Kossuth tér: lebontották a kordonokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A rendőrség hétfő hajnali négy órára lebontotta a Kossuth téren a múlt év október 23-án felállított kordonokat. Így ismét szabaddá vált az Országház előtti parkoló, és a Rákóczi-, illetve és a Kossuth-szobor előtti füves terület.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hajnali egy órakor kezdte meg a fémkordonok szétszerelését, és három óra alatt el is szállította a Parlament elől a lebontott elemeket. Az Országház főbejáratától néhány méterre egy másik kordont állítottak fel, de a parkoló területének nagy része szabaddá vált, csakúgy, mint a Rákóczi-szobor előtt a tavasszal felújított, virágokkal beültetett és fűmaggal beszórt terület. Az utolsó teherautó, amely a fémkordonokat szállította vissza a BRFK telephelyére, kevéssel hajnali négy óra után hagyta el a Kossuth teret.

A kordon lebontásának hírére megjelent tüntetők a bontást követően hazatértek, az Országház épülete körül rendőrautók járőröztek.

Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője az MTI helyszínen lévő tudósítójának a kordon lebontására reagálva úgy fogalmazott: "Visszaszállt a szabadság madara, a turulmadár az Országház parkolójába, visszakaptuk a magyar demokrácia lelkét". Hozzátette, abban bíznak, hogy az új kordont is lebontják, és Magyarország végre visszakapja történelmi alkotmányát. Közölte azt is, hogy keddtől minden nap 17.30-21.30-ig demonstrálhatnak az Országház előtt. A Kossuth téri tüntetések egyik vezéralakja - mint azt elmondta - bízik abban, hogy hétfőn napközben, illetve este nem tartanak spontán tüntetéseket a Kossuth téren, szervezetük keddig a Batthyányi- örökmécsesnél követeli Gyurcsány Ferenc és kormánya távozását.

Amikor a kettős kordon egy részének megbontásával szabaddá vált az út a Parlament parkolójába, tucatnyi tüntető a Rákóczi-szoborral szemben lévő ’56-os emlékhely előtt elénekelte a Himnuszt, és mécseseket gyújtott az 1956. október 25-i sortűz áldozatainak emlékére, majd ezt követően ’56-os lyukas zászlóval a Forradalom Lángja emlékműhöz mentek, hogy megemlékezzenek a 1956-os forradalom hőseiről.

A rendőrök szótlanul figyelték, hogy a tüntetők ismét a parkoló területén sétálnak, csak az újonnan épített kordonokon belül álltak párosával, mintegy 15 méteres távolságra egymástól az egyenruhások. Korábban három embert igazoltattak a rendőrök, közülük kettő ellen szándékos rongálás miatt eljárást indítanak, mert erővágóval két helyen elvágták a fémkordonokat összekötő láncokat.

Hajnali fél egykor a rendőrség egy embert előállított, aki a villamossíneken nagyméretű nemzetiszínű zászlót lobogtatott, és nem tett eleget a rendőrök többszöri felszólításának, hogy szüntesse be demonstrációnak minősülő tevékenységét. A Kossuth téri tüntetésekről jól ismert férfit a rendőrök igazoltatták, majd rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt előállították.

Bene László országos rendőrfőkapitány péntek délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy kockázatelemzést követően a rendőrség március 18-án lebontja a Kossuth téren tavaly októberben, az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepség előtt felállított kordonokat, amelyeket a Fidesz parlamenti frakciója és európai parlamenti képviselői február 2-án polgári engedetlenségi mozgalom keretében lebontottak, majd a rendőrség visszaállított és megerősített. Bene László altábornagy a köztelevízió A szólás szabadsága című műsorában jelentette be vasárnap este, hogy hajnalra lebontják a kordonokat. A bejelentést követően mintegy harminc, Árpád-sávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtató, a Kossuth térről már jól ismert tüntető jelent meg, akik egy része a Batthyányi-örökmécsesnél tartott tüntetésről jött át, illetve otthonról érkezett. Nagy részük 23 óra előtt hazatért, mindössze néhányan maradtak a Parlament főbejárata előtt.