Tóth Károly MSZP-s képviselő vállalja e-mailje minden sorát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Vállalom az MSZP elnökségének küldött levelem minden sorát – közölte Tóth Károly szocialista országgyűlési képviselő azután, hogy az országos pártértekezlet előtt egy nappal elküldött e-mailje nyilvánosságra került.

Tóth Károly. Nála van a szöveg
© Stiller Ákos
A Magyar Nemzet szombaton a levelet közölve arról számolt be, hogy Tóth Károly a szocialista párt vezetőit állami tulajdonú pénztárak felállítására és koalíciós szakításra ösztökéli a párt megmentése érdekében. Tóth Károly az MTI-nek elmondta, hogy nem először írt levelet az elnökség tagjainak, de téves az az információ, hogy ezt Gyurcsány Ferencnek nem küldték el. Mint mondta, azért küldte el levélben a véleményét, mert az országos pártértekezleten legfeljebb egy szekció előtt beszélhet.

Ha lehetőség lenne rá, az egész plénum előtt elmondanám ugyanezt. „Itt van nálam a szöveg” – jelentette ki. Tóth Károly úgy fogalmazott, hogy elege van azokból az MSZP-sekből, akik nem merik vállalni a nevüket. „Ha a levél kiadásával le akartak járatni, ez nem fog sikerülni, mert vállalom a szavaimat” – hangoztatta a politikus.

A Magyar Nemzet szombati száma szerint a levél szerzője felhívja a címzettek figyelmét, hogy „társadalmi támogatottságunk nagyon gyenge, szavahihetőségünk gyakorlatilag nem mérhető, az MSZP helyi szervezetei maguk alatt vannak, kicsi a mozgósító képességük, a gazdaság tovább gyengül, a kormányzat prognózisait hetente kell változtatni”.

A levél szerzője ebből következően úgy véli: „bizalom hiányában nem tudjuk a társadalom irányába a biztonságot garantálni; helyi, önkormányzati szinten a 2006-os ’választási stratégiánk’ miatt nem tudunk ellensúlyt képezni”. Egyidejű súlyosbító és enyhítő körülménynek tartja „az SZDSZ állandósuló fenyegetését a koalíció felmondásáról”, ugyanakkor a kisebbik kormánypárt belső és külső válságából adódóan most először elképzelhetőnek tartja, hogy a pénztártörvény apropóján ezt meg is teszik a szabad demokraták.

Tóth kifejtette: „ugyanakkor a koalíció felmondása támogatottságunk azonnali 10–12%-os növekedésével járna”. Rövid távú célként a politikus a következőket jelölte meg: „legalább egy év nyugodt kormányzási szakasz biztosítása, hogy bemutathassuk, képesek vagyunk és tudunk kormányozni, ha ez sikerül, az európai parlamenti választások elvesztése után (de ekkor nem megalázó a vereség) a fejlesztési programok eredményeire támaszkodva megkezdhetjük a kilábalást; ehhez át kell alakítani a pályázati rendszert és a pályázati célokat (…)”.

A levél írója rögzíti, hogy azonnali döntést kell hozni „a pénztártörvény módosításáról úgy, hogy 100 százalékos állami tulajdonnal a pénztárakat létre kell hozni, de ki kell mondani, 2010 októberében dönt a parlament a magántőke bevonásáról. Ezzel elkerülhető egy őszi, ismét vesztes népszavazás; akkor is meg kell hozni a döntést, ha ez az SZDSZ kivonulásával vagy a koalíció felmondásával való fenyegetéssel jár együtt, mert kisebbségi kormányzás még mindig lehetséges – az SZDSZ vagy részei és az MDF – külső támogatásával”.