Gyurcsányt már vizsgálták, Lendvai vagyonosodási vizsgálatot kér

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Gyurcsány Ferenc 2004 szeptembere óta tartó miniszterelnöksége alatt egyszer szja-vizsgálaton, egyszer pedig vagyonosodási vizsgálaton esett át, és mindkét vizsgálat mindent rendben talált, sőt az első esetben adótúlfizetést is megállapított – közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő. Vagyonosodási vizsgálatot kér maga ellen Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője is, ugyanolyat, amilyet Orbán Viktor Fidesz-elnöknél elrendeltek.

Az APEH 2005-ben folytatott alapos személyi jövedelemadó vizsgálatot Gyurcsány Ferencnél. A revízió a 2003-as és a 2004-es éveket egyaránt érintette. Az ügy száma 48 76 40 69 19. Az eredményről szóló határozatot 2005. április 11-én hozta meg az adóhatóság, és abban arról tájékoztatta Gyurcsány Ferencet, hogy 45 384 forinttal több adót fizetett, mint amennyit kellett volna – mondta el Daróczi Dávid.

Gyurcsány Ferencnél végeztek a másiknál sokkal szigorúbb, vagyonosodási vizsgálatot is. Tavaly nyáron ugyanis a kormány valamennyi tagja kért önmaga ellen ilyen adóhatósági ellenőrzést. A revizorok az 55 69 34 53 44-es számú ügy lezárásáról szóló határozatot 2006. december 6-i dátummal küldték el, és ebben arról értesítették a miniszterelnököt, hogy nem állapítottak meg adókülönbözetet sem a terhére, sem a javára, azaz mindent rendben találtak nála.

A miniszterelnök szerint nincsenek kiváltságosok, mindenkinek alá kell vetnie magát az adóhatósági ellenőrzéseknek – hangsúlyozta Daróczi Dávid.

A törvényesség lényegével szembenállónak tartjuk, hogy a Fidesz két politikusa személyes és politikai sérelemnek tekinti az adóhatóság vizsgálatát, amelyre ezekben a hetekben 13 ezer magyar állampolgár esetében kerül sor – közölte Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője. Előző napon Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője számolt be arról, hogy az APEH vagyonosodási vizsgálatot rendelt el Orbán Viktor és Kubatov Gábor, az ellenzéki párt pártigazgatójával szemben.
 
Lendvai Ildikó úgy fogalmazott, nem tudja, ez megnyugtatja-e a fideszes politikus kollégáit, de ő ugyanazt, vagy még szigorúbbat kér, mint amivel Orbán Viktornak szembe kell néznie. Kérdésre válaszolva elmondta: úgy tudják, a kormánytag képviselőkkel együtt több mint 20 szocialista képviselővel szemben folyik APEH-vizsgálat. Emlékeztetett arra, hogy a kormány tagjai is kértek ilyen vizsgálatot maguk ellen.

Lendvai Ildikó kitért arra, hogy 1998 és 2002 között Kovács László akkori MSZP-elnök ellen is folytatott vizsgálatot az APEH. "Eszünkbe sem jutott egy Simicska sújtotta korszakban politikai sérelmet fabrikálni Kovács László öt évre visszamenő adóhatósági vizsgálatából" - közölte, utalva arra, hogy csak most derült ki az eset.

A sajtótájékoztatón Varju László, az MSZP frakcióvezető-helyettese beszámolt arról, hogy jelenleg vagyonosodási vizsgálat van a családjában. Elmondta, hogy 1982 óta vállalkozóként dolgozik, és családi vállalkozását az elmúlt években többször is ellenőrizte az adóhatóság, egyszer sem keresett ebben politikai indítékot.

Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP budapesti ügyvezető alelnöke azt mondta: október 11-én kapott értesítést arról, hogy az APEH minden adónemre kiterjedő ellenőrzést végez nála. Téved a Fidesz szóvivője, amikor ebben politikát keres, az adójogszabályok mindenkire vonatkoznak - fűzte hozzá.