Combino: 600-700 millióból hűtik majd a villamosokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagyobb nyitható ablakokkal és egyetlen, a középső kocsiszekrény fölé beszerelt légkondicionáló berendezéssel tervezi megoldani a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) Zrt. a Combinók hűtését; a rendszert 600-700 millió forintból lehetne megvalósítani.

A "kombinált hűtési rendszert" 600-700 millió forintból lehetne megvalósítani, így a teljes járműpark (40 Combino) átalakításával folyamatos munkavégzés mellett a BKV jövő év áprilisára készülne el - közölte a Budapesti Közlekedési Vállalat.
 
A kombinált hűtési rendszer költsége egyharmada annak, amennyiért az eredeti szerződésben a gyártó cég vállalta volna a légkondicionálók beszerelését a Combinókba. A BKV Zrt. augusztus 15-én kezdi meg az új hűtési rendszer tesztelését, egy olyan járművet helyez forgalomba a Nagykörúton, amelyen a "megtalált legjobb megoldást mutatja be az utasoknak."
 
A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint a problémának csak a Combinók teljes légkondicionálása lehet a megoldása, vagyis az 54 méter hosszú villamosok hűtéséhez három klímaberendezést kell beszerelni. A VEKE közlemény szerint a BKV megoldása olyan, mintha egy "kisteljesítményű szobai klímával szeretnénk lehűteni egy sportcsarnokot, ez előre látható, hogy nem fog működni, úgy végképp nem, hogy még az ablakokat is nagyobbra tárjuk mellette." A VEKE közleményében arra kéri a főpolgármestert, hogy vegye komolyan saját bejelentését és járjon el a BKV-nál annak érdekében, hogy a Combinókat teljes értékű klímával szereljék fel. 

Demszky Gábor csütörtökön bejelentette: soha többé nem vesz klíma nélküli tömegközlekedési járművet Budapest. "Rossz döntést hozott a Fővárosi Önkormányzat, amikor kétmilliárd forintot megtakarítva légkondicionáló nélkül rendelte meg a Combino villamosokat" - mondta a főpolgármester, majd hozzátette, hogy ez egy gazdasági döntés volt, így 42 milliárd helyett 40 milliárd forintba kerültek a nagykörúti villamosok.
 
Regőczi Miklós, a BKV Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a főpolgármester is a kombinált hűtési rendszert támogatja és erre célzott, amikor csütörtökön kijelentette, hogy "már megrendelték a légkondicionálókat a Combinókba, de ezek legyártása és összeszerelése időbe kerül."