szerző:
MTI

Politológusok szerint a kedden nyilvánosságra hozott Gönczöl-jelentés szétteríti a felelősséget a magyar közélet irányítói között, így a 2006 szeptember-októberi események valódi felelőse elvész, a tanulmány azonban kiváló alkalmat adhat a különböző politikai erőknek arra, hogy saját hasznukra fordítsák a dolgozat megállapításait.

Szomszéd Orsolya, a Vision Consultig elemzője, Kiszelly Zoltán politológus és Pesti Sándor, az ELTE Állam és Jogtudományi Karának egyetemi docense egyetértett abban, hogy a kormányoldal és az ellenzék is megtalálhatja a jelentésben a számára kedvező pontokat, amelyeket felhasználhat a másik oldal ellen.
 
A szakértők abban is egyetértettek: habár a jelentés konkrét javaslatokat fogalmazott meg, kérdéses, hogy az ajánlások közül mi valósul meg. Ez nemcsak a kormány nyitottságán, hanem az ellenzék kompromisszumkészségén is múlik majd, hiszen egyes javaslatok megvalósításához kétharmados többségre is szükség lenne - tették hozzá.
 
A politológusok kiemelték, hogy az elemzés vizsgálatakor nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a bizottságban a baloldalhoz közelálló szakértők vettek részt, a testület a kormányfő kezdeményezésére jött létre. Abban azonban eltérőek az elemzői vélemények, hogy ez érezteti-e hatását a jelentésben.
 
Kiszelly Zoltán szerint a jelentés szakmai oldalról közelít a kérdéshez, és tartózkodik a politikai megállapításoktól, a jelentés nem elfogult egyik oldal felé sem. Szomszéd Orsolya úgy látja: nem feltétlenül lelhető fel a jelentésben, hogy a baloldalhoz köthető szakértők készítették, hiszen minden szereplőt tekintve fogalmaz meg kritikát. Pesti Sándor szerint habár az elemzés egy komplex, alapos tanulmány, mégis nem kimondva, de a Fidesz felelősségét tartja nagyobbnak az anyag.
 
Pesti Sándor szerint Gyurcsány Ferenc célja egyrészt valóban az események feltárása lehetett a bizottság létrehozásával. Emellett azonban az a cél is vezérelhette a kormányfőt, hogy ilyen módon is legitimitást szerezzen az eddigi és a későbbi tevékenységének, a felelősséget pedig az ellenfélre hárítsa.
 
Pesti Sándor rámutatott: az elkészült jelentés rendkívül sokoldalúan elemzi a történéseket és az ajánlások sokféle témát érintenek, a legmagasabb jogforrástól, a legapróbb technikai javaslatokig.
 
Szomszéd Orsolya szerint a Fidesz február 2-i kordonbontását együtt kell értékelni a kedden nyilvánosságra hozott jelentéssel, hiszen mindkettő az őszi eseményekről szóló vitát erősíti. Elképzelhető, hogy a Fidesz éppen azért szervezte néhány nappal korábbra akcióját, hogy előnyt szerezve tematizálja a közvéleményt, a kordonra terelve a figyelmet.
 
Ugyanakkor az, hogy a közvéleményben a téma a reformokról az őszi zavargásokra terelődött, árthat is a Fidesz megítélésének, a feszültségkeltés és a nyugalom szembeállítása ugyanis korábban sem kedvezett a pártnak - tette hozzá az elemző. A kormánynak azonban jól jöhet a jelentés, hiszen amíg az őszi eseményekről beszélnek az emberek, addig a kormány rendezheti sorait a reformok kérdésében - mutatott rá Szomszéd Orsolya.
 
Kiszelly Zoltán szerint nemcsak a kormánynak, hanem a teljes politikai elitnek érdeke, hogy napirenden maradjon az utcai tüntetések ügye. Amellett, hogy ez eltereli a figyelmet a megszorításokról, a szakszervezeteket is visszatarthatja az utcai demonstrációktól - az érdekvédők ugyanis tartanak attól, hogy politikai vagy radikális csoportok csatlakoznak rá az esetleges tüntetésükre - mondta a politológus.
 
