szerző:
hvg.hu

A szocialista párt frakciójának állásfoglalása szerint áttanulmányozva a Gönczöl-jelentést megértették a felelősségüket „az elmúlt időszak eseményeihez vezető társadalmi problémák nem megfelelő kezelése miatt”.

Vadai Ágnes. Fele se tréfa
© Túry Gergely
Az MSZP-frakció azonban úgy tartja, hogy a felelősség nemcsak a jelenlegi politikai elité, hanem a rendszerváltás óta eltelt időszak valamennyi közéleti szereplőjéé. A szocialisták szerint nem az a kérdés, hogy talál-e valaki a jelentésben olyan részt, amely igazolja az ő politikáját, hanem az a kérdés, hogy a jelenlegi politikai elit felhasználja-e a jelentést arra, hogy közösen változtasson.

„A felelősségünk nagy. Voltak olyanok, akik e felelősség súlya alatt jogállamhoz méltatlan tettekre ragadtatták el magukat. Megdöbbenve álltunk az előtt, hogy a lelki teher okozta felelősség sokak számára olyan súlyos volt, hogy akár kordont is bontottak. Aki ma józan gondolkodású, európai politikus, az megfogadja a jelentés javaslatait; visszamegy a Parlamentbe, a tárgyalóasztal mellé, és azon dolgozik majd, hogy soha többé ne ismétlődjenek meg a szeptember-októberi események” – áll a Fideszenek szánt üzenet a Vadai Ágnes által szignált közleményben.

A szocialisták egyeztetésre hívják az ellenzéki frakciókat, mert módosítanák az alkotmányt, a gyülekezési törvényt, „és ha kell a rendőrségi törvényt” is. A frakció köszönetet mond a Gönczöl-bizottságnak, mert jelentése „hasznos és tanulságos” olvasmány.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Fidesz: a Gönczöl-bizottság szerint is indokolatlan a kordon

A Fidesz szerint a Gönczöl-bizottság kedden közzétett jelentése is megállapítja a Kossuth téri kordon indokolatlanságát, ezért az ellenzéki párt ismét arra szólította fel a kormányt, hogy intézkedjen a helyzet megoldása érdekében.

MTI Itthon

Gönczöl-jelentés: az MDF egyetért vele, az SZDSZ szerint tanulságos

A Magyar Demokrata Fórum egyetért a kedden nyilvánosságra hozott Gönczöl-jelentés megállapításainak többségével, súlyos hiányosságnak tartja azonban, hogy a tanulmány nem szól a rendészeti miniszter felelősségéről az őszi eseményekkel kapcsolatban. Az SZDSZ szerint a rendőrségnek és a kormánynak le kell vonnia a Gönczöl-jelentésben megfogalmazott tanulságokat.

MTI Itthon

A BRFK nem kommentálja a Gönczöl-jelentést

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nem kívánja kommentálni a Gönczöl Katalin büntetőjogász vezette bizottság jelentését - közölte Tóth Gábor ezredes, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese.

MTI Itthon

Kumin: a Gönczöl-bizottság kormányszerv

A tavaly őszi zavargások hátteréről és következményeiről szóló jelentést készítő úgynevezett Gönczöl-bizottságot kormányhatározat hozta létre, maga a munkacsoport pedig a vonatkozó jogszabály szerint a kormány szerve - mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai Elemző Főosztályának vezetője.

MTI Itthon

Politológusok: mindenki találhat kedvező pontokat a Gönczöl-jelentésben

Politológusok szerint a kedden nyilvánosságra hozott Gönczöl-jelentés szétteríti a felelősséget a magyar közélet irányítói között, így a 2006 szeptember-októberi események valódi felelőse elvész, a tanulmány azonban kiváló alkalmat adhat a különböző politikai erőknek arra, hogy saját hasznukra fordítsák a dolgozat megállapításait.

hvg.hu Itthon

Kritikus a rendőrséggel a Gönczöl-jelentés

Elkészült a Gönczöl Katalin vezette bizottság jelentése a tavaly őszi zavargásokról. A dokumentum szerint egyes jogszabályok alapos átdolgozást igényelnek, és indokolt a rendfenntartókkal, azok irányításával szemben folyamatosan elhangzó bírálatok többsége is. A jelentést holnap hozzák nyilvánosságra.

MTI Itthon

Gönczöl-jelentés: felelős az egész politikai osztály

A tavaly szeptember-októberi tüntetéssorozat kialakulásáért eltérő mértékben ugyan, de felelős az egész politikai osztály, a közszolgálati média, a társadalomtudományokkal foglalkozó értelmiség és a helyzet kezelésénél hibázott a rendőrség, a miniszterelnök, illetve a köztársasági elnök is - állapította meg a Gönczöl Katalin büntetőjogász vezette bizottság. A jelentést február 6-án hozzák nyilvánosságra.

MTI Itthon

Nyilvános a Gönczöl-bizottság jelentése

Nyilvánosságra hozta kedden reggel a szeptember-októberi zavargásokat elemző jelentést a kormány által felkért bizottság. A dokumentum szerint a tavaly szeptember-októberi tüntetéssorozat kialakulásáért eltérő mértékben ugyan, de felelős az egész politikai osztály, a közszolgálati média, a társadalomtudományokkal foglalkozó értelmiség.

LMP: A mai forradalmárok a klímaváltozás ellen tüntetők

LMP: A mai forradalmárok a klímaváltozás ellen tüntetők

Elpusztult Chris, a legtöbb gyapjút adó birka

Elpusztult Chris, a legtöbb gyapjút adó birka

Puzsér Róbert: A halott felült, és enni kér

Puzsér Róbert: A halott felült, és enni kér

Elhalmozzák jókívánságokkal a ma 94 éves Fahidi Évát

Elhalmozzák jókívánságokkal a ma 94 éves Fahidi Évát

Arc nélküli gyermek született Portugáliában

Arc nélküli gyermek született Portugáliában

Kövér a kurdokról: Európa a miénk, Szíria az övék – videó

Kövér a kurdokról: Európa a miénk, Szíria az övék – videó