szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kórházakban fekvő betegek védelme érdekében az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézete péntektől látogatási tilalmat rendelt el Borsod-Abaúj-Zemplén-, Heves- és Nógrád megye valamennyi kórházának fekvőbeteg osztályain, a látogatási tilalom feloldásáról a járvány alakulásának függvényében döntenek - tájékoztatott Bodnár Judit regionális tiszti főorvos.


Az influenza A vírus okozta járvány az ország nyugati és déli része felől az Észak-magyarországi régió felé terjed, így az influenzaszerű megbetegedések számának folyamatos emelkedése várható a térségben az elkövetkezendő napokban, hetekben.

Hozzátette, az elmúlt héten csaknem háromezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű panaszok miatt a régióban, a megbetegedések előfordulási gyakorisága Borsod-Abaúj-Zemplén-, Heves- és Nógrád megyében az előző időszak értékeinek másfélszeresére emelkedett, így átlépte a járványos küszöböt.

A régión belül az influenzaaktivitás az egyes megyékben eltérő, Borsodban és Heves megye területén a járványos küszöböt átlépve közepesnek minősíthető, Nógrád megyében majdnem elérte a járványos mértéket.

A régióban a betegek 51,9 százaléka 14 év alatti gyermek, ebből 25 százalékuk óvodás, míg 68,7 százalékuk iskolás korú. A megbetegedések 48 százalékát a 15 év felettiek képviselik, ebből a legkevésbé érintett korcsoport továbbra is a 60 éven felüli korosztály, mindösszesen 3,9 százalékkal.

Az Országos Epidemiológiai Központ Laboratóriumának légúti vírus osztályára beküldött minták közül két Borsod megyei gyermek esetében influenza A vírust mutattak ki - fűzte hozzá Bodnár Judit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Influenzajárvány: tíz hétig is eltarthat

Nőtt az influenzás betegek száma az országban, az elmúlt héthez képest másfélszer többen fordultak orvoshoz - mondta el Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályvezetője.

hvg.hu Plázs

Influenzajárvány: ki lesz biztonságban?

Vészesen közeleg az influenzajárvány, de még mindig érdemes védőoltást kérni. Szakemberek azt tanácsolják, erősítsük az immunrendszerünket is, így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a betegséget. Körkép a szezonális vírusról.

MTI Plázs

Már mindenhol influenzajárvány van

Az elmúlt héten az országban 54 ezren fordultak orvoshoz panaszaikkal. A betegek csaknem fele, 44,5 százaléka gyermek, 34,2 százaléka 15-34 év közötti fiatal felnőtt.