Kiszelly Zoltán szerint a Fidesz ebben a helyzetben látványos ellenzékként tud működni, ellenségképet alakíthat ki; Orbán Viktor pedig zárni tudja a pártját, csatahelyzetben ugyanis szünetel a vezetői szerepének megkérdőjelezése. A politológus arra számít, hogy a közeljövőben további jelentések is megjelenhetnek a kérdésben, egyebek mellett a Morvai Krisztina vezette alternatív bizottság tanulmánya a tavaly őszi eseményekről.
 
A Gönczöl Katalin által vezetett testület kedden reggel hozta nyilvánosságra a szeptember-októberi zavargásokat elemző jelentését. Gyurcsány Ferenc kormányfő a vizsgálóbizottság felállítását október végén kezdeményezte a szeptemberi és októberi erőszakos megmozdulások okainak, hátterének, következményeinek feltárására. A bizottság november 6-án alakult meg, feladata, hogy a kormány számára átfogó szakmai értékelést készítsen, és ajánlásokat fogalmazzon meg a rendzavarásokkal kapcsolatban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Kumin: a Gönczöl-bizottság kormányszerv

A tavaly őszi zavargások hátteréről és következményeiről szóló jelentést készítő úgynevezett Gönczöl-bizottságot kormányhatározat hozta létre, maga a munkacsoport pedig a vonatkozó jogszabály szerint a kormány szerve - mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai Elemző Főosztályának vezetője.

MTI Itthon

Nyilvános a Gönczöl-bizottság jelentése

Nyilvánosságra hozta kedden reggel a szeptember-októberi zavargásokat elemző jelentést a kormány által felkért bizottság. A dokumentum szerint a tavaly szeptember-októberi tüntetéssorozat kialakulásáért eltérő mértékben ugyan, de felelős az egész politikai osztály, a közszolgálati média, a társadalomtudományokkal foglalkozó értelmiség.

MTI Itthon

A BRFK nem kommentálja a Gönczöl-jelentést

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nem kívánja kommentálni a Gönczöl Katalin büntetőjogász vezette bizottság jelentését - közölte Tóth Gábor ezredes, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese.

MTI Itthon

Gönczöl-jelentés: az MDF egyetért vele, az SZDSZ szerint tanulságos

A Magyar Demokrata Fórum egyetért a kedden nyilvánosságra hozott Gönczöl-jelentés megállapításainak többségével, súlyos hiányosságnak tartja azonban, hogy a tanulmány nem szól a rendészeti miniszter felelősségéről az őszi eseményekkel kapcsolatban. Az SZDSZ szerint a rendőrségnek és a kormánynak le kell vonnia a Gönczöl-jelentésben megfogalmazott tanulságokat.

MTI Itthon

Fidesz: a Gönczöl-bizottság szerint is indokolatlan a kordon

A Fidesz szerint a Gönczöl-bizottság kedden közzétett jelentése is megállapítja a Kossuth téri kordon indokolatlanságát, ezért az ellenzéki párt ismét arra szólította fel a kormányt, hogy intézkedjen a helyzet megoldása érdekében.

Hónapokig nem volt médiaengedélye, de csak most szűnik meg a szombathelyi propagandalap

Hónapokig nem volt médiaengedélye, de csak most szűnik meg a szombathelyi propagandalap

Megzavarták Orbán Viktor beszédét - percről percre a parlament üléséről

Megzavarták Orbán Viktor beszédét - percről percre a parlament üléséről

Csodaszép a világ legöregebb igazgyöngye

Csodaszép a világ legöregebb igazgyöngye

Három helyettest már kinézett Karácsony

Három helyettest már kinézett Karácsony

Lopott mentőautóval kezdett ámokfutásba és gázolt el gyalogosokat egy férfi Oslóban

Lopott mentőautóval kezdett ámokfutásba és gázolt el gyalogosokat egy férfi Oslóban

Alföldi Karácsony megválasztása után: Eufóriát éreztem. Reményt

Alföldi Karácsony megválasztása után: Eufóriát éreztem. Reményt