gyurcsány: szembesülni kell az elmúlt évekkel

Gyurcsány Ferenc szerint a zárt, balatonőszödi MSZP-frakcióülésen elmondott beszéde azt mutatja, hogy amit az elmúlt három-négy hónapban mond és csinál, az nem kommunikációs álca. A miniszterelnök a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában hétfő reggel azt mondta: arra készül, hogy Magyarországot szembesítse az elmúlt évekkel.

hvg.hu Itthon

Kóka: őszintén örülök Gyurcsány szavainak

Marad a koalíció, és marad Gyurcsány Ferenc – mondta a hvg.hu-nak Kóka János Tihanyban. A gazdasági miniszter szerint a kormányfő tegnap nyilvánosságra került májusi mondatai vonatkoztatási pontnak számítanak majd a magyar közéletben. Ezentúl nem lehet már hazudni – vélekedett a liberális politikus.

hvg.hu Itthon

Debreczeni József „ítélete” Gyurcsány mondatairól

"Az új miniszterelnök" című könyv szerzője több mint egy évig foglalkozott nap mint nap Gyurcsány Ferenccel. Többször elolvasta minden írását, szinte minden beszédét és nyilatkozatát. "Kevesen tudnak róla többet" - nyilatkozta Debreczeni a könyve alaposságát firtatató újságírónak. A hvg.hu az ismert politológust kérdezte, vajon színészkedett-e a miniszterelnök az öszödi frakcióülésen.

Nagy Gábor: Miénk ez a cirkusz

Nagy Gábor: Miénk ez a cirkusz

Agyvakaró hangok, füst és stroboszkóp – ennyire őrült volt Budapest a 90-es években

Agyvakaró hangok, füst és stroboszkóp – ennyire őrült volt Budapest a 90-es években

Kezdhetnek rettegni Európa korrupt politikusai az Európai Ügyészség leendő vezetőjétől

Kezdhetnek rettegni Európa korrupt politikusai az Európai Ügyészség leendő vezetőjétől

Több nagy idei tűz miatt gyanúsított lett a polisztirol, de nem biztos, hogy elítélik

Több nagy idei tűz miatt gyanúsított lett a polisztirol, de nem biztos, hogy elítélik

Ezer tehetős család is fürdőszoba nélküli lakásban húzza meg magát

Ezer tehetős család is fürdőszoba nélküli lakásban húzza meg magát

Lesifotós kémlelte, ahogy Karácsony iskolába vitte a gyerekét

Lesifotós kémlelte, ahogy Karácsony iskolába vitte a gyerekét