szerző:
MTI

Vasárnapa virradó éjjel fél kettő körül befejeződtek a szónoklatok a Kossuth téren, ahol néhány órával korábban mintegy 25 ezer ember tüntetett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány távozását követelve. Néhány előállítás történt csak az éjszaka. A nemzetközi hírügynökségek kiemelik, a nagy létszám ellenére nem történt semmilyen atrocitás.

Éjfél után a tüntetők döntő többsége elhagyta a teret, egy óra tájban mintegy 1500 ember maradt a téren. Többségük a színpad előtt állt, mások a gazdák sátrainál sorakozott az ingyen osztott zsíros kenyérért és vízért. 
    
Miközben Takács András (az úgynevezett Magyar Nemzeti Bizottság alapító tagja) még arról beszélt, hogy nem tudják ugyan a hatalmat átvenni, de az Isten, haza, család jelszó alatt el kell érni Magyarország újjáéledését, önkéntesek már hozzákezdtek a takarításhoz.
    
Több embert előállítottak a rendőrök vasárnapra virradóan Budapesten, a belvárosban.
    
Az első előállítások nem sokkal éjfél után történtek. Ekkor két fiatalt fogtak el a rendőrök a Városház parkban felállított Liberális Sátor előtt. 
    
Az intézkedő rendőröket, valamint az újságírókat gyalázni, fenyegetni kezdte néhány tucat fiatal. Nem sokkal később többségük a parkban lévő másik választási kampányközpontba, a Magyar Igazság és Élet Pártja sátrába futott be. A helyszínre egyre több rendőr érkezett, behatoltak a sátorba és igazoltatták az oda menekülteket. 
    
A parkban, az óriási betűkből kirakott mondat: "Budapest - a szabadság fővárosa" mögött további két-három fiatalt, köztük egy lányt szorítottak le a földre a rendőrök, akiket rabszállítóval elvittek a térről.

A Kossuth téren felállított elsősegély-sátor ügyeletesei elmondták, hogy csak délelőtt kértek tőlük segítséget. 
    
Fél kettőkor megindult a közlekedés is a Kossuth téren, ahol a rendőri készültség jelentős maradt. 
    
Megérkeztek a Közterület-fenntartó vállalat emberei is, és ők is megkezdték a takarítást. A hangosítást biztosító emberek szétszedték a mikrofonokat, az állványokról leszerelték a hangszórókat és kikapcsolták az óriás kivetítőt.
    
Néhány kisebb csoport, köztük több kopasz fiatal, a Kossuth térről a Deák tér irányába indult, ahol nem sokkal korábban négy embert előállítottak a rendőrök. 

A miniszterelnök és a kormány távozását követelő eddigi legnépesebb demonstrációként jellemezték a világhírügynökségek a Kossuth téren szombat este tartott megmozdulást.
    

AP, AFP, Reuters: nagy tömeg, mégis nyugalom (Oldaltörés)Az AP amerikai és az AFP francia hírügynökség egyaránt közel húszezerre tette a résztvevők létszámát, míg a brit Reuters szerint mintegy 40 ezer ember gyűlt össze az Országház előtt, ahol szombaton már hatodik napja tartott a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és kormánya távozását követelő tüntetés. Mindhárom hírügynökség megjegyezte, hogy ez volt az eddigi legnépesebb ilyen jellegű demonstráció.
    
Az amerikai hírügynökség kitért arra is, hogy korábban több résztvevőre számítottak, s a szombat esti megmozduláson olyanok is részt vettek, akik eredetileg a Fidesz aznapra meghirdetett nagygyűlésén szerettek voltak megjelenni. 
    
A Reuters megjegyezte, hogy a szombat esti Kossuth téri tüntetés résztvevőinek (népes) létszáma és a szélsőjobboldaliak felbukkanásának veszélye ellenére sem ismétlődtek meg a hét eleji tüntetéseket beárnyékoló erőszakos cselekmények, a megmozdulást pedig a tér oldalán jól felszerelt rendőrök kísérték figyelemmel. Az AFP megemlítette: hétfőtől szerdáig három éjszakán át jobboldali szélsőségesek vagy a tüntetésekhez csapódó garázdálkodó személyek összecsapásokat provokáltak ki a rendőrséggel, amelyek következtében több mint 250-en megsérültek, ám az elmúlt két napban a nyugalom visszatért a magyar fővárosba.
    
A Reuters kitért arra is, hogy elemzők szerint Gyurcsány Ferenc politikailag valószínűleg túléli kétéves kormányzása eddigi legnagyobb válságát, kormánya pedig ragaszkodni fog a költségvetési reformokhoz, amelyek már elnyerték az Európai Bizottság előzetes támogatását. A Reuters emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc már közölte, hogy nem mond le és a fájdalmas adóemelések és a (költségvetési) kiadások lefaragásának végrehajtását ígéri, amelyek hatására kormányának népszerűségi mutatója az április választások tapasztalt mért 40 százalékról mára 25 százalékra esett.

A hírügynökség úgy vélte, hogy a magyarországi tüntetések elmélyítették a kormányzó baloldal és a jobboldali ellenzék közötti keserű megosztottságot; a felek az október elsejei választások előtti térnyerés érdekében most kölcsönösen az erőszak szításával vádolják egymást.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Itthon

Kossuth tér: percről percre

Orbán nincs ott, 20-30 ezer demonstráló viszont igen. Szónokok a mikrofonnál, István, a király a hangszórókból, rendbontásnak nincs jele. A Fradi nyert, a stadionból nem jöttek balhézók. A Fidesz alelnöke fehér szalagot szorgalmaz, de tarkállanak a narancsszínű pólók, rajtuk a felirat: én nem hazudtam.

MTI Itthon

Nyugalom a Fradi-meccs után, és országosan is

Fekete símaszkos, rohamsisakos, felfegyverzett rendőrcsoportok kísérték a Ferencváros szurkolóit szombaton este a csapat mérkőzése után a budapesti metrószerelvényekben egészen a Kossuth térig.

MTI Itthon

Gyurcsány és Sólyom német lapokban

A Focus című német magazin Gyurcsáy Ferenc magyar miniszterelnökkel közölt interjút, míg a Frankfurter Allgemeine Zeitung Sólyom László köztársasági elnök tevékenységét elemezte.

hvg.hu Itthon

Bence: Gyurcsány nem bírja tartani a száját

Gyurcsány leleplezte, hogy ténylegesen mást tettek, mint amit a legtöbb ember várt. Erre nem válasz az, hogy „úgyis mindenki tudta.” Ha mindenki tudta volna, nem választották volna meg - mutatott rá a filozófus, aki szerint a miniszterelnöknek a beszéd, és annak tartalma miatt kell mennie.

Ez történt: két igen "kellemetlen" hibát találtak a Windowsban

Ez történt: két igen "kellemetlen" hibát találtak a Windowsban

Rendkívüli állapotot hirdettek Port Szudánban

Rendkívüli állapotot hirdettek Port Szudánban

Sál, sapka nem, de esernyő jól jöhet ma

Sál, sapka nem, de esernyő jól jöhet ma

78 millió forint a Putyin-féle limuzin alapára, megnyílt az első szalon

78 millió forint a Putyin-féle limuzin alapára, megnyílt az első szalon

Több külföldi híresség is kifejezte aggodalmát az erdőtüzek miatt

Több külföldi híresség is kifejezte aggodalmát az erdőtüzek miatt

Újranyithat egy régi bánya Pilisvörösváron, az önkormányzat nem rajong az ötletért

Újranyithat egy régi bánya Pilisvörösváron, az önkormányzat nem rajong az ötletért