Húzódik a megegyezés a fuvarozók és a kormány között

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elmarad a keddre tervezett ünnepélyes megállapodás a kormány és a fuvarozók szervezetei között, mert a kormányzat a gépjárműadóból kárpótolná a kamionosokat, ami sérti az önkormányzatok érdekeit - írja a Magyar Nemzet. A Magyar Hírlap információja szerint a kabinet egyelőre nem tudja, miként térítse meg azt a kieső bevételt, ami az adócsökkentés miatt az önkormányzatok kasszájából hiányozna.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az önkormányzatok tiltakozása megakadályozhatja a kormány és a fuvarozó szervezetek között formálódó megegyezést. A tiltakozásának oka, hogy a Pénzügyminisztériumban a gépjárműadóból kárpótolnák a fuvarozókat, ami az önkormányzatok kasszájából vész el.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) idegessége érthető, hiszen lapértesülés szerint ötmilliárd forintos csomagot ígértek a költségvetésből a fuvarozóknak az üzemanyag áremelkedés kompenzálására, amelyből a legnagyobb tétel - négy milliárd forint - nehéz-tehergépjárművek gépjárműadó kedvezménye. A folytatódó tárgyalásokban bevonják az önkormányzatokat is.

A Magyar Hírlap azt írta: az üzemanyagok árának emelkedését a fuvarozók nem tudják teljes mértékben és azonnal áthárítani a megrendelőkre, s így az ágazatot csődhullám fenyegeti. A magyar szállítók érdekvédelmi szervezetei tiltakozó akciót helyeztek kilátásba arra az esetre, ha nem sikerül egyezséget kötniük a kormánnyal - tudta meg a lap.