Mától nem kell vizitdíjat és napidíjat fizetni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Április 1-től, azaz mától nem kell a háziorvosnál és a szakrendelőkben vizitdíjat, illetve a kórházakban kórházi napidíjat fizetni.

© hvg.hu
A díjak eltörléséről népszavazás döntött március 9-én. A referendumon feltett kérdés alapján a díjakat csak 2009. január 1-től kellett volna eltörölni, azonban az Országgyűlés úgy határozott, hogy már 2008. április 1-től ne kelljen fizetni.

A vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése miatt háziorvosok és kórházak szeretnék elérni, hogy a kormány kompenzálja a kieső bevételüket.

A vizitdíjat és a kórházi napidíjat 2007. február 15-én vezették be, összege alapesetben 300 forint volt, azonban fizetési mentességet mintegy négymillión élveztek, továbbá a kormány kompenzációs rendszert dolgozott ki a szociálisan rászorulóknak, és a hátrányos helyzetűeknek. 

A vizit- és kórházi napidíj tavalyi bevezetése valamivel több mint 21,7 milliárd forint bevételt eredményezett.

Kevesebb lett az orvos-beteg találkozás, aminek eredményeként jelentős megtakarítás jelentkezett az Egészségbiztosítási Alapban (E-Alap). Az orvoshoz fordulások számának csökkenéséből adódóan kevesebb vényt és kevesebb gyógyszert írtak fel az orvosok, ami kedvezően hatott a E-Alapra. A megtakarítás hozzávetőleg 62 milliárd forintot tett ki a szaktárca adatai szerint.

 

Hozzászólások